La momentul cand scriu aceste randuri, pagina de Facebook a acestui blog a strans 1.999 “fani”. Deci, in curand (minute sau cel mult ore), Dino cel Gurmand va numara 2.000 de prieteni, prilej de sarbatoare as zice eu. Prin urmare, va propun o reteta ceva mai complicata, dar irezistibila prin combinatia de porc suculent si gutui parfumate, prin amestecul de ierburi si mirodenii. O reteta de sarbatoare, care nu se face batand din palme, dar care merita efortul si asteptarea. O reteta potrivita, mai degraba, pentru un sfarsit de saptamana, cand se strang in jurul mesei membrii familiei si/sau prietenii :). In plus, o reteta de sezon, care va da ocazia sa folositi gutuile rotofeie si galbene intr-un alt mod decat traditionala Mancare de gutui cu carne.
Pentru aceasta reteta, puteti folosi pulpa, piept sau rasol de porc. Important este sa aiba ceva grasime (sa nu fie fada carnea) si sorici. Dichisit cum se cuvine, porcul este “masat” cu un amestec de miere, mustar si mirodenii, iar dupa ce se odihneste (a se citi marineaza), este perpelit un pic in tigaie, cat sa prinda crusta, dupa care e lasat sa fiarba pe indelete in bere si suc propriu :P. Iar ca sa nu se plictiseasca in cuptor, ii adaugam dupa o vreme si niste companioni: cartofi, gutui si ceapa rosie. Nici nu va imaginati ce arome innebunitoare vor cuprinde bucataria voastra :).
Ingrediente (pentru 4-6 portii):
– rasol porc fata 2 buc. (1,6 kg)
– cartofi 4 buc. medii (900 g)
– gutui 3 buc. (400 g)
– ceapa rosie 2 buc. (280 g)
– mustar 110 g
– miere 2 linguri (50 g)
– usturoi 6-7 catei
– seminte fenicul 1 lingurita
– cimbru uscat 2 lingurite
– rozmarin uscat 1 lingurita
– supa de carne 400 ml (facuta in casa ori din cub)
– bere blonda 350 ml
– dafin 2 foi
– coaja de la o lamaie
– ulei 2 linguri
– sare, piper macinat
Intr-un castronel, amestecati mierea, 60 g mustar, 2 catei de usturoi (trecuti prin presa), jumatate din semintele de fenicul (macinate), o lingurita de cimbru uscat, rozmarinul, un praf de sare si de piper macinat. Omogenizati bine. Cu un cutit foarte bine ascutit, executati taieturi in sorici, in diagonala. Atentie, taieturile trebuie sa fie adanci, pana la carne! Turnati marinada peste rasoluri si frecati foarte bine, astfel incat marinada sa patrunda in toate taieturile. Acoperiti carnea cu folie sau puneti-o intr-o cutie ermetica si lasati-o la marinat (ideal de pe o zi pe alta).
Scoateti carnea din frigider si lasati-o sa se apropie de temperatura camerei. Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Pregatiti supa de carne si pastrati-o fierbinte. Intr-o tigaie mare, incingeti uleiul si rumeniti rasolurile pe toate partile. Mutati-le apoi intr-un vas de Jena mai mare (suficient de mare pentru a incapea mai tarziu si legumele taiate). Turnati in tigaie supa de carne si berea. Adaugati restul de seminte de fenicul, de cimbru uscat si de mustar, coaja de la lamaie si foile de dafin. Aduceti la punctul de fierbere si potriviti de sare si de piper.
Turnati sosul peste rasoluri. Acoperiti vasul de Jena cu folie de aluminiu si bagati-l in cuptor. Lasati o ora, indepartati folia si mariti temperatura la 210 grade Celsius. Dupa inca o ora, saltati rasolurile cu grija si puneti legumele bucati (cartofii si gutuile cuburi, ceapa in sferturi) sub ele si imprejurul lor. Bagati iar in cuptor, mai lasati 30-40 de minute. La final, carnea de porc ar trebuie sa fie atat de patrunsa incat sa se desprinda aproape de pe os, iar soriciul ar trebui sa fie rumen si apetisant. Atentie, timpul de stat in cuptor depinde si de marimea rasolurilor! Legumele, desi patrunse, NU ar trebui insa sa fie excesiv de moi, ci sa-si pastreze forma.
Daca la finalul timpului de coacere, rasolurile nu sunt rumenite, le puteti pune pentru 5-6 minute la grill. Scoateti din cuptor si lasati friptura vreo 10 minute sa-si “traga sufletul” inainte de a o taia si a o distribui pe farfurii sau platou, impreuna cu legumele.
Calorii: 209 kcal / 100 g.
delicios, voi incerca