Va spuneam saptamana trecuta ca, pentru botezul fetitei mele, am vrut ca marturiile oferite invitatilor sa fie ceva mai speciale, deosebite de ceea ce se gaseste in magazine si in nota Dino Gurmandino :P. Dupa o indelungata chibzuiala, am ajuns la concluzia ca ar merge de minune niste marturii dulci: pungute cu cinci feluri de biscuiti, cu diferite arome si in diverse forme. Din tipurile executate anterior, m-am oprit asupra Sable-urilor cu portocala confiata si a Biscuitilor spirala cu rom si cacao. La ele, am adaugat biscuiti cu vanilie (glazurati), biscuiti cu ciocolata neagra si portocala si biscotti amaretti (pricomigdale). Astazi, va prezint primul sortiment, cel simplu, cu vanilie, urmand ca in zilele ce vin sa va tentez si cu celelalte retete de biscuiti deliciosi.
In ceea ce priveste biscuitii cu vanilie, eu am ales sa-i fac in forma de inimioara pentru a aves suficient spatiu de “joaca”, in conditiile in care i-am acoperit cu glazura regala si am vrut sa scriu si initialele fetitei. Voi puteti sa-i lasati simpli, fara glazura, sau sa-i faceti in orice forma doriti. Ca orice alti biscuiti si acestia devin mai fragezi pe masura ce stau si se pot pastra nedecorati fara probleme chiar si 2-3 saptamani, intr-o cutie inchisa ermetic. Evident, ajustati cantitatile in functie de dorinta, luand in calcul faptul ca mi-au iesit 64 de bucati.
Ingrediente:
– unt (80% grasime) 300 g !! la temperatura camerei
– faina 600 g
– zahar tos fin 300 g
– oua 2 buc. mici
– esenta de vanilie 2 fiole
Pentru glazura regala, optional:
– zahar pudra 200 g
– albus 1 buc.
– suc de lamaie 1 lingurita
Mixati untul la temperatura camerei cu zaharul tos fin si esenta de vanilie pana cand obtineti ca o spuma. Incorporati, unul cate unul, ouale. Puneti, treptat, framantand cu mana, faina cernuta. Cand ati incorporat toata faina, ar trebui sa aveti un aluat ferm, omogen si nelipicios. Impartiti-l in 4 parti. Asezati o minge de aluat pe o foaie de copt de dimensiunea tavii de aragaz si intindeti-o cu sucitorul pana cand obtineti o foaie cu grosimea uniforma de 5-6 mm. Puneti foaia de aluat la frigider (cu tot cu hartia pe care ati intins-o). Procedati la fel cu celelalte parti de aluat.
Lasati foile intinse in frigider cel putin 30 de minute. Decupati apoi in aluat formele dorite. Indepartati resturile de aluat rezultate, spatiati cu grija formele decupate si bagati iar la frigider, pentru cel putin 30 de minute (daca aluatul nu este foarte bine racit, in cuptor se va “expanda” si-si pierde forma). Cat decupati si restul de forme, incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Evident ca resturile de aluat se framanta iar, se intind in foaie si se decupeaza. Repetati operatiunea pana cand terminati aluatul! Coaceti pe rand biscuitii, lasandu-i 15-18 minute in cuptor sau pana cand se intaresc la suprafata si marginile incep sa se coloreze usor (timpul variaza in functie de dimensiunile biscuitilor). Atentie, rotiti tava la mijlocul timpului! De asemenea, aveti grija sa puneti intr-o tava biscuiti de aceeasi marime, ca sa se coaca in acelasi timp!
Scoateti tava din cuptor si lasati biscuitii sa se raceasca total inainte de a-i “extrage” de pe hartia de copt. Daca vreti sa-i acoperiti cu glazura regala, bateti albusul de ou cu zaharul pudra cernut pana cand obtineti o spuma foarte batoasa si lucioasa. Adaugati sucul de lamaie. Avand grija sa tineti acoperit bolul in care ati pregatit glazura (cu un prosop curat umed), decorati dupa plac si inspiratie cu un sprit cu duiul foarte subtire sau cu un “creion” din acelea speciale. Daca vreti, asemenea mie, sa glazurati intreg biscuitele, trasati mai intai conturul. Apoi, diluati un pic glazura regala (cu putina apa) si umpleti in interiorul conturului. Lasati pana a doua zi sa se usuce si intareasca. Evident, glazura regala este alba, asa ca va trebui sa adaugati colorant alimentar pentru a obtine culoarea dorita.
Calorii: 498 kcal / 100 g sau 89 kcal / buc. (fara glazura de zahar!!!).
[…] trebuit, dar suficient de tare pentru a rezulta niste biscuiti deliciosi. Asa cum v-am spus si la Biscuitii simpli cu vanilie, biscotti amaretti se pot pastra in cutii ermetic inchise chiar si o […]