De ceva vreme, imi tot zbura gandul la o ciorbita de pui à la grec, adica imbogatita cu boabe dolofane de orez si acrita cu ceea ce grecii numesc sos avgolemono, o combinatie de oua, suc de lamaie si supa fierbinte de carne. “A la grec” desemneaza, prin urmare, toate ciorbele cu aceste doua caracteristici, fie ca este vorba de miel (Magiritsa, ciorba traditionala de Paste), pui sau chiar peste. Fata de ceea ce s-a impamantenit pe la noi a se numi “à la grec”, preparatele grecesti nu contin smantana, iar culoarea alba a ciorbei se datoreaza exclusiv sosului avgolemono. La o prima vedere, ciorba de pui à la grec aduce oarescum cu Ciorba radauteana, diferentele fiind ca este acrita cu lamaie in loc de otet, nu contine smantana si usturoi, are orez, iar legumele sunt lasate bucatele in ciorba.
Ca mod de preparare, ciorba de pui à la grec nu necesita etape complicate. Doar la etapa sosului avgolemono trebuie sa fiti atenti, pentru ca ouale sa nu se coaguleze si, in loc de o uniforma culoare alba, sa obtineti “zdrente” de oua. Daca pregatiti ciorba intr-o perioada in care exista din abundenta ceapa verde, este de preferat sa inlocuiti ceapa uscata. In ceea ce priveste tipul de carne, puteti pune piept de pui (cu piele si os) si/sau aripi ori pulpe intregi. Eu am adaugat si doua spinari pentru un plus de gust.
Ingrediente (pentru 8 portii):
– spinari de pui 2 buc. (600 g)
– piept de pui (cu piele si os) 2 buc. (1 kg)
– pulpa de pui 1 buc. (320 g)
– ceapa 3 buc. (270 g)
– morcov 2 buc. mari (250 g)
– pastarnac 2 buc. (130 g)
– radacina de telina 1/2 buc. mare (210 g)
– orez cu bob rotund 100 g
– oua 3 buc.
– sucul de la 3 lamai
– sare, piper alb macinat
+ pentru servit: frunze de telina / patrunjel verde / ardei iute
Puneti 3 l de apa la fiert, intr-o oala mare. Cand apa clocoteste, puneti carnea. Lasati sa ajunga iar la temperatura de fierbere si luati spuma care se formeaza. Repetati operatiunea de spumuire pana cand nu se mai formeaza deloc spuma. Dati focul mic, acoperiti oala si lasati sa fiarba circa o ora. Adaugati legumele, curatate, spalate si lasate intregi (doar telina, taiati-o in jumatate). Lasati sa fiarba pana cand legumele sunt patrunse. Scoateti cu o spumiera carnea si legumele, treceti supa prin sita (sa fie cat mai clara si sa va asigurati ca nu au ramas bucatele de os prin ea). Cand carnea si legumele s-au racit suficient pentru a le putea manui, taiati legumele cubulete. Atentie, cu exceptia cepei, care se arunca! Curatati de piele si oase bucatile de pui si taiati bucatele carnea.
Puneti legumele si carnea inapoi in supa, readuceti la punctul de fierbere si puneti orezul. Cand orezul a fiert, opriti focul. Bateti ouale intr-un castron si amestecati-le cu sucul de la lamai. Luati cu un polonic din supa fierbinte si, treptat, amestecand continuu, puneti in sosul cu oua. Cand sosul a ajuns la o temperatura apropiata de cea a supei din oala, rasturnati cu grija peste supa. Amestecati, gustati si potriviti de sare si de piper. Daca este nevoie, mai stoarceti o lamaie pentru a obtine gradul de acreala dorit.
Ciorba de pui à la grec se serveste fierbinte, cu frunze de telina sau patrunjel verde deasupra. Cine doreste, ii poate “asorta” si un ardei iute. Atentie, cand o reincalziti ciorba NU trebuie sa ajunga sa fiarba!
Ca de obicei salivez(cine ma pune sa ma uit la mancaruri), inainte de a pleca acasa, cand as manca si pietre
Ha, ha… Maria, imi pare rau ca-ti pun la incercare stomacul, dar ma bucur ca te incanta reteta. O seara minunata iti doresc!
O CIORBITA PE CINSTE AI FACUT, CHIAR MI-E DOR DE O PORTIE GENEROASA! PUPICI
Multumesc mult, Flory! Ti-as oferi si doua portii generoase daca s-ar putea :).
Cea mai buna reteta de ciorba a la grec, ouale se folosesc cu tot cu albus? Multumesc
Eu am invata reteta asta de la bunica, ea ii zicea ciorba greceasca dar e cu ustroi si otet picant, iar legumele scoase. Sigur nu-i radauteana pt ca noi suntem din Ardeal :)) Cred ca exista mai multe variante diferite in functie de regiune.