Pentru mesele cand se aduna intreaga familie, dar si pentru ocaziile cand aveti invitati mai pretentiosi, o rulada gustoasa si aspectuoasa va scoate din incurcatura. De porc, curcan sau pui, cu diferite umpluturi si, dupa caz, in manta de bacon ori prosciutto, rulada permite felurite combinatii si poate satisface toate gusturile. In plus, prezinta avantajul ca se poate pregati dinainte, urmand doar sa o incalziti la momentul oportun. Rulada de care va vorbesc astazi imbina savoarea ciupercilor cu aroma puternica a afumaturii, iar pentru desavarsirea tabloului intra in scena si vinul alb sec si usturoiul. Nimic complicat, as spune, dar foarte gustos.
Eu am pregatit umplutura cu ciuperci champignon brune, dar ar merge si mai bine niste ciuperci de padure. Pentru aspect si ca sa va fie mai usor sa rulati carnea, incercati sa luati un muschi de porc nu foarte gros si mai lung. Foarte utila, ca sa nu spun indispensabila, este apoi ata de bucatarie, de care va veti ajuta pentru a strange bine muschiul umplut (ca sa nu iasa umplutura si sa-si pastreze forma). Reteta este adaptata dupa revista Ioana – Secretele bucatariei.
Cat despre garnitura, eu pregatisem, la momentul pozelor, niste cartofi wedges, dar merge foarte bine o garnitura de diferite legume, usor usturoiate (am sa revin cu o propunere concreta).
Pe blog, gasiti si alte propuneri de rulade: Rulada de pui cu branza albastra si nuci pecan, invelita in jambon, Rulada de pui cu jambon, ciuperci si cascaval, Rulada de curcan cu bacon, muguri de pin si sos de vin sau Rulada de porc cu ricotta si rosii uscate in soare.
Ingrediente (pentru 6-8 persoane):
– muschi de porc 1 buc. (circa 1,7 kg)
– ciuperci 350 g
– piept de porc crud-uscat 100 g
– miez de paine 50 g
– ceapa 1 buc. medie (100 g)
– ulei 4 linguri
– unt 25 g
– lapte 120 ml
– patrunjel verde 1/2 legatura
– vin alb 150 ml
– usturoi 4 catei mari (25 g)
– sare, piper macinat
Incingeti 2 linguri de ulei, intr-o tigaie, si caliti ceapa, taiata marunt (eventual cu robotul). Cand ceapa s-a inmuiat, puneti si afumatura (taiata tot marunt). Lasati vreo 2 minute, dupa care puneti si ciupercile (curatate, spalate, sterse de apa si maruntite cu robotul). Amestecand des, lasati cateva minute, pana cand iese apa din ciuperci si incep sa se inmoaie. Adaugati miezul de paine, taiat cubulete.
Adaugati laptele, amestecati si lasati sa fiarba incet, timp de cateva minute. La final, compozitia nu trebuie sa fie nici prea fluida, nici uscata, asa ca stati cu ochii pe ea! Adaugati sare si piper macinat si lasati compozitia sa se raceasca. Puneti, apoi, patrunjelul verde, tocat marunt. Cat se raceste compozitia, incingeti cuptorul la 180 grade Celsius si taiati muschiul de porc, astfel incat sa-l desfaceti ca pe o carte. Distribuiti umplutura uniform si rulati. Legati strans cu ata. Intr-un vas mai mare (sa fie cam de lungimea muschiului), incingeti uleiul ramas (2 linguri) si untul. Puneti muschiul si rumeniti-l pe toate partile (intoarceti-l cu grija, sa nu se desfaca). Cand s-a rumenit muschiul, stingeti cu vinul alb. Presarati usturoiul trecut prin presa, un pic de sare si de piper macinat si bagati in cuptorul incins.
Lasati vreo 35-40 de minute, avand grija sa mai puneti peste rulada, din cand in cand, cu o lingura, din sosul format in vas. Opriti focul, acoperiti vasul cu un capac si lasati muschiul “sa respire” vreo 10 minute. Taiati apoi felii mai groase si serviti rulada cu garnitura aleasa.
Calorii: 301 kcal / 100 g sau 502 kcal / portia (fara garnitura!!).
[…] varati in cuptorul incins. Se poate mai simplu de atat? Greu de crezut. Garnitura de fata merge la Muschiul de porc umplut cu ciuperci si afumatura, dar si la alte fripturi (tot de porc, dar si pui ori curcan), in conditiile in care legumele sunt […]