Rulada de pui cu branza albastra si nuci pecan, invelita in jambon

“Viata este ca o cutie de ciocolata… nu stii niciodata cu ce te alegi”. Probabil stiti toti celebra replica a personajului interpretat de Tom Hanks in excelentul film “Forrest Gump”. Daca ignoram mesajul replicii si luam doar partea superficiala, cam asa sta treaba si cu ruladele. Vezi exteriorul, dar nu stii ce gusturi si texturi se ascund sub invelisul rumen. In cazul de fata, cand veti lua prima imbucatura, veti exclama “wow, ce bun este!”, pentru ca branza albastra cremoasa se combina perfect cu bucatelele crocante de nuci pecan si cu fasiile de ceapa verde, desavarsind pieptul de pui. Iar pentru ca totul sa fie si mai gustos si mai suculent, rulada invelita in jambon rumen este “scaldata” de un val de sos fin cu boabe de mustar.

Pentru reusita deplina a retetei sunt importante cateva lucruri, incepand cu branza albastra (sa fie de buna calitate, ramane la latitudinea voastra cat de pronuntat sa fie gustul), nucile pecan usor prajite (daca nu aveti, puteti pune, in extremis, si nuci “normale”) si terminand cu jambonul (sa fie crud-uscat, taiat in felii subtiri). In ceea ce priveste durata, probabil ca nu va va iesi chiar in 30 de minute (reteta face parte din seria “30 minute meals” a lui Rachael Ray), dar nici nu va dura mai mult de 40-45 de minute sa o aveti gata, in farfurie. Cat despre garnitura, eu am servit rulada cu niste cartofi fierti, dar merge si un orez (fiert tot simplu, doar cu un pic de sare) sau o gramajoara de legume sotate. Alegerea va apartine.

Ingrediente (pentru 4 portii):
– piept de pui dezosat 4 jumatati (650 g)
– branza albastra (Bleu d’Auvergne, in cazul meu) 125 g
– nuci pecan 30 g
– ceapa verde 4 fire (30 g)
– jambon crud-uscat 8 felii (100 g)
– supa de pui 350 ml
– smantana lichida pentru gatit 120 ml
– faina de porumb (maizena) sau de grau 25 g
– mustar cu boabe 2 lingurite cu varf (45 g)
– ulei de masline 1 lingura
– unt (65% grasime) 25 g
– sare, piper macinat

Reteta de rulada de pui cu branza albastra si nuci pecan, invelita in jambon si in sos cremos cu mustar

Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Luati o jumatate de piept de pui, desfaceti-o ca pe o carte cu ajutorul unui cutit, dupa care bateti-o cu ciocanul de snitele (acoperiti in prealabil cu folie alimentara, ca sa nu va sara zeama si bucatele prin toata bucataria). La finalul operatiunii, carnea ar trebui sa aiba o grosime uniforma de circa un centimetru. Procedati la fel cu celelalte jumatati de piept de pui. Dati carnea cu sare si piper macinat. Puneti la prajit nucile pecan (intr-o tigaie, fara grasime). Aveti grija, odata incinse, nucile se prajesc foarte repede!

Reteta de rulada de pui cu branza albastra si nuci pecan, invelita in jambon si in sos cremos cu mustarReteta de rulada de pui cu branza albastra si nuci pecan, invelita in jambon si in sos cremos cu mustar

Asezati pe tocator o bucata de carne si puneti in centrul ei cate o bucatica de branza, un fir de ceapa verde si nuci pecan maruntite (taiati-le cu un cutit). Rulati strans, avand grija sa bagati capetele inauntru. Infasurati fiecare rulou in doua felii usor suprapuse de jambon crud-uscat. Cand ati terminat de rulat, incingeti lingura de ulei (foc minim spre mediu) intr-o tigaie care poate fi bagata la cuptor. Rumeniti rulourile pe toate partile, dupa care bagati-le in cuptor si lasati-le inca 10-12 minute.

Reteta de rulada de pui cu branza albastra si nuci pecan, invelita in jambon si in sos cremos cu mustarReteta de rulada de pui cu branza albastra si nuci pecan, invelita in jambon si in sos cremos cu mustar

Cat sunt ruladele la cuptor, pregatiti sosul de mustar si smantana: topiti untul intr-o tigaie si adaugati faina. Amestecati astfel incat faina sa fie absorbita de grasimea topita si lasati sa se prajeasca putin (atentie, sa nu se maroneasca!). Adaugati, putin cate putin, 250 ml supa de pui calda. Batand in continuare cu un tel mic, puneti si smantana lichida si mustarul cu boabe. In acest punct, daca vi se pare ca sosul este prea gros, mai puneti din supa calda ramasa! Potriviti sosul de sare si piper si pastrati-l la cald.

Reteta de rulada de pui cu branza albastra si nuci pecan, invelita in jambon si in sos cremos cu mustarReteta de rulada de pui cu branza albastra si nuci pecan, invelita in jambon si in sos cremos cu mustar

Scoateti ruladele, lasati-le sa-si traga sufletul un pic (7-10 minute), dupa care taiati-le in jumatate, asezati-le pe farfurie si turnati 2-3 linguri de sos peste ele. Acompaniati-le cu garnitura preferata (cartofi fierti, orez fiert sau legume sotate).

Reteta de rulada de pui cu branza albastra si nuci pecan, invelita in jambon si in sos cremos cu mustar

Calorii: 249 kcal / 100 g sau 625 kcal / portia.

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Rulada de pui cu branza albastra si nuci pecan, invelita in jambon”

  1. […] blog, gasiti si alte propuneri de rulade: Rulada de pui cu branza albastra si nuci pecan, invelita in jambon, Rulada de pui cu jambon, ciuperci si cascaval, Rulada de curcan cu bacon, muguri de pin si sos de […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11