Moristi si rondele din foietaj cu migdale si caise

Reteta prajiturele de Craciun - Moristi si rondele din foietaj cu migdale si caise din compot

Ultima reteta pe care v-o propun anul acesta in Seria prajiturelelor de Craciun, delicioase, usor si rapid de facut si tocmai bune pentru a-l impresiona pe Mos Craciun, presupune putine ingrediente, dar ceva mai multa imaginatie. Spun asta referindu-ma la formele in care puteti modela foietajul: moristi, stelute, fundite, barcute, rondele, romburi, “portofele”, etc. Eu am facut doar doua variante, moristi si rondele, dar va puteti juca dupa cum doriti. De asemenea, daca nu aveti sau vreti sa puneti migdale (desi, va asigur, dau un farmec aparte prajiturelelor), puteti folosi doar gem de caise (ceva mai mult cantitativ, evident) si puteti desavarsi desertul cu un pic de scortisoara macinata amestecata cu zahar (presarata peste gem, inainte de a baga in cuptor).

Revenind la varianta mea, in ceea ce priveste ingredientele, aveti nevoie de un foietaj de buna calitate si de caise din compot (jumatati sau intregi). De asemenea, va trebuie un gem de caise omogen si migdale prajite, pe care le puteti decoji daca doriti prin oparire.

Ingrediente:
– aluat foietaj 400 g
– caise din compot 10 buc. intregi / 20 jumatati (200 g)
– migdale 20 buc. (20 g)
– ou 1 buc. mica
– gem de caise 60 g

Reteta prajiturele de Craciun - Moristi si rondele din foietaj cu migdale si caise din compot

Scurgeti bine caisele din compot si, daca este nevoie, taiati-le in jumatati. Intindeti foaia de aluat si indreptati-i marginile sub forma unui dreptunghi (de 30×40 cm). Taiati foaia in 12 patrate (circa 10 cm latura). Cu un cutit foarte bine ascutit, taiati fiecare patrat pe diagonale, dar nu total, ci astfel incat sa va ramana in centru o zona netaiata de cativa centimetri. In aceasta zona, asezati cate o jumatate de caisa si o midgala. Incepeti impaturirea moristilor: porniti cu latura de sus, coltul din stanga, pe care-l aduceti spre centru. Procedati la fel cu colturile din dreapta-sus, dreapta-jos si stanga-jos (practic, se aduna spre centru un colt da, unul nu). Asezati moristile rezultate intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Din resturile de aluat ramase, intindeti iar foaie si taiati rondele, cu diametru cam cu un centimetru mai mare decat caisa. In centrul rondelei, puneti migdala si apoi caisa, ca o caciula. Odata terminat tot foietajul, ungeti moristile si rondelele cu ou batut.

Reteta prajiturele de Craciun - Moristi si rondele din foietaj cu migdale si caise din compotReteta prajiturele de Craciun - Moristi si rondele din foietaj cu migdale si caise din compot

Puneti-le la rece pentru 30 de minute, timp in care incingeti cuptorul la 220 grade Celsius. Dati-le iar cu ou si bagati-le in cuptor. Lasati-le 20-25 de minute sau pana cand aluatul s-a umflat frumos si a prins o culoare aurie. Atentie, in a doua jumatate a timpului verificati mai des foietajele pentru a nu se rumeni prea tare la fund (caz in care le urcati la nivelul de sus al cuptorului)! Cand s-au facut, le scoateti din cuptor si, cat sunt calde, le ungeti cu gemul de caise (cu o pensula, dupa ce ati omogenizat gemul in prealabil).

Reteta prajiturele de Craciun - Moristi si rondele din foietaj cu migdale si caise din compot

Calorii: 348 kcal / 100 g.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11