Ingredient traditional in bucataria germana, olandeza si estoniana, varza acra este consumata si in China, Coreea, SUA, Chile si Canada, in diferite combinatii – carne cruda sau afumata, carnati si chiar bere neagra. Coreenii, de pilda, mureaza varza punand si boia iute, ridichi, creveti, ghimbir si pere.
La romani, varza acra se prepara in special calita sau la cuptor, cu afumatura ori carne tocata.
Eu am preferat varianta cu afumatura (kaizer si coaste afumate), la cuptor, usor derivata din reteta Sandei Marin. Usor de facut si foooooarte buna!
Ingrediente:
– varza murata 2 buc. (circa 1600 g)
– coaste 900 g
– kaizer 200 g
– sos rosii 250 g
– ulei 2 linguri
– foi dafin, piper
Kaizerul se prajeste putin. Pentru o varianta cu mai putina grasime, intr-o tigaie fara ulei. Cine doreste poate pune si un pic de ulei. Se trece, apoi, la aranjarea verzei, intr-un vas termorezistent: cateva felii de kaizer, apoi varza.
Se pun 2-3 frunze de dafin si cateva boabe de piper negru, apoi bucatile de coasta afumata. Se asaza restul de varza si de kaizer, inca 2-3 frunze de dafin, cateva boabe de piper, sucul de rosii si uleiul. Se da la cuptorul preincalzit si se lasa sa fiarba inabusit circa 3 ore. La inceput, se poate acoperi vasul cu o folie de aluminiu.
Spre final, folia se scoate pentru ca varza sa se rumeneasca un pic la suprafata.
Calorii: 145 kcal / 100 g.
Buna ziua la ce temperatura folosesc cuptorul?O sa fac reteta de Craciun.Va multumesc.
@ Daniela, din pacate am vazut mesajul tau prea tarziu pentru a-ti folosi raspunsul in timp util :(. Sper, totusi, ca ti-a iesit varza cu afumutura si ca v-a placut :). Cuptorul se incalzeste la 190 grade Celsius. Sarbatori fericite in continuare!