V-am vorbit un pic despre istoria strudelului si despre variantele existente cand v-am propus o reteta rapida de Strudel cu branza dulce si stafide. Spun reteta rapida pentru ca, in locul traditionalelor foi de placinta, foloseam un aluat foietaj de-a gata. Ei bine, de data aceasta, mi-am luat inima in dinti si am vrut sa pregatesc eu aluatul, desi nu beneficiez de cele mai propice conditii in bucatarie. Ma refer, in primul rand, la lipsa unei mese adevarate, in jurul careia sa te tot invarti si sa intinzi aluatul. Nu de alta dar asa este procedura: aluatul se intinde in prima faza cu sucitorul, dar dupa aceea trebuie sa-l intinzi cu mainile pana obtii o foaie atat de subtire incat sa poti citi ziarul prin ea. Foaie care, daca e facuta ca la carte, trebuie sa ajunga de dimensiunile mesei! Cum eu nu am decat un blat de lucru, m-am cam chinuit sa intind foaia si, trebuie sa recunosc, ca nu a iesit chiar cum mi-as fi dorit. Una peste alta insa, aluatul a iesit foarte fraged, iar strudelul deosebit de gustos. Si pot spune ca a meritat efortul, dat fiind ca este mai bun decat aluatul de-a gata.
Daca in cazul foilor, cheia reusitei consta in obtinerea unui aluat foarte elastic (scop in care, coca trebuie sa fie batuta bine, dupa cum veti vedea mai jos :P), in cazul umpluturii, varianta traditionala presupune mere acrisoare si parfumate, zahar, scortisoara, stafide si pesmet. Pe langa acestea, eu am pus un pic de aroma de vanilie si cateva migdale prajite si macinate. Apfelstrudelul se serveste caldut spre cald, pudrat cu zahar. In unele tari care au imprumutat acest desert delicios, strudelul se mai serveste cu inghetata de vanilie, frisca sau sos de vanilie. Evident ca, daca doriti sa aveti mai putine batai de cap, puteti pregati strudelul cu aluat foietaj sau foi subtiri de placinta.
Ingrediente (pentru 8-10 portii):
– faina 200 g + pentru presarat pe suprafata de lucru
– unt (80% grasime) 155 g
– mere 1,3 kg (necuratate)
– esenta de rom 2 fiole
– stafide 50 g
– pesmet 50 g
– zahar pudra 100 g + pentru pudrat
– zahar vanilinat 1 pliculet
– migdale 50 g
– ou 1 buc.
– otet de vin alb 1/2 lingurita
– scortisoara macinata 1 lingurita
– sare un varf de lingurita
Pentru aluatul de placinta, cerneti faina intr-un castron si amestecati-o cu sarea. Puneti 50 g unt la temperatura camerei. Framantati usor, pana cand obtineti ca niste firimituri. Bateti oul cu o furculita, adaugati otetul si completati cu apa calda pana la 75 ml. Turnati usor acest amestec peste faina, in centru, framantand continuu.
Cand ati terminat de pus tot amestecul de ou si apa, ar trebui sa obtineti un aluat omogen si suplu. Mai framantati 2-3 minute dupa care este timpul sa treceti la “agresarea” aluatului :). Mai exact, luati aluatul si loviti-l de masa, de macar o suta de ori, astfel incat aluatul sa devina foarte elastic prin dezvoltarea glutenului. Daca sariti peste aceasta etapa, aluatul nu va avea elasticitatea necesara pentru a fi intins, cu mainile, foarte subtire! Dupa etapa trantirii de masa, puneti aluatul intr-un vas cald si uscat, tapetat cu hartie de copt. Acoperiti vasul si lasati aluatul sa se odihneasca macar 30 de minute. Dupa atata bataie merita si el un pic de odihna, nu :P? Incingeti cuptorul la 220 grade Celsius. Curatati merele de coaja, cotor si seminte. Taiati-le cubulete de circa 0,5 cm. Puneti-le intr-un castron si adaugati esenta de rom, stafidele, zaharul pudra, zaharul vanilinat si scortisoara. Amestecati si lasati deoparte, astfel incat merele sa-si lase un pic de zeama, iar aceasta sa fie absorbita de stafide.
