Aceasta reteta s-a nascut, sincer va spun, din dorinta de a utiliza ce mai aveam prin frigider: niste ficatei de pui, niste ciuperci, un pic de kaizer si smantana. Iar rezultatul ne-a placutĀ atat de mult incat am zis ca merita sa impartasesc reteta cu voi, ca nu se stie cand aveti nevoie sa pregatiti rapid ceva bun. Kaizerul putin afumat completeaza de minune ficateii, legumele confera un plus de gust, iar sosul cremos, din smantana si un pic de rosii, rasfata papilele gustative. Iar pentru a vira un pic preparatul spre bazinul mediteranean, am parfumat cu oregano uscat. Foarte simplu, rapid si cu destul de putine calorii!
La cererea “publicului”, eu am pregatit pe post de garnitura la ficatei niste cartofi prajiti, dar merg foarte bine si niste paste. Sau mancati ficateii doar cu o felie de paine.
Sa nu uit, sunteti invitati sa-l sustineti pe Dino Gurmandino in Gala BLOGourmet. Intrati pe http://www.harbour.ro/blogourmet/vot.php si votati. Gurmandino este inscris la categoriile: “cel mai bun blogger retetar”, “cea mai complexa forma de prezentare a unei retete” si… “foodporn” :).
Ingrediente (pentru 4 portii):
– ficatei de pui 400 g
– ciuperci 400 g
– ceapa 1 buc. mare (230 g)
– usturoi 3 catei mari (15 g)
– rosii pasate 1 lingura (20 g)
– vin alb sec 100 ml
– smantana (20% grasime) 100 g
– kaizer 100 g
– ulei de masline 1 lingura
– unt 20 g
– oregano 1/2 lingura
– sare, piper
Incingeti uleiul si untul intr-o tigaie mare. Puneti la calit ceapa si usturoiul (felii). Cand ceapa prinde un pic de culoare, adaugati kaizerul, taiat betigase. Puneti, apoi, ficateii de pui (curatati de pielite si eventuala grasime, spalati si stersi de apa, prin tamponare cu un servet de hartie). Lasati un minut, intoarceti ficateii pe partea cealalta si turnati vinul. Lasati inca unul-doua minute, adaugati ciupercile (taiate felii), dati focul mai mic, acoperiti tigaia cu un capac si lasati circa 10 minute, amestecand din cand in cand. Cand ficateii sunt pastrunsi, puneti smantana si rosiile pasate.
Amestecati usor, adaugati oregano-ul si potriviti de sare si de piper. Aduceti la punctul de fierbere, lasati sa fiarba incet unul-doua minute si opriti focul. Serviti imediat, simplu sau cu garnitura preferata.
Calorii: 147 kcal / 100 g.
Am facut aceasta reteta azi si a fost delicioasa. Zilnic fac ceva din blogul tau. ma salvezi.
Ma bucur mult de tot, Iulia, ca au succes retetele propuse de mine. Te pup!