Din lista preparatelor pentru Craciun, fie ele mai mult sau mai putin traditionale, nu pot lipsi prajiturelele pentru Mos Craciun. Caci merita si Mosu’ sa fie rasplatit pentru darurile aduse, nu? De obicei, se fac fursecuri sau turta dulce sub forma de stelute, braduti, reni sau clopotei, imbracate in glazura colorata de zahar si dichisite cu bombonele argintii sau multicolore. Ei bine, de data aceasta, eu m-am gandit sa-l tentez pe Mosu’ cu niste bezele infoiate si colorate :D. Pe langa faptul ca sunt foarte gustoase, se pot pregati printre picaturi – a se citi dupa serviciu 🙁 – si se pot pastra cateva zile fara probleme.
Usoare ca fulgul, parfumate si crocante, bezelele sunt disputate, ca origini, de elvetieni, italieni si francezi. Aceasta pentru ca o varianta spune ca bezeaua ar fi fost inventata de un chef italian, Gasparini, intr-o asezare elvetiana, Meiringen, iar cealalta varianta acrediteaza ideea ca bezeaua a fost creata de francezul Francois Massialot, in a carui carte si apare scrisa, la 1692. Indiferent de origine, exista trei tipuri de bezea, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. O prezentare a acestora si trucuri pentru a obtine bezeaua perfecta gasiti AICI. Eu am marmorat bezelele cu putina cacao, dar daca doriti le puteti colora si cu putin colorant alimentar.
Ingrediente:
– albusuri 3 buc.
– zahar tos 160 g
– faina porumb (Maizena) 1 lingurita rasa (4 g)
– cacao 1 lingura rasa (8 g)
Pentru prepararea bezelelor marmorate, eu am folosit bezea frantuzeasca, batuta “la rece”. Prin urmare, am batut albusurile cu 50 g de zahar tos, pana am obtinut o spuma aerata si batoasa. Apoi, am pus cateva picaturi de suc de lamaie si restul de zahar, batand in continuare. Am obtinut, in final, o spuma densa, foarte batoasa si lucioasa. In tot acest timp, cuptorul se incalzea la cea mai de jos treapta (170 grade Celsius, in cazul meu).
Am pus faina de porumb cernuta si am amestecat cu grija. Apoi, pudra de cacao, cernuta de asemenea. Am amestecat doar de doua-trei ori, pentru ca bezeaua sa nu se coloreze uniform. Cu o lingura, am pus din bezea intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Chiar daca nu ies regulate daca le punem cu lingura, este de preferat aceasta varianta, pentru ca punand bezeaua in sprit se uniformizeaza si in loc de bezele marmorate vom obtine “simple” bezele cu cacao. Bezelele se baga in cuptorul incins si se lasa o ora – o ora si un sfert, pana cand bezelele se intaresc la suprafata. Se opreste focul si se lasa bezelele inauntru, cu usa deschisa, pana se raceste de tot cuptorul.
Se pastreaza intr-un loc racoros si uscat, NU in frigider.
Calorii: 387 kcal / 100 g sau 52 kcal / buc. (au rezultat 14 bezele).