Tot “rasfoind” eu fisierele cu retete si poze, mi-am dat seama ca am uitat sa va prezint aceasta reteta de paste umplute cu vita, spanac si branza cedar, “perpelite” apoi in cuptor intr-un sos de rosii cu ciuperci. Si mare pacat ar fi fost sa nu vedeti si aceasta varianta de paste (dupa “Melcii” gigant cu fructe de mare), spectaculoase prin aspect daca reusiti sa gasiti Lumaconi giganti (paste ca niste melci uriasi, cat o capatana mare de usturoi), dar mai ales prin gust. Se completeaza perfect combinatia de carne de vita, spanac si branza cu ciupercile din sosul de rosii, iar busuiocul si oregano-ul din umplutura merg de minune cu dafinul din sos.
Sanatoase si satioase, pastele de fata mai au si putine calorii, un motiv in plus pentru a le incerca. Daca nu gasiti lumaconi giganti, puteti lua cannelloni si le umpleti. Apoi, daca asemenea mie, nu aveti rosii foarte bine coapte si zemoase, mergeti pe combinatia rosii proaspete – rosii in conserva. Pentru un plus de prospetime este recomandat sa folositi busuioc si oregano proaspete, dar merg si uscate daca nu aveti.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– lumaconi giganti 250 g
– carne tocata de vita 250 g
– spanac congelat 125 g
– branza cedar 100 g
– ceapa 1 buc. medie (130 g)
– usturoi 6 catei (25 g)
– oregano uscat 1 lingurita rasa
– busuioc uscat 1 lingurita rasa
– unt 30 g
– faina 10 g
– lapte 150 ml
– ciuperci 250 g
– dafin 2 foi
– rosii 2 buc. medii (235 g)
– rosii bucati in conserva 400 g
– sare, piper
Incingeti 15 g unt intr-o tigaie mare si caliti ceapa (feliute) si 3 catei de usturoi (trecuti prin presa). Cand ceapa a devenit translucida, puneti carnea tocata. Maruntiti-o cu ajutorul unei linguri de lemn, dati focul mic si acoperiti tigaia. Lasati sa se inabuse unul-doua minute, avand grija sa amestecati din cand in cand. Puneti spanacul congelat si mai lasati pana cand se desface. Presarati faina, omogenizati astfel incat aceasta sa fie perfect inglobata de carne si sosul format. Puneti laptele, amestecand usor, busuiocul si oregano uscate si lasati sa fiarba, la foc mic, pret de 10-12 minute. Adaugati branza cedar, un pic de piper, omogenizati si luati de pe foc.
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Puneti mai multa apa la fiert, intr-o oala, pentru paste. Cand apa clocoteste, puneti un pic de sare si pastele. Fierbeti-le cu 2 minute mai putin decat timpul indicat de producator, dupa care scurgeti-le de apa. Pentru sosul cu ciuperci, intr-o alta tigaie incingeti restul de unt si caliti cei 3 catei de usturoi ramasi (trecuti prin presa). Puneti ciupercile (intregi daca sunt mici sau taiate in sferturi daca sunt mai mari). Acoperiti si lasati cateva minute, timp in care va iesi apa din ciuperci. Puneti rosiile proaspete (taiate bucati), rosiile din conserva si dafinul. Omogenizati si lasati sa fiarba, pe foc mic. Daca vi se pare prea “uscat” sosul, adaugati 50-75 ml apa fierbinte. Potriviti sosul de sare si piper. Luati cate un melc fiert si umpleti-l cu amestecul de carne, spanac si branza. Asezati melcii umpluti (sau tuburile de canneloni, daca mergeti pe aceasta varianta) intr-un vas de Jena. Turnati deasupra sosul cu ciuperci. Bagati vasul in cuptorul preincalzit si lasati 35-40 de minute, verificand din cand in cand sa nu fi “disparut” sosul (puteti ca masura de precautie sa acoperiti vasul cu folie pentru in 20 de minute).
Serviti pastele imediat. Ce va ramane, se poate reincalzi la microunde.
Calorii: 128 kcal / 100 g.
yummy yummy! delicios.
Suna bine, nu? Si pe cuvant ca nu am stat “toata ziua in bucatarie”, Andreea-Elena :). O zi excelenta iti doresc!