Daca trebuie sa pregatiti un meniu mai sofisticat pentru niste musafiri mai pretentiosi sau, pur si simplu, planuiti o masa tip bufet pentru un numar mai mare de musafiri, atunci trebuie sa incercati combinatiile de mai jos. Crevetii sunt practic foarte simplu preparati, iar farmecul este dat de cele trei sosuri, atat de delicioase, diferite ca gust, culoare si textura. Evident ca, in functie de preferinta, puteti pregati doar doua sau unul dintre sosuri, insa veti pierde la capitolul “impresie artistica” :D. Apoi, sincer, chiar merita sa incercati toate cele trei sosuri pentru ca se fac foarte usor si pentru ca, astfel, este aproape imposibil ca fiecare musafir sa nu gaseasca o combinatie pe placul sau. Unde mai pui ca sosurile pot fi pregatite si cu o zi inainte, urmand ca in ziua “Z” doar sa trageti rapid la tigaie crevetii, sa “aruncati” totul in boluri si gata!
In privinta sosurilor de mai jos, m-as opri un pic asupra sosului Remoulade, deosebit de popular in Franta, Germania, Danemarca si SUA, fie alaturi de cartofi prajiti, o friptura de vita sau chiftelute de peste, fie in hot dog. Exista numeroase variante de sos Remoulade. Potrivit Larousse Gastronomique, Remoulade trebuie sa contina: 250 ml de maioneza, 2 linguri de ierburi (patrunjel, arpagic verde, hasmatuchi si tarhon), o lingura de capere scurse, 2 castraveti cornichon si cateva picaturi de esenta de ansoa. Apoi, avem varianta cu tije de telina, care contine maioneza, mustar, usturoi si piper. Putem intalni insa si sos Remoulade care sa contina curry, hrean, boia de ardei, morcov, castravete si/sau marar. Revenind la reteta, am pus ochii pe ea in revista “Living” a Marthei Stewart.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– cozi de creveti 700 g
– ulei de arahide 1 lingura
– sare un varf de cutit
Pentru sosul mango-lamaie:
– mango 1/2 buc. (125 g)
– lamaie 1/2 buc.
– suc de lamaie 1 lingurita
– otet de orez 1 lingurita
– sare
– piper alb
– eventual busuioc proaspat 2-3 frunze
Pentru sosul rosii-hrean:
– pulpa de rosii 60 ml
– sos chilli 1 lingurita
– maioneza cu hrean 30 g
– suc de lamaie 1 lingurita
– piper negru proaspat rasnit
Pentru sosul Remoulade cu telina:
– maioneza light 50 g
– ketchup 1 lingura (25 g)
– mustar de Dijon 1 lingurita cu varf
– tija de telina 1/2 buc.
– patrunjel proaspat 1/2 lingura
– ceapa 1 buc. mica (50 g)
– piper negru proaspat rasnit
Pentru sosul de mango cu lamaie, puneti intr-un castron pulpa de la jumatate de mango, o jumatate de lingurita de coaja rasa de lamaie, o lingurita de suc de lamaie, o lingurita de otet de orez, un praf de sare si de piper alb. Transformati intr-un piure cu ajutorul blenderului. Puteti lasa sosul asa ori puteti pune, pentru un plus de prospetime, cateva frunze tocate de busuioc proaspat. Pentru sosul de rosii cu hrean, amestecati pulpa de rosii, cu sosul chilli si maioneza cu hrean. Omogenizati bine, gustati si potriviti de acreala (puneti o lingurita de suc de lamaie) si iuteala (rasniti niste piper negru proaspat).
Pentru sosul Remoulade cu telina, taiati marunt ceapa, tija de telina si patrunjelul verde (eventual cu tocatorul robotului). Puneti legumele intr-un castron, alaturi de maioneza light, ketchup si mustarul de Dijon. Omogenizati si adaugati un pic de piper proaspat rasnit. Pentru creveti, incingeti lingura de ulei de arahide intr-o tigaie. Puneti crevetii decorticati si presarati-i cu un pic de sare si de piper sau fulgi de ardei. Lasati-i doua minute, intoarceti-i pe partea cealalta si mai lasati-i un minut. Atentie, sa nu lasati crevetii prea mult pentru ca vor deveni “cauciucati”!
Scoateti crevetii pe un platou si “flancati-i” cu boluri mici, in care ati pus cele trei sosuri. Pofta buna si distractie placuta!
Calorii: 177 kcal / 100 g.