Coq au vin sau deliciosul cocos frantuzesc in vin

Reteta frantuzeasca - Coq au vin sau cocos in vin

Bine ne-am regasit in 2014, dragi cititori ai blogului! Pentru a fi voiosi tot anul si a avea parte de luni imbelsugate si savuroase, m-am gandit sa incepem anul intr-un mod mai special, cu un delicios cocos imbatat cu vin. Un coq au vin, care va sa zica :D. Ca multe alte preparate, si acesta a fost unul taranesc la origini, ajungand in timp o delicatesa faimoasa in intreaga lume. Ce este asa de special la coq au vin? Gustul fabulos pe care-l capata carnea de cocos dupa ce sta si fierbe ore bune intr-un amestec de vin si legume, completat apoi de ciuperci si putina afumatura. Dar, mai bine va las sa descoperiti singuri de ce coq au vin se numara printre cele mai cunoscute si mai iubite preparate frantuzesti!

Eu am pregatit un cocos de aproape 2 kg fara spinare (aceasta am folosit-o, in prealabil, pentru a obtine o supa de pasare). Daca nu reusiti sa va invartiti de un cocos de pe la o ruda care locuieste la curte si are pasari, puteti incerca sa faceti reteta si cu pui (nu am incercat, dar am inteles ca este un substitut acceptabil). Apoi, luati in calcul ca prepararea unui coq au vin dureaza. Chiar si in varianta simplificata pe care v-o propun astazi, incepeti azi prepararea si de abia maine puteti savura o portie din deliciosul preparat. Dureaza pentru ca zburatoarea trebuie sa stea la marinat vreo 12 ore si mai avem, apoi, cateva etape bune de parcurs. Totusi, reteta de fata este usor simplificata deoarece am sarit peste etapele de decantare si legare a sosului (traditional, se face prin adaugarea de sange de pasare). Cat despre cantitatea de vin folosita, daca vi se pare mult cat am pus eu, aflati ca reteta originala presupune si mai mult. V-am spus, doar, ca avem de-a face cu un cocos imbatat :).

In privinta garniturii, eu am optat, in prima zi, pentru paste cu unt, iar a doua zi, pentru un piure de cartofi. Sincer, a doua combinatie ne-a placut mai mult, pentru ca sosul delicios al cocosului se imbina perfect cu piureul. Puteti incerca insa si cu niste cartofi natur presarati cu patrunjel sau chiar cu o mamaliguta.

Ingrediente (pentru 8 portii):
– cocos cca 2 kg (portionat)
– vin rosu 1 l
– unt 60 g
– ulei de arahide 120 ml
– morcov 2 buc. (200 g)
– ceapa 2 buc. (200 g)
– usturoi 4 catei mari (15 g)
– dafin 2-3 foi
– cimbru proaspat 1 lingura
– piper boabe 20 buc.
– cognac 100 ml
– pasta tomate 20 g
– piept porc afumat 250 g
– ciuperci 500 g
– ceapa esalota / arpagic 250 g
– zahar brun 1 lingura (25 g)
– supa de pasare 1 l
– patrunjel verde 1/2 legatura
– sare

Reteta frantuzeasca - Coq au vin sau cocos in vin

Portionati cocosul (doua pulpe inferioare, doua pulpe superioare, doua aripi, patru bucati de piept) si puneti-l intr-o tava mai mare si adanca. Repet, din spate pregatiti supa (impreuna cu ceapa, telina si morcov)! Pe langa cocos, puneti morcovul rondele, ceapa bucati, usturoiul trecut prin presa, piperul boabe, vinul rosu, 50 ml cognac, 50 ml ulei de arahide, foile de dafin si cimbrul proaspat. Acoperiti tava cu folie si dati la rece. Lasati 12 ore, avand grija sa intoarceti de vreo doua-trei ori bucatile de cocos. Scoateti apoi carnea si stergeti-o prin tamponare cu servete de hartie. Treceti marinada prin strecuratoare, pastrati legumele intr-un bol si puneti lichidul la fiert. Intr-un vas mare de fonta, incingeti 40 g unt si 40 ml ulei de arahide. In transe, rumeniti bucatile de cocos. Pe masura ce le rumeniti, scoateti-le pe un platou. Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius.

Reteta frantuzeasca - Coq au vin sau cocos in vinReteta frantuzeasca - Coq au vin sau cocos in vin

In acelasi vas, puneti la calit legumele din marinada. Turnati restul de cognac. Lasati sa se evapore alcoolul sau, daca vreti sa faceti spectacol, flambati! Cu grija, bineinteles. Turnati marinada ajunsa la punctul de fierbere. Lasati vreo 10 minute sa fiarba incet, dupa care adaugati supa de pasare fierbinte si pasta de tomate. Asezati cu grija in vas, printre legume, bucatile rumenite de cocos. Acoperiti vasul si bagati-l in cuptorul incins. Lasati 1 h 30 min – 2 h 30 min, in functie de varsta cocosului (cand il intepati cu o furculita, aceasta trebuie sa intre usor).

Reteta frantuzeasca - Coq au vin sau cocos in vinReteta frantuzeasca - Coq au vin sau cocos in vin

Intr-o tigaie mare, fara grasime suplimentara, rumeniti un pic pieptul de porc afumat, taiat bastonase. Adaugati ciupercile si mai lasati vreo 5 minute, amestecand des. Scoateti cocosul din cuptor si, daca este necesar, degresati sosul. Puneti peste cocos melanjul de afumatura si ciuperci, precum si zaharul brun. Amestecati usor si mai lasati in cuptor vreo 10 minute, dupa care opriti focul. Intre timp, intr-o tigaie, incingeti restul de unt (20 g) si de ulei (30 ml) si caliti ceapa esalota (taiata in jumatati) sau, dupa caz, arpagicul.

Reteta frantuzeasca - Coq au vin sau cocos in vinReteta frantuzeasca - Coq au vin sau cocos in vin

Serviti imediat cocosul cu garnitura aleasa, presarand patrunjel verde deasupra si acompaniindu-l cu ceapa calita.

Reteta frantuzeasca - Coq au vin sau cocos in vin

Calorii: circa 200 kcal / 100 g (fara garnitura).

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Coq au vin sau deliciosul cocos frantuzesc in vin”

  1. […] cocosul frantuzesc (Coq au vin), va propun sa dam o raita prin bucataria ruseasca, pentru o delicioasa vita Stroganoff (sau […]

  2. t says:

    Foarte detaliata ,am acelasi “gen” de cocos si cred ca o sa incerc si eu

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11