Urasc din tot sufletul gerul si, prin extensie, nu ma “am prea bine” nici cu iarna, cu troienele sale de zapada care paralizeaza orasul si cu maldarul de haine pe care trebuie sa-l pun ori de cate ori vreau sa scot nasul din casa. Da, poate, as trece mai usor peste frig si zapada daca as fi undeva la munte, in vacanta, dar pentru programul obisnuit de munca prefer oricand temperaturile de peste, sa zicem, 15 grade :P. Cu gandul, asadar, la primavara si vara, m-am oprit asupra unei retete vazute la Jamie Oliver, o combinatie de cartof copt pufos si pate cremos de macrou, cu parfum inconfundabil de fum si hrean. Iar pentru a aduce un omagiu primaverii mult asteptate, am pus in pateul de macrou si ceapa verde, iar produsul final l-am asezat pe un pat de salata… Ca sa fie totul cat mai verde :).
In ceea ce priveste prepararea, eu am folosit o conserva de macrou afumat in ulei, dar puteti pune si fileuri de macrou afumat, curatate de piele. De asemenea, eu am pus crema de hrean (amestec de smantana si hrean), asa ca, daca puneti hrean simplu, ajustati cantitatea. In rest, nimic complicat, doar ca dureaza ceva timp pana cand se coc cartofii in cuptor. Va garantez, insa, ca merita asteptarea si ca va va fi greu sa va opriti dupa doar un cartof.
Daca nu va incanta combinatia de cartof copt – pate de peste, puteti retine doar pateul de macrou afumat cu hrean, pe care-l puteti servi invitatilor pe felii de bagheta proaspata, mici bucatele de paine prajita, cosulete pufoase din aluat (buseuri – vezi AICI cum poti sa le pregatesti in casa) sau, pur si simplu, pe feliute subtiri de lamaie.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– cartofi 6 buc. mari (1,8 kg)
– macrou in ulei 1 conserva (de 190 grame)
– crema de branza 125 g
– crema de hrean 1 lingura rasa (25 g)
– ceapa verde 3 buc. (55 g)
– lamaie 1 buc.
– ulei de masline 1 lingura
– sare, piper
Incalziti cuptorul la 190 grade Celsius. Spalati foarte bine cartofii, eventual cu o perie. Intepati-i cu o furculita in mai multe locuri, stropiti-i cu un pic de ulei de masline si dati-i cu un praf de sare. Asezati-i intr-o tava si bagati-i in cuptor. Lasati-i o ora – o ora si 15 minute sau pana cand cartofii sunt bine patrunsi (intepati-i cu furculita pentru a-i verifica). Intre timp, pregatiti pateul de macrou afumat cu hrean: scurgeti din uleiul din conserva si curatati bucatile de peste de piele si de eventualele oase. Puneti macroul intr-un castron, impreuna cu crema de branza. Cu ajutorul unei furculite, pasati si omogenizati. Adaugati coaja rasa de la lamaie (lamaie spalata foarte bine, in prealabil), crema de hrean si doua fire de ceapa verde (taiate marunt). Omogenizati si potriviti de sare si de piper. Adaugati suc de lamaie pana obtineti gradul de acreala dorit.
Cand cartofii s-au copt, executati-le o taietura (nu pana jos!), desfaceti-i usor (ca pe o carte) si, in buzunarul creat, puneti pate de peste. Presarati deasupra ceapa verde (al treilea fir, taiat marunt) si un pic de piper proaspat rasnit. Serviti-i imediat.
Calorii: 131 kcal / 100 g (sau 483 kcal / portia).