Intr-o tigaie, topiti 30 g de unt. Puneti pesmetul, amestecati si lasati-l sa se rumeneasca un pic. Atentie, nu-l scapati din ochi pentru ca are tendinta sa se prajeasca repede! Opriti focul si lasati-l sa se raceasca un pic. Puneti migdalele intr-o tavita si bagati-le cateva minute in cuptor. Cand s-au prajit un pic, maruntiti-le cu robotul. Amestecati migdalele macinate cu pesmetul prajit.
Topiti untul ramas (75 g) intr-un ibricel si lasati-l sa se raceasca. Intindeti pe suprafata de lucru o fata de masa curata si presarati-o cu faina. In prima faza, intindeti aluatul cu sucitorul. Cu grija, ungeti-l cu unt topit. Greul de abia acum incepe: trebuie sa intindeti aluatul pana devine o foaie cat toata suprafata de lucru (ma rog, aproape toata :P), atat de subtire incat sa puteti citi prin ea ziarul. Puteti realiza acest lucru astfel: bagati mainile sub aluat, cu grija, si il intindeti usor (prin tragere), dinspre mijloc spre margine. Repetati operatiunea, stropind din cand in cand aluatul cu unt topit. Dupa cum observati in poza, din cauza faptului ca nu am putut sa ma invart in jurul blatului de lucru, mi-a iesit o foaie subtire, dar nu tocmai uniforma ca grosime.
Odata intinsa foaia, taiati-i marginile mai groase si stropiti-o din nou cu unt. In plus, eu am taiat-o in doua, in ideea de a pregati doua strudele (si nici sa nu am prea multa coca la fiecare). Presarati pe suprafata foilor amestecul de pesmet si migdale prajite. Asezati compozitia de mere si stafide pe latura mai mica si, cu ajutorul fetei de masa, rulati. Asezati cu grija intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Ungeti strudelele cu restul de unt topit.
Bagati in cuptorul incins si lasati 15 minute. Dati focul mai mic (la 190 grade Celsius) si mai lasati 40-45 de minute. Scoateti din cuptor si presarati zaharul pudra. Cand s-a mai racit un pic, dar nu de tot, taiati strudelul in felii cam de 6-7 cm grosime.
Calorii: 255 kcal / 100 g.
Aproape in fiecare saptamana consum strudel. Ca e cumparat sau facut nu conteaz, sunt deliciurile mele speciale asa ca voi incerca si acest apfelstrudel cu mere care arata foarte gustos.
Un deliciu.O seara buna.
Intr-adevar. Este foooarte bun. O seara frumoasa si tie si te mai astept “in vizita” :).
Cele de cumparat sunt mai la indemana ce-i drept, dat fiind ca nu necesita deloc munca. Dar, cred ca meritam ca, macar din cand in cand, sa investim un pic de efort si timp :). Si, sincer, este o diferenta neta, zic eu, intre ce se gaseste de cumparat si aceasta varianta mult mai bogata (si cu stafide, si cu migdale). Astept cu mult interes sa-mi spui cum ti-a iesit Apfelstrudelul :).
L-am savurat de la tine si o sa incerc si eu, cat mai curand!!!FFF.bun!
Chiar imi place site-ul tau!!! O sa incerc si eu cateva retete de la tine .Felicitari ptr. munca ta!
Spor la pregatiri si astept sa-mi spui cum ti-a iesit 🙂 !
Multumesc mult pentru aprecieri! Cand exista pasiune, munca aproape ca nu se mai pune :P…
FELICITARILE MELE ! Azi am descoperit acest site super si cu siguranta ca o sa am ce invata .
Multumesc pentru felicitari! Sper sa-ti fie de folos sugestiile mele de retete si astept noi impresii de la tine, pe masura ce incerci din propunerile de pe blog :).
[…] http://gurmandino.ro/2011/10/17/apfelstrudel-strudel-vienez-cu-mere/#ixzz4fLRd60iS […]