Pizza Quattro Formaggi – pizza cu 4 feluri de branza

Cand v-am vorbit de Pizza rapida cu sapte topping-uri, ma plangeam ca nu am gasit o reteta de blat care sa-mi placa pe deplin si ca nici nu ma ajuta cuptorul pentru a  obtine acasa o pizza cum imi doresc. Ei bine, intre timp s-au intamplat niste “lucruri”. Pe de o parte, Flora mi-a sugerat sa incerc reteta sa de blat de pizza (multumesc, Flora!), iar pe de alta, am schimbat aragazul si, implicit, cuptorul (va amintiti de concursul Electrolux castigat, nu? :P). Prin urmare, mi-am zis sa mai incerc o data sa fac pizza acasa dar, de data aceasta, cap-coada. Adica, fara blat de-a gata. Si pot sa va spun ca, de acum inainte, nici nu ma mai uit la blaturile de-a gata, deoarece reteta Florei este intr-adevar foarte buna.

Cat despre ingredientele puse pe blat, am optat de data aceasta pentru patru feluri de branza. Adica, am pregatit o Pizza Quattro Formaggi. Cu unele adaptari, desigur, in functie de branzeturile avute la dispozitie. Mai exact, in loc de Gorgonzola am pus Roquefort, iar in loc de Fontina, Gouda. A iesit o minunatie de pizza, foarte gustoasa si cu un blat “la fix”. O singura mare problema are aceasta pizza: numarul mare de calorii. Mai ales ca, o data ce ai gustat din ea, nu te poti opri dupa o singura feliuta!

Ingrediente:
– faina 250 g
– drojdie proaspata 10 g
– miere 1/2 lingurita
– sare un varf de cutit
– piper
– ulei de masline 4 linguri
– pasta de rosii 100 g
– oregano uscat 1 lingurita rasa
– busuioc uscat 1 lingurita rasa
– Gouda 80 g
– mozzarella 80 g
– Roquefort 80 g
– parmezan ras 80 g

Pizza Quattro Formaggi - pizza cu mozzarella, gouda, roquefort si parmezan

Incingeti cuptorul la 240 grade Celsius. Pentru aluatul de pizza: intr-un castronel, amestecati drojdia de bere cu mierea. Adaugati 125 ml de apa calduta si omogenizati. Cerneti faina intr-un castron si amestecati-o cu sarea. Puneti, putin cate putin, drojdia diluata si framantati bine. Cand ati terminat de pus drojdia, adaugati 2 linguri de ulei de masline. Framantati in continuare pana obtineti un aluat omogen si elastic. Ungeti peretii castronului cu o lingura de ulei, acoperiti cu un servet curat si lasati aluatul sa creasca, timp de o ora, intr-un loc caldut.

Pizza Quattro Formaggi - pizza cu mozzarella, gouda, roquefort si parmezanPizza Quattro Formaggi - pizza cu mozzarella, gouda, roquefort si parmezan

Dupa o ora, veti observa ca aluatul si-a dublat aproape volumul. Pentru sosul de rosii, amestecati intr-un bol pasta de rosii, o lingura de ulei de masline, un pic de piper si jumatate din cantitatea de busuioc si oregano.

Pizza Quattro Formaggi - pizza cu mozzarella, gouda, roquefort si parmezanPizza Quattro Formaggi - pizza cu mozzarella, gouda, roquefort si parmezan

Intindeti aluatul de pizza sub forma unui disc. Atentie, in functie de cat de subtire intindeti aluatul veti obtine un blat subtire sau unul pufos! Cum noi preferam blaturile usor pufoase, am intins aluatul cam de 8 mm – 1 cm. Asezati blatul de pizza intr-o tava acoperita cu hartie de copt. Distribuiti pe blat sosul de rosii cu ierburi. Aranjati mozzarella, branza cu mucegai si gouda, taiate bucatele. Presarati deasupra parmezanul ras, restul de busuioc si oregano si un pic de piper proaspat rasnit. In acest moment, eu am mai lasat pizza vreo 15 minute, tot la loc caldut, pentru ca blatul sa creasca un pic.

Pizza Quattro Formaggi - pizza cu mozzarella, gouda, roquefort si parmezanPizza Quattro Formaggi - pizza cu mozzarella, gouda, roquefort si parmezan

Bagati in cuptorul incins, pe “raftul” de sus al cuptorului si lasati 15-20 de minute. Atentie, verificati din cand in cand blatul, pentru a nu deveni prea crocant! Taiati pizza in felii si serviti-o imediat.

Pizza Quattro Formaggi - pizza cu mozzarella, gouda, roquefort si parmezan

Calorii: 350 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

11 Responses to “Pizza Quattro Formaggi – pizza cu 4 feluri de branza”

  1. Flora says:

    Uau, ce pofta mi-ai facut! Arata extraordinar! Ma bucur ca ti-a placut blatul, mai ales ca a fost in o companie asa selecta 🙂 !

  2. Dino says:

    Eu multumesc pentru reteta de blat. Este super! Acum am insa o noua problema: cum sa ma abtin sa nu fac prea des pizza acasa?! 😛

  3. alpha04 says:

    SUNT FOARTE BUNE RETETELE TALE DAR AR TREBUI SA AIBA SI O VERSIUNE SA LE POTI SCOATE PE IMPRIMANTA AR FI MAI USOR

  4. Dino says:

    @ Alpha, promit sa remediez acest neajuns. Multumesc pentru apreciere :).

  5. Mihai says:

    Deci da ! felicitari pentru reteta.

  6. Dino says:

    Mihai, multumesc pentru felicitari si ma bucur ca ti-a placut reteta :). La Multi Ani si un An Nou cu noroc si sanatate!

  7. Deea says:

    Pai le poti da copy paste apoi le ui intr un document word si le printezi, e f simplu, in 5 min e gata si a mea, eu mi-am cump blat de la carrefour..:) abia astept s-o halesc..:)))

  8. Dino says:

    @ Deea, astept cu mult interes sa-mi spui daca ti-a placut. Trebuie sa incerci, macar o data, si cu blat facut in casa. Ma incumet sa spun ca este mai bun :).

  9. […] spun reteta, dar daca sunteti curiosi sa vedeti cum puteti prepara o pizza ca asta, dati un click aici. Personal, recomand sa va duceti la o pizzerie daca mancati pentru prima data sortimentul asta de […]

  10. luminta says:

    reteta incepe cu incingerea cuptorului la 240 grade,fac aluatul, il las o ora,pregatesc pizza, mai las 15 min,cam o ora si jumatate pe putin.Factura la gaz sau la energie electrica ce-o sa zica? Traiasca E-on!

  11. Dino says:

    @ Luminita, informatia era menita sa spuna temperatura la care trebuie incins cuptorul. Tu ii dai drumul cand vrei, in functie si de cat de performant este cuptorul tau. Oricum, iti garantez ca, daca te vei uita la cat inregistreaza contorul de gaze pentru o pizza, nu vei vedea cifre prea mari. In rest, sa traiasca cine vrei tu! 🙂

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11