Carnati cu varza dulce calita

Desi mie, una, imi place mai mult varza murata la cuptor (precum Varza acra cu afumatura, prezentata cu mai bine de un an in urma), la cererea “publicului” mai pregatesc, din cand in cand, si varza dulce calita. Adica, “perpelita” pe aragaz, deasupra, asa cum caliti o ceapa, de exemplu. Varza preparata astfel poate fi servita simpla, pe post de garnitura la o friptura. Daca doriti insa sa-i dati mai mare “greutate”, puteti adauga, asemeni mie, niste carnaciori prajiti. Eu am folosit niste carnati oltenesti, dar alegeti ce va place mai mult (eventual, carnati de casa). Simplu si foarte gustos!

Reteta propusa astazi este practic o reteta traditionala romaneasca. Din punctul meu de vedere, este suficient de buna pentru a nu necesita “inovatii” in materie. Totusi, va spun ca pe alte meleaguri se pun in varza si alte “lucruri”: mar si gem de caise, morcov si supa de pui sau mar, miere si chimen. Chiar si Jamie Oliver are o reteta de varza rosie calita, cu mar, bacon si otet balsamic.

Ingrediente (pentru 6 portii):
– varza dulce 1 buc. (1,5 kg)
– ceapa 2 buc. medii (170 g)
– carnati oltenesti 400 g
– ulei de floarea-soarelui 3 linguri
– dafin 2-3 foi
– marar uscat 1 lingura rasa
– sare, piper boabe
– eventual, bulion 1 lingura

Varza dulce calita cu carnati oltenesti

Curatati varza de frunzele exterioare, spalati-o bine si taiati-o in patru. Cu ajutorul unui cutit bine ascutit sau, si mai bine, cu o razatoare gen Borner, taiati-o fideluta subtire. Puneti varza taiata intr-un castron si frecati-o cu un pic de sare. Intr-o cratita mai mare, de preferat de fonta, incingeti uleiul. Rumeniti un pic carnatii (eventual taiati in jumatate sau bucati potrivite) si scoateti-i pe o farfurie. In aceeasi cratita, caliti ceapa (taiata fideluta, sa se asorteze cu varza :P). Puneti varza si amestecati. Dati focul mic si acoperiti oala. Lasati varza sa se inmoaie, amestecand din cand in cand. Daca vi se pare ca nu-si lasa suficienta zeama, completati cu apa fierbinte (jumatate de cana). Lasati circa 45 de minute (nu uitati sa amestecati, pentru ca varza are tendinta sa se prinda pe fundul cratitei), pana cand varza s-a inmuiat. Adaugati piperul boabe, dafinul si mararul, precum si bulionul si carnatii prajiti. Amestecati usor si mai lasati cam 15 minute. Gustati si potriviti de sare.

Varza dulce calita cu carnati oltenestiVarza dulce calita cu carnati oltenesti

Opriti focul si serviti varza fierbinte, eventual cu mamaliguta si ardei iute.

Varza dulce calita cu carnati oltenesti

Calorii: 119 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Carnati cu varza dulce calita”

  1. […] • Supa de linte rosie cu cimbru (nu puneti bacon si inlocuiti supa de pui cu una de legume) • Varza dulce calita (nu puneti carnati) • Salata de ciuperci cu maioneza si usturoi (inlocuiti maioneza light cu una […]

  2. dani says:

    foarte buna si simpla .felicitari

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11