Ragu alla bolognese, cum este numit in italiana, acest sos originar din nordul Italiei se bucura de popularitate in intreaga lume, cunoscand multe modificari si adaptari de-a lungul timpului. Reteta originala, asa cum a fost ea inregistrata la Accademia Italiana della Cucina in 1982, presupune carne de vita, pancetta, soffritto (amestec de ceapa, morcov si tije de telina; numit de francezi mirepoix), pasta sau sos de rosii, lapte, vin sec, sare si piper. Eu am preferat insa o varianta fara lapte si fara pancetta (varianta italieneasca a baconului, uscata, sarata si aromata), dar cu usturoi, ciuperci si ierburi.
Cat despre paste, am ales spaghete. Desi aceasta combinatie se bucura de popularitate in afara granitelor Italiei, in orasul de origine, Bologna, ea nu exista practic, sosul Bolognese fiind pus peste tagliatelle sau foi de lasagna.
Ingrediente:
– carne de vita tocata 500 g
– ardei gras rosu 1 buc. (180 g)
– morcov 1 buc. medie sau 2 mici (80 g)
– tija de telina 90 g
– usturoi 2 catei
– ciuperci champignon 200 g
– ceapa 1 buc. (110 g)
– rosii bucati din conserva 400 g
– vin rosu sec 300 ml
– spaghete 450 g
– supa de vita instant 200 ml
– oregano uscat 1 lingura rasa
– busuioc uscat 1 lingura rasa
– ulei de masline 2 linguri
– sare, piper
Incingeti uleiul intr-o tigaie mare, nonaderenta. Caliti usor ceapa taiata marunt (de preferinta, cu robotul) si usturoiul feliute. Adaugati morcovul si tija de telina, taiate de asemenea foarte marunt. Amestecati, lasati un minut-doua si adaugati ardeiul gras, maruntit de asemenea.
Lasati cateva minute, dupa care puneti carnea tocata de vita. Amestecati bine, bine cu o spatula sau o lingura din lemn, separand “grauntele” de carne (nu trebuie sa se “aglomereze” in “bulgari”). Lasati alte 4-5 minute, mestecand continuu.
Puneti rosiile bucati. Adaugati vinul rosu, iar dupa ce acesta se evapora, 100 ml de supa de vita. Lasati sa fiarba la foc mic, 40-45 de minute, amestecand din cand in cand si completand cu supa de vita daca sosul scade prea mult. Adaugati ciupercile curatate, spalate si taiate. Mai lasati 10 minute, tot la foc mic, adaugati ierburile uscate si potriviti de sare si de piper.
Serviti sosul fierbinte peste spaghete fierte in apa cu putina sare (ca timp, vedeti instructiunile producatorului) si scurse bine. Daca doriti, puteti presara deasupra un pic de parmezan ras.
Calorii: 138 kcal / 100 g.
[…] de popularitate in intreaga lume, cunoscand multe modificari si adaptari de-a lungul timpului. … cite?te mai multIulia's kitchen: Spaghetti cu afumaturaAm primit de acasa cateva kilograme de afumatura:D deci […]
azi fac aceasta reteta, uraaa
Pai, mult spor la gatit atunci :). Vad ca te-ai apucat serios de treaba. Sper ca esti bine si astept vesti de la tine!