Coltunasi, empanadas, sambusak, samosa, kibbeh… Sunt doar cateva din denumirile sub care pot fi gasite, raspandite in lume, aceste produse de patiserie delicioase. Dimensiunea, tipul aluatului, compozitia umpluturii si modul de preparare difera de la tara la tara, rezultand practic sute de variante. De pilda, in Argentina, empanadas sunt facute cu un aluat pe baza de faina si unt si sunt umplute cu carne de pui sau vita, condimentata cu paprica si chimion. Coapte in cuptor (Provincia Salta) sau prajite in ulei (Provincia Tucuman), empanadas mai pot contine sunca, peste sau spanac, iar varianta dulce presupune o umplutura din fructe.
In sudul Asiei, samosa are o compozitie din piure de cartofi, ceapa, mazare si ardei verde iute. Se prajeste in baie de ulei si se serveste cu un sos pe baza de menta, coriandru sau tamarind. In Siria, Liban, Iordania si Turcia intalnim kibbeh sau kibbe prajite, facute din burgul sau orez si bucatele de carne (miel, mai ales). In schimb, la englezi, pasty este de mari dimensiuni, pana la 30 cm lungime, si este servita, in principiu, ca fel principal, nu ca aperitiv. Exista chiar si o varianta de pasty pe jumatate sarata (cu legume si carne), pe jumatate dulce (cu fructe si gem). Adica, un fel de “doi in unu”, varianta derivata din alimentatia minerilor care lucrau in secolul al XIX-lea in minele de cupru din Tara Galilor. La noi, pe langa denumirea de coltunasi, regional o intalnim si pe cea de piroste, imprumutata din limba rusa. Oricum vreti sa le spuneti acestor preparate, sunt cu adevarat delicioase si constituie un excelent aperitiv. Din cantitatile de mai jos, mi-au iesit 14 coltunasi.
Ingrediente:
– unt 120 g
– faina 175 g
– mustar boabe 1 lingurita
– ou 1 buc.
– ceapa 1 buc. mica (70 g)
– mazare 100 g
– sunca 100 g
– menta uscata 1 lingurita
– branza ricotta 125 g
– sare, piper
Incalziti cuptorul la 180 grade Celsius. Cerneti faina intr-un castron, adaugati un praf de sare, boabele de mustar macinate si 90 g unt, de la frigider, taiat in bucatele. Amestecati rapid, cu varful degetelor, pana cand obtineti “faramituri” de unt invelite in faina. Adaugati 2-3 linguri de apa rece, cate o lingura o data, pana obtineti un aluat omogen si ferm, care se desprinde de pe peretii castronului. Inveliti mingea de aluat in folie si bagati la frigider.
Intr-o tigaie nonaderenta, topiti restul de unt (30 g). Caliti ceapa taiata marunt si, apoi, adaugati mazarea (congelata, in cazul meu). Lasati unul-doua minute si puneti sunca, taiata foarte marunt (eventual, cu robotul).
Dupa inca unul-doua minute, opriti focul, adaugati ricotta, menta uscata, un pic de sare si piper rasnit. Omogenizati si lasati sa se raceasca un pic.
Intre timp, intindeti aluatul intr-o foaie de grosime uniforma (circa 4 mm). Cu o forma speciala de plastic sau cu un pahar, taiati in aluat discuri de 8 cm diametru. Puneti in centru, cu o lingurita, din amestecul de sunca si mazare. Bateti oul intr-un castronel si, cu ajutorul unei pensule, ungeti cu ou marginile discurilor. Pliati partea superioara a discurilor peste cea inferioara, cu un dispozitiv special (cum se vede in poza) sau cu degetele, caz in care trebuie apoi sa “sigilati” marginile, apasand usor cu o furculita. Asezati coltunasii intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Ungeti bine, bine, fiecare coltunas cu ou batut.
Bagati tava in cuptor si lasati 35-40 de minute, pana cand coltunasii devin crocanti si rumeni la suprafata. Scoateti-i din tava, lasati-i sa-si traga un pic sufletul si serviti-i calzi.
Calorii: 359 kcal / 100 g.
ce delicii, draga mea 🙂 O zi frumoasa!
Multumesc, Ana. Chiar incepusem sa ma ingrijorez, ca nu mai vazusem vreun semn de la tine de ceva vreme. Te pup si o zi frumoasa si tie!