Pancakes, drop/dropped scones, blini sau blinchiki… Toate sunt denumiri pentru clatitele mici si mai groase, prajite in tigaie si combinate, apoi, cu diferite compozitii sarate sau dulci. Drop scones sau dropped scones este numele sub care intalnim la scotieni niste clatite micute, de maximum 9 cm diametru, facute dintr-un aluat de faina, oua, lapte sau zer, sare si praf de copt. La rusi insa, blini (blinii, cum au intrat in limba romana) erau facute, traditional, cu drojdie si cu faina de hrisca, apoi coapte in cuptor. Variantele moderne, numite si blinchiki, nu mai contin insa drojdie si cuprind orice tip de faina. Oricum ati vrea sa numiti aceste clatite, ele sunt delicioase in combinatie cu masline, branza de capra si rosii cherry, parfumate apoi cu rozmarin. In plus, sunt excelente ca aperitiv cald si pentru ca pot fi pregatite aproape integral in avans.
Din cantitatile de mai jos, mi-au iesit 50 de blinii/drop scones, asa ca ajustati cantitatile in functie de necesitati. Reteta este inspirata, cu modificari, din revista BBC Good Food.
Ingrediente:
– faina 300 g
– praf de copt 1 lingurita cu varf
– oua 3 buc.
– lapte 300 ml
– rozmarin 1 lingura (de preferat, proaspat)
– masline negre fara samburi 90 g
– ulei 3 linguri
– branza de capra 200 g
– rosii cherry 25 buc. (400 g)
– sare, piper
Intr-un castron, cerneti faina si amestecati-o cu praful de copt, un pic de sare si de piper. In centrul fainii, puneti cate un ou si putin lapte, iar cu ajutorul unui tel para sau al unei linguri de lemn incorporati usor din faina din jur. Cand ati pus toate ouale si ati obtinut o compozitie fara cocoloase, adaugati restul de lapte, treptat. Incorporati rozmarinul si maslinele negre, taiate foarte marunt (eventual, cu robotul). Omogenizati.
Incingeti o tigaie de clatite, pe foc potrivit, si pulverizati un pic de ulei. Cu o lingura, puneti din aluat in tigaie (tineti lingura nemiscata, in pozitie verticala, si aluatul se distribuie singur, sub propria greutate). Chiar daca nu obtineti discuri perfecte, nu este nici o problema. Important este sa nu va iasa foarte mari (eu le-am facut cam de 6-7 cm diametru, pentru a le servi drept canape). Puteti pune, in functie de marime, 3-4 blinii o data. Veti vedea ca incep sa se umfle si, pe masura ce se rumenesc dedesubt, la suprafata apar un fel de basicute. Intoarceti-le si mai lasati-le unul-doua minute (in total, pe ambele fete, cam 4 minute). Luati clatitele din tigaie, pulverizati iar cu ulei si continuati cu o noua serie, pana terminati aluatul.
Cand vreti sa le serviti, puneti bliniile intr-o tava, tapetata cu hartie de copt. Pe fiecare, puneti un pic de branza de capra si o jumatate de rosie cherry. Pulverizati-le, eventual, cu un pic de ulei de masline si “pudrati-le” cu un pic de piper negru, proaspat rasnit. Bagati-le in cuptor, la grill, si lasati-le circa 5 minute, pana cand branza se topeste un pic, iar rosiile se inmoaie. Serviti-le imediat.
Calorii: 208 kcal / 100 g sau 53,7 kcal / buc.
[…] • Blini cu branza de capra si rosie cherry […]
Oh, eu mi le aduc aminte din copilarie pe cele coapte, dar nu in cuptor, ci pe plita fierbinte, din faina de hrisca si grau. Numai ca noi faceam turnulete din mai multe blinii si intre ele puneam legume, carnita din mancare sau ramasa de la fript, branza, etc. Erau o bomba calorica, dar pe atunci nu conta, ca aveam “gatul ca ata”,cum zicea tata. Asa le mananca ucrainenii, punand la masa stive de blinii si multe ingrediente, iar fiecare isi face combinatia preferata. Mie imi placeau in adolescenta cu peste, sardine, icre… Dar au ramas un vis combinatiile astea. Poate fac si eu o varianta pentru ca mare pofta mi s-a facut de ele…
Recunosc ca nu am prins acasa, in copilarie, blinii :(. Mi-ar placea mult sa vad si varianta de care vorbesti, cu sardine, icre, carnita sau legume. Suna foarte interesant 🙂
[…] mai vorbit de blinii si de “suratele” lor scotiene cand v-am propus Blinii cu branza de capra si rosii cherry. Acum, va tentez cu o combinatie cu marar, arpagic verde, crema de smantana si iaurt si, […]
Nici eu nu am prins asta. Eu am vazut reteta asta in Uk cu somon si branza smantoasa. O sa le fac si eu la petreceri ca merge de minune.
Da, se potrivesc perfect la petreceri. Doar ca necesita un pic de munca :). Ca orice lucru bun, as zice eu…
[…] Photo Source […]