Fiind vara si cald, va propun o salata racoritoare, deosebit de gustoasa, dar si sanatoasa. In plus, prin aranjarea in straturi, astfel incat sa se vada ingredientele si culorile lor, obtinem o salata de efect, perfecta pentru o masa mai pretentioasa, cand vrem sa ne impresionam musafirii. Cat despre apartenenta preparatului, aceasta rezulta de la sine, doar privind ingredientele: pui in sos picant (cu ardei iute), fasole rosie, porumb, branza, smantana, lime si frunze de coriandru. Ati ghicit, nu? Avem o salata specifica bucatariei Tex-Mex.
Cum eu m-am hotarat cam din scurt sa o pregatesc, nu am avut in casa chipsuri din tortilla de porumb, asa ca am folosit niste crutoane ramase de la o ciorbita de legume. Daca vreti sa mergeti pe varianta crutoanelor, aveti nevoie doar de paine toast un pic mai vechiuta (de cateva zile), vreo 2 linguri de ulei, sare si piper. Taiati coaja feliilor, apoi miezul cubulete. Puneti intr-o tava de aragaz, presarati sare si piper, turnati uleiul si amestecati bine. Bagati in cuptorul preincalzit (180 grade Celsius) si lasati vreo 25-30 de minute, pana cand bucatelele incep sa se rumeneasca.
Daca mergeti pe varianta chipsurilor din tortilla de porumb, ar fi bine sa nu lasati salata prea mult timp in frigider, ca sa nu se inmoaie prea tare. Sau, si mai bine, puneti cateva la baza salatei, iar pe restul le lasati separat, intr-un bol, astfel incat sa ramana crocante si fiecare sa-si ia cat doreste. In privinta puiului, aveti nevoie de un piept de pui dezosat si fara piele, fiert sau facut la gratar (daca va ramane de la o iesire la iarba verde, este perfect).
Ingrediente (pentru 6 portii):
– piept de pui (la gratar sau fiert) 300 g
– ceapa rosie 1 buc. medie (80 g)
– usturoi 2 catei mari (10 g)
– suc de rosii (fara samburi) 4 linguri
– boia de ardei iute 1 lingurita rasa
– supa de pui 200 ml
– smantana proaspata (20% grasime) 200 g
– coriandru frunze 10 fire
– lamaie verde 1 buc.
– porumb 150 g
– ardei capia / gras rosu 1/2 buc. mare (110 g)
– crutoane simple 150 g
– rosii 3 buc. medii 350 g
– fasole rosie 1 conserva (245 g, dupa scurgere)
– branza Cedar 150 g
– ulei de arahide 2 linguri
– sare, piper macinat
Pregatiti supa de pui (varianta clasica sau din cub, cum preferati) si pastrati-o fierbinte. Incingeti uleiul intr-o tigaie si caliti jumatate de ceapa (taiata marunt) si usturoiul trecut prin presa. Adaugati sucul de rosii, boiaua de ardei iute, un varf de lingurita de sare si piper macinat. Lasati unu-doua minute, amestecand des, dupa care turnati supa fierbinte. Dati focul mic si lasati sa fiarba sosul vreo 4-5 minute, timp in care scade si se ingroasa un pic. Adaugati puiul, taiat bucatele sau sfasiat cu ajutorul a doua furculite (eu m-am grabit si l-am tocat cu robotul, asa ca s-a maruntit prea tare). Dupa un minut, opriti focul si lasati sa se raceasca (sa ajunga la temperatura camerei). In acest timp, taiati restul legumelor: ceapa (jumatatea ramasa) – marunt, ardeiul – cubulete (cam cat boaba de porumb), rosia – bucati. Intr-un bol, amestecati smantana cu coaja rasa si sucul de la lamaia verde, precum si cu frunzele de coriandru taiate.
Intr-un bol mare de sticla transparenta sau in verrine (pahare fara picior, transparente), asezati straturile astfel: crutoane, rosii, fasole, branza rasa mare, smantana cu lamaie verde, pui in sos picant, ceapa, porumb si ardei. Acoperiti si lasati la rece timp de o ora inainte de a o servi la masa.
Calorii: 160 kcal / 100 g.