Vinete impanate cu feta si ardei copt

Va promiteam, saptamana trecuta, doua retete grecesti, rod al vacantei de anul acesta. Prima reteta, de Gigantes plaki, v-am prezentat-o deja. Pe a doua reteta v-o propun astazi, dezvaluindu-va un secret: am “furat-o” practic de la o taverna din Salonic. Este vorba de una din multele taverne din zona pietonala a Salonicului, oras de care eu sunt pur si simplu indragostita. Iar combinatia de vanata coapta, branza feta si ardei copt, “parfumata” cu un strop de usturoi si improspatata cu patrunjel verde, mi-a placut atat de mult, incat am recreat preparatul, la intoarcerea in tara. De altfel, este destul de simplu, dupa cum veti vedea :). Ma refer la ingredientele folosite, pentru ca altfel dureaza ceva.

Eu am folosit niste vinete albe, luate din magazin din pura curiozitate. Mai vazusem o data, de doua ori genul asta de vinete, dar nu le incercasem. Acum, post-experiment, va pot spune ca acest soi de vinete nu m-a impresionat si ca mi se par mai gustoase vinetele obisnuite. Ma rog, o fi chestie de gust sau am nimerit eu niste vinete albe mai “slabute”. Cand vreti sa pregatiti vinetele impanate, luati in calcul faptul ca ele trebuie sa stea la scurs, asa ca mai bine puneti-le la copt cu o seara inainte, curatati-le si lasati-le sa se scurga pana a doua zi.

Ingrediente (pentru 4 portii):
– vinete 4 buc. (1,2 kg)
– branza feta 120 g
– ardei capia 2 buc. (280 g)
– usturoi 4-5 catei mici (10 g)
– ulei de masline 2 linguri
– patrunjel verde 1/2 legatura
– sare, piper macinat

Reteta greceasca de vinete impanate cu feta, ardei copt si usturoi

Incingeti o tigaie-gratar si coaceti vinetele si ardeii capia. Dupa ce ati intors legumele pe toate partile si s-au copt, luati-le si puneti-le intr-o oala acoperita cu capac. Lasati-le sa se raceasca un pic si curatati-le de coaja. Pentru un aspect mai interesant, lasati cozile la vinete. Puneti vinetele la scurs, macar o ora (ideal de pe o zi pe alta). A doua zi, incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. In vase de gratin, asezati vinetele (eu am impartit vinetele in doua vase). Apasati-le cu degetele pentru a le aplatiza un pic si pentru a le rasfira (ca un evantai). Distribuiti pe suprafata lor usturoiul (trecut prin presa), ardeii copti (curatati de coaja, cotor si seminte, taiati fasii) si branza feta (cubulete). Stropiti cu ulei de masline si dati cu sare si piper.

Reteta greceasca de vinete impanate cu feta, ardei copt si usturoiReteta greceasca de vinete impanate cu feta, ardei copt si usturoi

Bagati in cuptorul incins si lasati cam 20 de minute, cat sa se amestece aromele, iar branza sa se inmoaie. Scoateti din cuptor, presarati patrunjel verde si serviti imediat, eventual cu paine prajita (stropita sau nu cu ulei de masline).

Reteta greceasca de vinete impanate cu feta, ardei copt si usturoi

Calorii: 112 kcal / 100 g (sau 240 kcal / portia).

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11