Specific sudului Frantei, dar popular si in regiunea italiana Liguria, acest preparat este considerat o pizza alba deoarece nu contine deloc rosii, ci doar multa ceapa (calita pana la caramelizare), masline negre si ansoa. In functie de zona si de reteta, pissaladiere poate avea si usturoi sau mozzarella (in San Remo, de pilda). Cu nume derivat din dialectul provensal al limbii occitane, insemnand “peste sarat”, pissaladiere este servita ca aperitiv sau antreu. Eu, una, am pregatit-o pentru cina, mai ales ca este destul de “decenta” la capitolul calorii.
Daca numarul de calorii nu constituie o problema pentru voi, va invit sa incercati si Pizza Quattro Formaggi.
Fata de o pizza italieneasca obisnuita, ar trebui ca blatul sa fie la pissaladiere un pic mai subtire, asa ca intindeti-l cum se cuvine. Apoi, pentru reusita preparatului, as recomanda sa luati fileuri de ansoa, nu pasta la tub. Cat despre ierburile de Provence (amestec de salvie, fenicul, busuioc, cimbru si flori de levantica), le gasiti la raionul de mirodenii in marile magazine.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– faina 300 g
– drojdie uscata 5 g
– ceapa 3 buc. mari (510 g)
– ansoa 100 g
– masline negre 17 buc. (130 g)
– ierburi de Provence 1 lingura rasa
– uleiul in care au stat fileurile de ansoa 1 lingura
– ulei de masline 1 lingura
– unt 15 g
– zahar brun 1 lingurita cu varf
– sare, piper macinat
Incingeti cuptorul la 240 grade Celsius. Pentru aluatul de pissaladiere: cerneti faina intr-un castron si amestecati-o cu un praf de sare si cu drojdia uscata. Incorporati, putin cate putin, 180 ml de apa calduta. Framantati bine, bine, pana cand obtineti un aluat omogen si elastic. Ungeti suprafata aluatului si peretii castronului cu o lingura de ulei de masline. Acoperiti castronul cu un servet curat si lasati aluatul sa creasca, intr-un loc caldut, 50-60 de minute.
Intre timp, incingeti untul intr-o tigaie si puneti sa se caleasca ceapa (taiata feliute). Cand ceapa a prins o tenta galbuie, puneti zaharul brun si piper proaspat rasnit (nu puneti sare pentru ca fileurile de peste sunt suficient de sarate), precum si uleiul in care au stat fileurile. Mai lasati cateva minute pe foc mic (la carte scrie ca ceapa ar trebui lasata zeci de minute, pana devine ca o marmelada, dar eu nu am lasat-o asa mult, gandindu-ma ca oricum se mai rumeneste in cuptor). La expirarea timpului de crestere, aluatul ar trebui cel putin sa-si fi dublat volumul.
Pe suprafata de lucru presarata cu un pic de faina, intindeti aluatul sub forma unui disc (cu diametru de 32-34 cm). Cu ajutorul sucitorului, mutati-l pe o hartie de copt, acoperiti-l cu servetul si mai lasati-l sa creasca 30 de minute. Aproape de expirarea timpului, bagati in cuptor o tava de aragaz. Cand tava s-a incins, mutati foaia de copt, cu tot cu aluat, in ea. Rapid, distribuiti uniform ceapa calita. Asezati deasupra fileurile de ansoa si masline, presarati ierburile de Provence si bagati in cuptorul incins, pe raftul de sus (pentru ca blatul sa nu se rumeneasca la fund).
Lasati 15-20 de minute sau pana cand blatul a inceput sa prinda culoare. Pissaladiere se taie in felii si se serveste calduta sau la temperatura camerei.
Calorii: 221 kcal / 100 g (sau 498 kcal / portia).