Biscuiti olandezi cu gem si ciocolata

Nu mai stiu exact, din copilarie, cum erau facuti biscuitii aceia rotunzi, lipiti doi cate doi cu gem, dar ceea ce va propun astazi poate inlocui cu mult succes orice fel de biscuit sau fursec de cofetarie. Este vorba de niste biscuiti cu unt (numiti si biscuiti olandezi, destul de asemanatori cu cei danezi), usor crocanti si, totusi, foooarte fragezi. Genul acela de biscuite care ti se topeste in gura :). Parfumati cu vanilie, lipiti cu gem (ideal, gem de caise, dar merge si unul de merisoare sau de zmeura, important e sa fie acrisor) si “trasi” prin ciocolata, acesti biscuiti vor fi o reala incantare atat pentru Mos Craciun (daca-i pregatiti in asteptarea Mosului), cat si pentru copii sau oricare alti invitati.

Pentru un contrast reusit de arome si gusturi, este indicat ca ciocolata sa fie neagra. Apoi, gemul sa fie cat mai omogen posibil (pentru a-l putea intinde uniform pe biscuiti). Daca este prea dens, il puteti “inmuia” un pic amestecandu-l cu putina apa si incalzindu-l pe foc. Cat despre forma biscuitilor, eu am mers pe variantele comode: bete si semi-sfere. Daca aveti rabdare, timp si, de ce nu, indemanare, puteti face biscuitii si in forma de “S” (doar sa aveti grija ca pe jumatate sa-i faceti “normal”, iar pe restul, in oglinda :P).

Si, nu uitati, aveti o gama variata de Prajiturele pentru Craciun din care sa alegeti!

Ingrediente (pentru 26-28 de bucati):
– faina 200 g
– unt (80-82% grasime) 160 g !!! la temperatura camerei
– zahar tos 50 g
– zahar vanilinat 1/2 pliculet
– ou 1 buc.
– sare
– coaja rasa de la o lamaie
– praf de copt 1 lingurita
– gem (merisoare, caise, etc.) 60 g
– ciocolata neagra 50 g

Reteta de biscuiti olandezi cu unt, gem si ciocolata

Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Puneti intr-un castron 150 g din untul adus la temperatura camerei si mixati pana cand obtineti ca o spuma. Adaugati zaharul tos si zaharul vanilinat si mixati in continuare, pana cand nu mai exista cristale de zahar. Incorporati oul intreg si un praf de sare. Separat, intr-o farfurie, amestecati faina cernuta cu praful de copt. Puneti-o peste amestecul cu unt si omogenizati. Adaugati coaja rasa de lamaie si puneti aluatul intr-un sprit (sau punga curata, careia ii taiati unul din colturi). Intr-o tava tapetata cu hartie de copt, desenati cu aluat betele, “S”-urile sau ce forme doriti. Bagati tava in cuptor si lasati-o cam 15 minute (biscuitii se umfla frumos, iar pe fund prind o usoara tenta maronie). Cand biscuitii s-au racit, pregatiti glazura: la bain-marie, topiti ciocolata impreuna cu cele 10 g de unt.

Reteta de biscuiti olandezi cu unt, gem si ciocolataReteta de biscuiti olandezi cu unt, gem si ciocolata

Atentie, apa care clocoteste sa nu atinga cumva bolul in care se afla ciocolata! Omogenizati glazura si luati-o din baia de abur. Luati cate doi biscuiti, lipiti-i cu gem si dati-i pe jumatate prin glazura de ciocolata. Asezati-i pe masura ce-i asamblati pe un gratar sa se intareasca ciocolata. Pastrati-i apoi intr-o cutie inchisa ermetic, departe de umezeala.

Reteta de biscuiti olandezi cu unt, gem si ciocolata

Calorii: 540 kcal / 100 g.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11