Este sezonul merelor parfumate si, chiar daca la noi, in familie, aceste delicioase fructe nu prea au cautare (da, stiu, fiecare cu piticii lui), mi-am zis ca nu pot lasa sa treaca chiar asa toamna, fara sa pregatesc nimic cu mere. Zis si facut! Pretextul l-a constituit sosirea unor prieteni, iar pentru a invinge categoric reticenta unora, m-am oprit la aceasta varianta simplificata a tartei normande cu mere, imbogatita cu o bula de inghetata cremoasa si un sos parfumat de caramel. Nu am dat gres, pentru ca desertul s-a bucurat de mare, mare succes.
Am spus “varianta simplificata” a tartei normande cu mere, deoarece originalul frantuzesc presupune ca aluat un pâte brisée indulcit (vezi reteta AICI), iar pe langa felii de mere se pun si migdale si o compozitie din oua si lapte sau smantana. Totul este apoi copt pana cand compozitia se intareste, iar tarta se caramelizeaza usor la suprafata. Varianta aleasa de mine este cu felii subtiri de mar, stropite cu Grand Marnier si apoi usor caramelizate. Iar pentru ca toata lumea sa fie multumita, iar desertul sa capete un farmec aparte, pe fiecare portie am asezat o bula de inghetata. Contrastul de texturi, arome si temperaturi este cu adevarat fabulos. Pentru mai multa operativitate, eu am folosit un aluat foietaj cumparat de-a gata. Daca vreti puteti folosi si un sos caramel de-a gata, dar este mai bun unul preparat in casa, prin caramelizarea a 50 g zahar, dizolvat apoi in 120 ml de smantana neindulcita pentru frisca. Cat despre inghetata, gasiti in magazine tot felul de inghetate de vanilie, dar va recomand sa incercati reteta de Inghetata usoara de vanilie.
Pentru un plus estetic, eu am optat pentru portii individuale. Adica, am pregatit 8 mini-tarte (fiecare cu un diametru de 10 cm). Este un pic mai migalos, dar merita. Daca preferati, puteti insa pregati o singura tarta, mare, pe care sa o taiati apoi in 6 sau 8 portii, dupa plac. Daca pregatiti portii individuale, va trebui, cel mai probabil, sa coaceti tartutele in doua ture. Nu va faceti probleme ca se vor raci. Ba chiar le puteti coace cu cateva ore inainte si, cand vreti sa le serviti, doar le mai bagati 5 minute in cuptorul incalzit, cat sa devina caldute. Repet, este indicat ca mini-tarta sa fie calduta, pentru a contrasta placut cu inghetata!
Ingrediente (pentru 8 portii):
– aluat foietaj 700 g
– mere 6 buc. (750 g)
– zahar brun 5 linguri (90 g)
– unt 50 g
– Grand Marnier 3 linguri
Pentru servit:
– inghetata de vanilie 700 g
– sos caramel
Incingeti cuptorul la 220 grade Celsius. Intindeti aluatul si decupati (cu ajutorul unui bol sau al unei cani) 8 discuri. Puneti-le in doua tavi tapetate cu hartie de copt. Din restul de aluat, decupati fasii de 1 cm latime. Ungeti marginile discurilor cu apa sau ou batut si asezati fasiile astfel incat sa creati o bordura. Apasati usor pentru ca fasiile de aluat sa se lipeasca de discurile de baza. Intepati cu o furculita baza. Curatati merele de coaja, scoateti semintele si cotoarele. Taiati merele in felii subtiri si asezati-le cu grija pe fiecare disc de aluat. Atentie, feliile de mar trebuie sa fie usor suprapuse si NU trebuie sa stea pe bordura din aluat (pentru a permite acesteia sa creasca)! Stropiti fiecare mini-tarta cu Grand Marnier si presarati zaharul brun. Distribuiti in mod egal untul pe mini-tarte.
Bagati tartele in cuptorul incins si lasati 25-30 de minute sau pana cand feliile de mar s-au inmuiat usor, iar aluatul a crescut si a prins un pic de culoare.
Lasati mini-tartele sa “respire” un pic, puneti pe fiecare o bula de inghetata, stropiti cu sos caramel si serviti imediat.
Calorii: 342 kcal / 100 g sau circa 500 kcal / portia (doar tarta, fara inghetata si sos caramel).
[…] Pentru cei care nu sunt dispusi sa investeasca prea mult timp in pregatirea tartei, gasiti pe blog o alta varianta, simplificata, a tartei normande (Tarta cu mere si “mot” de inghetata de vanilie). […]