Tort de ciocolata cu Grand Marnier si ganache

Am facut ce am facut si iar am lipsit o vreme de pe blog. A fost Craciunul dar, inainte de toate, am avut o mare sarbatoare in familie, intinsa pe mai multe zile :D. Si am mai avut si ceva probleme cu WordPress-ul, care mi-a zapacit majoritatea mesajelor de la voi (imi cer scuze, prin urmare, daca unora nu le-am raspuns sau le-am raspuns cu intarziere). Oricum, nu puteam sa inchei anul fara sa va urez La Multi Ani si un An Nou cu sanatate, liniste, fericire si bucurii! Cum nu puteam nici sa nu va tentez cu o reteta de tort pentru noaptea dintre ani. Si pentru ca nu mai ne desparte prea mult timp pana la innoirea anului, va propun o reteta usor de pregatit si destul de rapida, o reteta rafinata care-i va cuceri pe iubitorii de ciocolata :).

V-am mai propus si alte torturi de sau cu ciocolata (Tortul trufa sau Tortul Sacher, doar doua dintre ele), dar cel de astazi este diferit. Fata de Tortul trufa, presupune faina si o crema matasoasa (ganache) deasupra. Nu are gem (precum Tortul Sacher) si nici mousse (precum Tortul Concorde sau Domul de ciocolata), dar are Grand Marnier (lichior de portocale). Ce sa va mai spun despre acest tort? Este senzational!

Cat despre ganache, celebra combinatie de ciocolata si smantana, cred ca merita cateva detalii. La baza, ganache-ul contine doar doua ingrediente (ciocolata si smantana lichida), dar in functie de destinatie putem adauga zahar, unt, esente sau lichioruri. Ce este uimitor la ganache e versatilitatea. Amestecul poate servi ca glazura, sos ori crema, in functie de proportia ciocolata-smantana folosita si de temperatura la care este folosit melanjul. De pilda, cand este cald, ganache-ul poate fi turnat peste tort sau prajitura pentru a glazura. Daca-l racim, ganache-ul poate fi modelat sub forma de bomboane (trufe) sau poate deveni o crema (mai batoasa sau nu) prin mixare. In cazul meu, pentru a obtine o crema delicioasa, ganache-ul se tine la frigider fix 45 de minute :). Fiti cu ochii pe ceas, asadar!

Ingrediente (pentru 10-12 portii):
Pentru blat:
– ciocolata neagra 300 g
– unt (80% grasime) 175 g !!! la temperatura camerei !!
– zahar tos 100 g
– oua 5 buc.
– faina 80 g
– Grand Marnier 60 ml
– lapte 20 ml
– suc de lamaie 1 lingurita

Pentru ganache:
– ciocolata neagra 200 g
– smantana neindulcita pentru frisca 300 ml

Reteta rapida de tort - Tort de ciocolata cu Grand Marnier si ganache (crema de ciocolata cu smantana)

Pentru blatul cu ciocolata: ungeti cu unt si tapetati cu faina o forma de tort cu diametrul de 24 cm. Incingeti cuptorul la 170 grade Celsius. In baie de abur, topiti cele 300 g de ciocolata neagra. Omogenizati. Mixati untul (repet, adus la temperatura camerei) cu zaharul tos, pana cand obtineti o spuma, iar zaharul aproape ca s-a dizolvat. Unul cate unul, puneti in amestecul cu unt galbenusurile. Nu-l adaugati pe urmatorul decat dupa ce galbenusul de dinainte a fost perfect incorporat! Amestecand usor, cu o spatula, inglobati apoi faina cernuta, lichiorul, laptele si ciocolata topita.

Reteta rapida de tort - Tort de ciocolata cu Grand Marnier si ganache (crema de ciocolata cu smantana)Reteta rapida de tort - Tort de ciocolata cu Grand Marnier si ganache (crema de ciocolata cu smantana)

Intr-un bol perfect degresat si uscat, montati in bezea albusurile. Spre final, puneti si sucul de lamaie, pentru a obtine o bezea batoasa. Incorporati intai o treime din bezea in compozitia cu ciocolata, dupa care si restul de bezea, avand grija sa amestecati cu miscari lente, mai mult pe verticala. Turnati compozitia in forma de tort, nivelati si bagati in cuptor. Lasati 45-50 de minute sau pana cand blatul trece testul scobitorii. Lasati blatul sa se raceasca total inainte de a-l scoate din forma.

Reteta rapida de tort - Tort de ciocolata cu Grand Marnier si ganache (crema de ciocolata cu smantana)Reteta rapida de tort - Tort de ciocolata cu Grand Marnier si ganache (crema de ciocolata cu smantana)

Pentru ganache: puneti smantana pentru frisca intr-o oala cu fundul dublu si aduceti-o aproape de punctul de fierbere. Cand observati ca incep sa se formeze mici bule pe margine, luati de pe foc si puneti in smantana cele 200 g ciocolata neagra, rupta bucatele. Lasati-o 3-4 minute sa se inmoaie, dupa care incepeti sa amestecati, eventual cu un tel mic. Omogenizati bine, bine. Mutati crema intr-un bol, acoperiti-o cu folie alimentara si lasati-o sa se raceasca la temperatura camerei. Dupa circa o ora, bagati ganache-ul in frigider si lasati-l 45 de minute. La finalul timpului, ar trebui sa se fi intarit usor, dar sa fie inca cremoasa compozitia. Omogenizati ganache-ul si distribuiti-l pe tort (deasupra si pe laterale), pastrand cateva linguri pentru decor.

Reteta rapida de tort - Tort de ciocolata cu Grand Marnier si ganache (crema de ciocolata cu smantana)Reteta rapida de tort - Tort de ciocolata cu Grand Marnier si ganache (crema de ciocolata cu smantana)

Pentru decor, puneti ganache-ul intr-un sprit si ornati dupa inspiratie. Eu am presarat, apoi, cateva “petale” de ciocolata. Daca nu mai dureaza mult pana vreti sa serviti tortul, il puteti pastra la temperatura camerei. Altfel, bagati-l in frigider, dar aveti grija sa-l scoateti din timp, astfel incat sa ajunga iar la temperatura camerei inainte de a-l taia.

Reteta rapida de tort - Tort de ciocolata cu Grand Marnier si ganache (crema de ciocolata cu smantana)

Iata cum arata si in sectiune tortul nostru. Va invit la o felie de tort si va urez La Multi Ani!

Reteta rapida de tort - Tort de ciocolata cu Grand Marnier si ganache (crema de ciocolata cu smantana)

Calorii: 438 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Tort de ciocolata cu Grand Marnier si ganache”

  1. Poliana says:

    La multi ani 2014! Iti doresc un an nou plin cu bucurii, sanatate si impliniri pe toate planurile!
    Tortul e grozav, imi ploua in gura 🙂

  2. Dino says:

    @ Poliana, numai bine iti doresc si tie! Sa fii sanatoasa si bucuroasa, fericita si norocoasa in 2014!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11