Pui cu sumac & couscous cu fructe uscate, naut si branza

Cum nu sunt inca pregatita de toamna, adica de ploi, vant si frig, ma agat de amintirea verii pregatind, din nou, aceasta reteta mediteraneana, colorata si vesela, savuroasa si incitanta. Pieptul de pui dolofan poarta aroma de usturoi si sumac, iar couscous-ul cu fructe uscate, naut si branza feta, combinat cu un sos delicios cu iaurt, miere, otet si mustar, il insoteste perfect, desavarsind tabloul culinar. Prima data cand am vazut combinatia (pe pagina chef-ului american Louise Mellor), mi-am zis doar “Hmmm, trebuie incercat”. Apoi, cand am si gustat, completarea fireasca a fost: “Musai de repetat”. Am senzatia ca si voi veti “pati” acelasi lucru :).

Pentru aceia dintre voi mai putin familiarizati cu sumacul, precizez ca sub aceasta denumire gasim fructele rosii ale otetarului mirositor, condiment folosit in bucataria levantina (Liban, Iran, Turcia, Siria, etc.). In Bucuresti, gasiti sumac in magazinele arabesti si, ocazional, prin hypermarket-uri. Cei care nu locuiesc in Bucuresti, au la indemana varianta comenzii online.

Si, daca tot luati sumac, ar fi pacat sa nu incercati si Fattoush – Salata libaneza cu legume si sos de rodii si Zerzevat – Salata de ceapa cu patrunjel si sumac.

Ingrediente (pentru 6 portii)
Pentru puiul cu sumac:
– piept de pui dezosat 6 jumatati (1,1 kg)
– sumac 1 lingura rasa (10 g)
– usturoi pudra 1 lingurita
– ulei de masline 2 linguri
– sare, piper macinat

Pentru couscous cu fructe si branza:
– couscous 1 cana (250 g)
– supa de pui 2,5 cani (600 ml)
– merisoare uscate 60 g
– caise uscate 30 g
– stafide 50 g
– naut fiert 1 cutie (240 g dupa scurgere)
– ceapa verde 4 fire (50 g)
– branza feta 100 g
– patrunjel verde 1 legatura mica
– mustar de Dijon (cu sau fara boabe) 1 lingurita cu varf 30 g
– miere 2 linguri (35 g)
– iaurt grecesc 80 g
– otet de mere 50 ml
– ulei de masline extravirgin 2 linguri
– sare, piper macinat

Reteta mediteraneana - Pui cu sumac & couscous cu fructe uscate, naut si branza

Incalziti cuptorul la 190 grade Celsius. Luati jumatatile de pui, spalati-le si stergeti-le de apa, prin tamponare cu servete de hartie. Dati-le cu ulei de masline, dupa care presarati (pe ambele parti) sare, piper macinat, usturoi pudra si sumac. Asezati-le intr-un vas de Jena si bagati-le in cuptorul incins. Lasati-le 25-30 de minute sau pana cand se patrunde puiul. Intre timp, aduceti supa la punctul de fierbere si taiati caisele uscate.

Reteta mediteraneana - Pui cu sumac & couscous cu fructe uscate, naut si branzaReteta mediteraneana - Pui cu sumac & couscous cu fructe uscate, naut si branza

Puneti couscous-ul intr-un bol mare si turnati peste el supa clocotita. Acoperiti bolul cu o farfurie si lasati vreo 15 minute, sa se umfle couscous-ul. Aerati cu o furculita, dupa care puneti fructele uscate, nautul fiert (spalat si bine scurs), branza feta (bucatele), patrunjelul verde si partea verde de la ceapa (bucati de un cm lungime). Separat, intr-un bol mediu, amestecati iaurtul, mierea, mustarul, uleiul de masline extravirgin, otetul, un pic de sare si de piper macinat. Puneti si partea alba de la ceapa verde, taiata rondele. Omogenizati, dupa care turnati peste couscous si amestecati.

Reteta mediteraneana - Pui cu sumac & couscous cu fructe uscate, naut si branzaReteta mediteraneana - Pui cu sumac & couscous cu fructe uscate, naut si branza

Serviti puiul cu sumac, tinut la cald, impreuna cu garnitura de couscous.

Reteta mediteraneana - Pui cu sumac & couscous cu fructe uscate, naut si branza

Calorii: 135 kcal / 100 g sau 625 kcal / portia.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11