In weekend, mi s-a facut pofta de placinta cu mere… Si, credeti-ma, este un eveniment, in conditiile in care merele, la noi in familie, nu au prea mare cautare. Nu ma intrebati de ce, dar pur si simplu nu se lipesc de noi. Stiu ca sunt sanatoase, dar parca sunt mereu mai tentante alte fructe. Acum, ca ma “pali” pofta de placinta, noroc ca luasem niste mere sa fac altceva cu ele, ca altfel trebuia sa ma las pagubasa :P. Si, tot la capitolul noroc, s-a incadrat si existenta in frigider a unui pachet de foi de placinta. Si, uite asa, in doi timpi si trei miscari, am facut placinta cu mere. O placinta rapida (adica, fara sa ne chinuim sa facem aluat si sa intindem foi subtiri ca hartia de ziar) si nepretentioasa, dar gustoasa. Atat de gustoasa incat mi-a parut apoi rau ca nu am pregatit mai mult. Nu de alta, dar, dupa ce s-a racit, n-a rezistat decat vreo 20 de minute. Maximum!
Daca aveti timp si rabdare, este recomandat sa faceti foile in casa. Sunt, evident, mai gustoase. Chiar va recomand cu toata caldura sa incercati un Strudel vienez cu mere. Este destul de anevoios de pregatit, dar recompensa e pe masura :). Cat despre ingredientele folosite la placinta rapida, nimic complicat. Eu am pus zahar brun in ideea ca umplutura sa aiba o subtila aroma de caramel, dar merge foarte bine si un zahar normal, alb. Daca vreti sa pregatiti placinta in post, folositi foile din comert (nu contin nimic “de dulce”, am verificat) si inlocuiti untul cu ulei. Aaaa, sa nu uit: am folosit o tava mica, de circa 25×15 cm.
Nu in ultimul rand, gasiti AICI cateva deserturi interesante cu mere. Noua ne plac mult si cred ca vor fi si pe gustul vostru.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– foi fine de placinta 200 g
– mere 5 buc. mari (1,1 kg, cantarite intregi)
– unt 50 g
– zahar tos 50 g (circa 2 linguri cu varf)
– zahar vanilinat 1 pliculet
– esenta de rom 1 fiola
– scortisoara 1/2 lingurita
– suc de lamaie 1 linguri
+ zahar pudra pentru servire
Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Curatati merele de coaja, seminte si cotor, dupa care dati-le pe razatoarea cu ochiuri mari. Pe masura ce le radeti, stropiti-le cu suc de lamaie, pentru a nu se oxida. Daca va place sa simtiti in placinta merele (sa ramana mai crocante si sa fie bucati mai mari), taiati-le cubulete in loc sa le dati pe razatoare. Intr-o tigaie, topiti 15 g unt si puneti merele la calit. Adaugati-le zaharul tos si zaharul vanilinat. Lasati-le sa se caleasca un pic (sa se inmoaie, dar nu prea tare), dupa care stingeti focul. Cand se racoresc un pic, puneti scortisoara si romul. Amestecati bine spre distribuirea uniforma a aromelor. Topiti restul de unt si, cu o pensula, ungeti tava. Asezati o foaia, ungeti-o, alta foaie si tot asa, pana cand puneti vreo 6 foi. Atentie, marginile lor trebuie sa fie pe peretii tavii, chiar sa atarne in afara! Puneti merele calite si distribuiti-le uniform.
Pliati marginile foilor deja puse, ungeti cu unt si puneti alta foaie. Reluati: ungeti, foaie, ungeti, etc. Cam pana puneti vreo 5 foi. Numarul lor poate varia in functie de cat de gros va place sa fie stratul de foi, dar si de cat de gros este stratul de umplutura! Cum la mine a fost destul de subtire stratul de mere, nu am pus prea multe foi (si nu am pus foi nici la mijloc). Ungeti si ultima foaie cu unt topit, iar cu un cutit cu varf subtire taiati stratul de deasupra de foi in patrate (veti taia placinta, mult mai usor, dupa aceste “linii”). Bagati in cuptorul incins si lasati 40-45 de minute sau pana cand foile de deasupra devin crocante si capata un pic de culoare. Lasati placinta sa se raceasca total inainte de a o scoate pe un tocator, a o taia in patrate si a o servi cu zahar pudra.
Calorii: 190 kcal / 100 g.
Merele sunt printre fructele mele preferate, dar in prajituri nu le prea folosesc, pentru ca nu vreau sa le ‘stric’ cum s-ar zice :)) Oricum, o placinta delicioasa cu mere nu refuz niciodata!
Ha, ha… La noi e cam invers. Saracele mere primesc o sansa doar in prajituri sau mancare :). Cat despre placinta, e intr-adevar delicioasa!
Nici eu nu ma omor dupa mere, dar la noi in casa s-a facut in urma cu o luna un pact: fiecare consuma un mar pe zi, iar uneori trebuie sa ne incurajam unul pe altul :). Aseara am fost la mama si facuse placinta cu mere, desi ne-a dat si la pachet nu ne-am potolit pofta, asa ca placintica e la cuptor deja. Multumim pentru reteta! Faci o treaba minunata!
Anca, mi se pare minunata ideea pactului. Cred ca ar trebui sa-l impun si eu p-aici :). Cat despre laude, multumesc mult de tot. Esti foarte draguta! Iti urez o seara minunata!
[…] cu o lingura de ulei) • Salata mediteraneana cu vinegreta cu usturoi (nu puneti branza feta) • Placinta rapida cu mere (caliti merele in 3 linguri ulei in loc de unt) • Varza rosie calita cu mere (pentru calit, […]