Cred ca v-ati lamurit deja ca imi plac la nebunie Tajine-ul (vasul traditional al bucatariilor nord-africane, din lut si cu un capac tuguiat) si aromatele preparate marocane ce se pot pregati in el. Stau dovada in acest sens Berbecutul Tajine cu prune uscate, migdale si sofran si Vita Tajine cu stafide si caise confiate. Cum din galerie lipsea un pui pregatit in Tajine, am rezolvat “problema” cu aceasta reteta savuroasa.
Reteta presupune folosirea unor lamai murate, ingredient esential in bucataria marocana. Nu este complicat sa obtii lamai murate dar, daca asemeni mie, nu aveti rabdare sa asteptati o saptamana, pana se mureaza lamaile, puteti pune lamai proaspete, taiate insa in felii foarte, foarte subtiri. Nu este chiar acelasi lucru, dar este un compromisĀ acceptabil. Daca doriti, totusi, sa faceti totul ca la carte, trebuie sa luati 1 kg de lamai, le spalati foarte bine, le frecati cu sare si le acoperiti cu 1 kg sare. Dupa 12 ore, puneti apa cat sa le acopere, 10 linguri de otet, cateva foi de dafin si 10 linguri deĀ ulei de arahide. Acoperiti si lasati la temperatura camerei vreme de o saptamana.
Ingrediente (pentru 6 portii mari sau 8 portii mai mici):
– ciocanele de pui 4-5 buc. (670 g)
– piept de pui cu piele si os 1 buc. (750 g)
– lamai 2 buc.
– masline verzi 200 g
– ceapa 3 buc. (320 g)
– ghimbir pudra 1,5 lingurite
– sofran 1 lingurita
– patrunjel verde 1/2 legatura
– coriandru verde 1/2 legatura
– ulei de masline 5 linguri
– sare, piper
Incingeti Tajine-ul, incet si uniform, pe flacara medie. Puneti uleiul si, cand s-a incins, rumeniti usor bucatile de pui (pieptul de pui eu l-am pus intreg, nu este nevoie sa fie taiat). Adaugati ceapa taiata felii, ghimbirul pudra, sofranul, un pic de sare si de piper. Amestecati usor.
Adaugati 350-400 ml de apa fierbinte si o lamaie taiata in felii foarte, foarte subtiri. Amestecati usor, puneti capacul tuguiat, dati focul mic si lasati sa fiarba incet circa 30 de minute. Adaugati, apoi, sucul de la cea de-a doua lamaie si maslinele verzi.
Dupa alte 15 minute, puneti firele de patrunjel si coriandru, spalate si taiate marunt. Opriti focul, lasati preparatul “sa respire” circa 10 minute, dupa care serviti-l pe un pat de couscous.
Calorii: 177 kcal / 100 g.