Intr-o multitudine de combinatii, arome si culori, salatele sunt pe gustul tuturor si se potrivesc de minune in orice anotimp si la orice masa din zi. Iar daca avem si timpul si rabdarea sa le pregatim in casa si dressing-ul, fara E-urile si ingredientele dubioase pe care le au sosurile la sticla din comert, atunci avem si un preparat sanatos. In aceasta categorie intra si salata de care va vorbesc astazi, o combinatie seducatoare de dulce, afumat si piperat, dar si un melanj interesant de texturi. Unde mai pui ca se prepara in doi timpi si trei miscari. Despre ce este vorba? Despre pui afumat (pastrama sau rulada), ananas, tije de telina si salata iceberg, totul imbaiat intr-un dressing cu miere si lamaie. Incercati salata chiar si la o masa mai cu pretentii si veti avea succesul garantat :).
Pui afumat gasiti in marile magazine, fie ca pastrama, fie sub forma de sunca ori rulada (cum am luat eu). Daca nu, merge si piept de pui la gratar, asezonat in prealabil cu sare si piper. Cat despre ananas, daca gasiti din acela in sirop light (cu mai putin zahar) cu atat mai bine. Reteta este inspirata din revista “Ioana – Secretele bucatariei”.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– pui afumat 400 g
– ananas bucati, scurs 200 g
– salata iceberg 200 g
– tije de telina 3 buc. (110 g)
– miere 1 lingurita (15 g)
– sucul de la 1/2 lamaie
– ulei de masline 4 linguri
– sare, piper macinat
Scurgeti bine ananasul de sirop si puneti-l intr-un castron, impreuna cu puiul afumat (taiat bucati) si tijele de telina (taiate marunt). Intr-un bol mic, pregatiti dressing-ul pentru salata: amestecati mierea, cu uleiul de masline, un pic de sare si putin mai mult piper proaspat rasnit. Puneti si sucul de lamaie si, daca este nevoie (adica, dupa gust), mai adaugati putin suc de lamaie. Turnati dresing-ul peste pui, ananas si telina. Amestecati si tineti salata la rece.
Cam cu 15-20 minute inainte de momentul cand vreti sa serviti salata (nu mai inainte pentru ca iceberg-ul se inmoaie), adaugati salata iceberg (bucati, daca nu ati cumparat-o direct la punga, spalata si taiata). Amestecati bine, potriviti de sare si de piper si serviti, eventual cu felii de bagheta proaspata.
Calorii: 136 kcal / 100 g.