Tarta & mini-tarte cu mandarine si caramel

Va “amenintam” acum cateva zile cu o tarta cu muuuulte mandarine. Imi tin promisiunea propunandu-va o delicioasa combinatie de mandarine si caramel. Fata de reteta de tarta cu fructe, aceasta are si blatul usor diferit, si o altfel de crema. Nu este foarte greu de pregatit si este perfecta pentru zilele acestea de iarna. Mandarinele confera tartei un farmec aparte dar, daca nu aveti, puteti pune si portocale. De altfel, si eu am pus sucul de la doua portocale in completarea celui de mandarine.

Ca si in cazul retetei cu fructe, eu am pregatit mai multe tarte, de dimensiuni diferite: una mare, de 30 cm diametru (1,74 kg in final), una mica, de 18 cm diametru (700 g in final), si vreo 4 tartute (circa 110 g fiecare). Pe primele doua le-am dus rudelor, cu ocazia unor mese in familie, iar cele mici ne-au ramas noua, acasa. Sa va mai spun ca au fost toate devorate instantaneu :)?
Reteta este inspirata de revista BBC Good Food, cu unele modificari. Daca doriti sa pregatiti o singura tarta, de 23-24 cm diametru, aveti mai jos indicatii pentru ajustarea cantitatilor.

Ingrediente (& cantitati pentru tartele mele):
– unt (65% grasime) 260 g
– zahar pudra 130 g
– faina 375 g
– migdale prajite 60 g
– oua 10 buc.
– zahar tos 450 g
– mandarine 16 buc. (1,9 kg)
– sucul de la 2 portocale 200 ml
– smantana pentru frisca 215 ml
– sare

Tarta & mini-tarte cu mandarine si caramel

Pregatiti un aluat pentru tarte dulci (Pate sucree) din 260 g unt, 130 g zahar pudra, 60 g migdale transformate in pudra, 375 g faina, 1 ou si un praf de sare, dupa indicatiile de AICI. Daca este prea ferm aluatul, mai puneti un ou sau jumatate din el (batut in prealabil). Daca faceti o singura tarta, va sunt suficiente: 175 g unt, 100 g zahar pudra, 250 g faina, 30 g pudra de migdale si un ou. Aluatul rezultat, modelat sub forma unei mingi, se inveleste in folie si se da la rece. Dupa cel putin 30 de minute de stat in frigider, se intinde aluatul, pe blatul de lucru presarat cu faina, si se pune in forme (vezi mai multe detalii AICI).

Tarta & mini-tarte cu mandarine si caramelTarta & mini-tarte cu mandarine si caramel

Iata si blatul pentru tarta de 18 cm, intr-o forma de tort mica. “Cojile” de tarta se coc, mai intai in orb, apoi fara greutati (vezi AICI). Intre timp, incepeti sa pregatiti crema, punand cele 8 oua ramase cu 300 g zahar tos intr-un castron mai mare. Pentru o singura tarta, puneti doar 5 oua si 200 g zahar tos.

Tarta & mini-tarte cu mandarine si caramelTarta & mini-tarte cu mandarine si caramel

Bateti bine cu mixerul pana obtineti o spuma deschisa la culoare, iar zaharul s-a topit. Adaugati coaja rasa de la 4 mandarine (spalate bine in prealabil si sterse). Puneti smantana pentru frisca (215 ml), sucul de portocale strecurat (200 ml) si 500 ml suc de mandarine strecurat (in cazul meu, a fost sucul de la 10 mandarine, restul de 6 ramanand pentru ornat). Pentru o singura tarta: puneti coaja de la 3 mandarine, 150 ml smantana pentru frisca, 130 ml suc portocale si 350 ml suc mandarine). Crema rezultata se toarna usor in cojile de tarta.

Tarta & mini-tarte cu mandarine si caramelTarta & mini-tarte cu mandarine si caramel

Iata si tarta mai mica, de 18 cm diametru. Tartele se baga in cuptorul incins, la 180 grade Celsius, si se lasa 45-50 de minute, pana cand amestecul de oua, smantana si suc se intareste. Daca faceti mai multe tarte, ca mine, va fi nevoie de mai multe ture. Tartele se lasa sa se raceasca. Cand s-au racit de tot, pregatiti caramelul: puneti 150 g zahar intr-o cratita, cu doua-trei linguri de apa. Cand zaharul s-a topit si caramelizat, puneti cu grija feliutele de mandarina, curatate de coaja si de pielitele albe.

Tarta & mini-tarte cu mandarine si caramelTarta & mini-tarte cu mandarine si caramel

Feliutele se dau rapid prin caramel si se distribuie pe tarte.

Tarta & mini-tarte cu mandarine si caramel

Puteti da prin caramel si fasiute de coaja de mandarina, pe care le aranjati apoi peste feliutele caramelizate. Caramelul ramas se toarna usor peste stratul de mandarine.

Tarta & mini-tarte cu mandarine si caramel

Iata si mini-tartele care ne-au ramas noua. Delicioase!

Tarta & mini-tarte cu mandarine si caramel

Calorii: 287 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Tarta & mini-tarte cu mandarine si caramel”

  1. Flora says:

    Extraordinare ! Sunt obligatoriu de facut ! Multumesc pentru reteta !

  2. Dino says:

    Cu multa placere si sper sa-ti placa la fel de mult cum ne-au placut noua :).

  3. Ani says:

    Am doar o nelamurire (nu sunt un bucatar experimentat): crema se va turna intr-o tarta deja coapta sau intr-o tarta cruda si apoi se va baga 40-45 de minute la cuptor?

  4. Dino says:

    @ Ani, coaja de tarta este semi-coapta. Intai o bagi cu “greutatile”, apoi fara, vreo 25-30 de minute. Dupa ce le umpli cu crema, le bagi iar. Prima etapa de coacere face ca sa nu se inmoaie coaja de la crema lichida. Sper ca am reusit sa te lamuresc :).

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11