Crema de baza pentru majoritatea dulciurilor libaneze (dar poate fi intalnita si in alte deserturi arabesti), ashta sau kashta este o “crema” fina din lapte parfumat cu apa de trandafir si apa de flori de portocal. Servita rece si in combinatie cu fructe este un adevarat deliciu, mai ales pe aceasta vreme calduroasa. Am pus ghilimele la crema pentru ca ashta era la origine ceva intre smantana si branza, obtinandu-se din lapte gras branzit (cam cum se face branzica de casa pentru bebelusi :P). Evident ca era destul de costisitoare, dat fiind ca rezulta o cantitate mica dintr-un litru de lapte. In varianta moderna, pentru prepararea ashtei se foloseste faina de porumb, iar pentru a nu pierde la capitolul cremozitate si grasime se merge pe o combinatie de lapte-smantana. Pentru a avea o textura asemanatoare celei de odinioara (adica, usoare coagulari) se pune un pic de miez de paine inauntru. Despre aromele seducatoare de portocal si trandafir nici nu mai are rost sa va vorbesc… va veti convinge singuri :).
Ashta este folosita, dupa cum spuneam, la o multime de dulciuri, in combinatie cu taietei din aceia fini, rumeniti in unt, cu “foi” din gris, cu fistic, migdale, nuci, etc. Varianta pe care v-o propun eu astazi este, practic, cea mai simpla (si, deloc de neglijat, ceva mai prietenoasa cu silueta), dat fiind ca ashta e combinata cu miere, fructe si fistic macinat. Eu am pus banana, dar merg si alte fructe proaspete, precum capsune, kiwi sau mango, dar si curmale ori smochine.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– lapte integral (3,5% grasime) 600 ml
– smantana neindulcita pentru frisca 400 ml
– paina alba toast 5 felii
– faina de porumb (maizena) 35 g
– apa de flori de portocal 1 lingura
– apa de flori de trandafiri 1 lingura
– miere 4 linguri (150 g)
– banane 3 buc.
– fistic macinat 50 g
Indepartati coaja si taiati feliile de paine alba in cubulete. Intr-o oala cu fund dublu sau, si mai bine, cu pereti dubli, amestecati laptele cu smantana. Puneti painea inauntru, lasati-o sa se inmoaie si dati drumul la foc (mic). Dizolvati faina de porumb in 100 ml apa rece. Cand laptele si smantana ajung la punctul de fierbere, puneti amidonul dizolvat si, amestecand continuu cu un tel, lasati pana cand compozitia incepe sa se ingroase. Opriti focul si lasati sa se raceasca. Cand a ajuns la temperatura camerei, puneti apa de flori de portocal si apa de trandafiri. Bagati crema in frigider (acoperita!) si lasati cateva ore bune, sa se raceasca si inchege. Sa nu va speriati daca, inainte de o baga in frigider, crema este cam moale! Se va intari suficient (oricum trebuie sa ramana cremoasa si un pic fluida, nu e genul de crema de “taiat” cu cutitul).
Pentru servire, distribuiti crema in farfurii, puneti peste ea felii de banana, miere si fistic macinat.
Calorii: 195 kcal / 100 g sau 528 kcal / portia.
A iesit extraordinara si a fost si usor de facut!