Gigantes plaki – aperitiv grecesc cu fasole

De pe urma zilelor minunate petrecute, din nou, pe taramurile elene, va propun doua noi retete specifice bucatariei grecesti :). Prima se refera la un aperitiv vegetarian cu fasole uriasa imbaiata intr-un sos parfumat de rosii. Se numeste “Gigantes plaki”, unde “gigantes” se refera la boabele mari de fasole, iar “plaki” inseamna plachie (mancare cu ceapa si ulei, rumenita in cuptor; de la care a derivat si plachia noastra, pregatita din peste). Traditionalul aperitiv se serveste la temperatura camerei cu felii de paine prajita, iar in unele zone si cu bucatele de branza feta.

Pentru operativitate, eu am folosit niste fasole deja fiarta. Daca vreti sa o luati de la “zero”, trebuie sa lasati fasolea la inmuiat peste noapte, sa-i schimbati apa si sa o fierbeti bine, bine. Adica, exact ca la iahnia noastra de fasole. Apoi, sosul, pe baza de rosii, este parfumat, cu oregano si un praf de scortisoara. Simplu, dar foarte bun. Si un mic “secret”: pentru cei care nu pot accepta o masa fara carne, merge sa puneti langa Gigantes plaki un carnat prajit (asa am impacat eu toate gusturile din familie :P).

Ingrediente (pentru 6-8 portii):
– fasole fiarta (butter beans) 5 cutii (circa 1,1 kg dupa scurgere)
– ceapa 1 buc. mare (190 g)
– usturoi 2 catei mari
– rosii 5 buc. (950 g)
– pulpa de rosii 100 g
– ulei de masline 1 lingura
– zahar 1 lingura (20 g)
– oregano uscat 1 lingura (daca aveti proaspat, cu atat mai bine)
– scortisoara macinata 1/2 lingurita
– patrunjel 1 legatura medie
– sare, piper

Gigantes plaki - iahnie greceasca de fasole in sos de rosii, cu oregano si scortisoara

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Daca folositi, la fel ca mine, fasole deja fiarta, clatiti-o de zeama in care a stat si scurgeti-o. Puneti mai multa apa la fiert intr-o oala si, cand clocoteste, opariti timp de 2-3 minute rosiile. Scoateti-le, lasati-le sa se raceasca si decojiti-le. Taiati, apoi, rosiile bucati. Incingeti uleiul intr-o cratita (care poate fi bagata la cuptor) si puneti la calit ceapa (felii) si usturoiul (trecut prin presa).

Gigantes plaki - iahnie greceasca de fasole in sos de rosii, cu oregano si scortisoaraGigantes plaki - iahnie greceasca de fasole in sos de rosii, cu oregano si scortisoara

Cand ceapa devine translucida, puneti rosiile bucati. Dati focul mic si lasati sa fiarba cateva minute. Adaugati pulpa de rosii, zaharul, scortisoara macinata si oregano-ul uscat. Puneti sare si piper si amestecati. Adaugati fasolea scursa si patrunjelul tocat. Daca vi se pare prea uscata mancarea, adaugati jumatate de cana de apa fierbinte! Bagati cratita in cuptor si lasati-o circa 1 ora (fara sa o acoperiti si fara sa amestecati). La final, fasolea va prinde deasupra ca un fel de crusta.

Gigantes plaki - iahnie greceasca de fasole in sos de rosii, cu oregano si scortisoaraGigantes plaki - iahnie greceasca de fasole in sos de rosii, cu oregano si scortisoara

Lasati sa se raceasca si serviti la temperatura camerei, eventual stropit cu un pic de ulei de masline. Incercati cu paine prajita (stropita sau nu cu ulei de masline).

Gigantes plaki - iahnie greceasca de fasole in sos de rosii, cu oregano si scortisoara

Calorii: 89 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Gigantes plaki – aperitiv grecesc cu fasole”

  1. alina says:

    Arata foarte bine.Poti sa-mi spui, te rog, ce marca este fasolea fiarta folosita.Multumesc,

  2. Dino says:

    In primul rand, Alina, imi cer scuze pentru intarzierea raspunsului… Din motive care imi scapa, in ultimele zile am tot avut probleme cu mesajele :(. Adica, mi-au aparut mult mai tarziu decat au fost postate. Revenind la intrebarea ta, am folosit conserve Maxim’s (butter beans).

  3. […] • Gigantes plaki – aperitiv grecesc cu fasole […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11