Ori de cate ori imi intreb jumatatea ce fel de garnitura prefera la un preparat, incepand enumerarea cu mamaliga si continuand cu paste, cartofi sau orez, dupa caz, niciodata raspunsul primit nu se refera la primul termen din insiruire. Adica, la mamaliga. Nici macar la peste, nu am prea mari sanse sa conving ca mamaliguta se potriveste mai bine decat, sa zicem, niste cartofi prajiti. Cu reteta de fata am reusit insa performanta nu doar de a “vinde” mamaliga, ci chiar de a pune si o a doua portie :). Adevarul este ca e foarte buna combinatia de mamaliga si ciuperci calite cu salvie si usturoi. In plus, in loc sa fie facuta in apa, mamaliguta are la baza un amestec de lapte si supa de pasare, ceea ce o face si mai gustoasa.
Curiozitatea in ceea ce priveste combinatia de mamaliga cu ciuperci si usturoi mi-a fost starnita de una din emisiunile lui Rachel Ray si mi-am zis ca merita sa incerc (asta, apropo de credinta unora ca doar noi, romanii, mancam mamaliga :P). In emisiunea respectiva, aceasta garnitura acompania o friptura de vita cu mirodenii, vin si rosii, dar eu am “asortat-o” unor cotlete de porc la gratar (asa, ca pentru o masa rapida in timpul saptamanii) si a mers foarte bine.
Ingrediente (pentru 4-5 portii):
– malai 180 g
– ciuperci 500 g
– lapte 250 ml
– supa de pui 500 ml
– ulei de masline 3 linguri
– usturoi 2 catei (8 g)
– salvie uscata 1 lingurita
– unt 20 g
– sare, piper macinat
Puneti la fiert, intr-o oala mai mica, supa si laptele. Intre timp, incingeti uleiul de masline intr-o tigaie mai mare si caliti ciupercile (curatate si/sau spalate, taiate felii mai groase ori in jumatati daca sunt mici). Adaugati usturoiul trecut prin presa si salvia uscata (daca aveti cumva salvie proaspata, o puneti mai la sfarsitul procesului de preparare a ciupercilor). Lasati cateva minute pe foc, amestecand des, pana cand ciupercile se inmoaie. Adaugati sare si piper macinat, opriti focul. Cand amestecul de supa si lapte a inceput sa fiarba, puneti in ploaie malaiul, amestecand continuu cu un tel para. Lasati pe foc mic vreo 7-8 minute sa fiarba mamaliga. Puneti-i un pic de sare (daca ati folosit cumva supa din cub concentrat, nu mai este nevoie) si untul. Omogenizati.
Opriti focul si incorporati, amestecand usor, ciupercile calite. Serviti imediat mamaliguta, alaturi de friptura aleasa. Cand se raceste, mamaliguta se intareste, dar poate fi servita si a doua zi, dupa ce o reincalziti.
Calorii: 131 kcal / 100 g.