Pui Tandoori – deliciu indian

Ar trebui sa numesc preparatul, de fapt, “pui semi-Tandoori”, deoarece l-am facut la grill si nu la traditionalul cuptor rotund de lut. Pot sa va asigur insa ca, si asa, a fost extraordinar de bun. Originar din nord-vestul Indiei, puiul Tandoori (Tandoori Chicken) presupune marinarea bucatilor de pui intr-un iaurt parfumat si condimentat cu garam masala, usturoi, ghimbir, chimion si boia iute de ardei. Sofranul indian (numit turmeric sau curcuma) confera preparatului o culoare galbuie, iar in majoritatea restaurantelor se adauga colorant alimentar rosu, ceea ce eu am evitat.

Pentru aceasta reteta, merg si bucatele de piept de pui dezosat, numai ca se usuca un pic cam tare, motiv pentru care prefer ciocanelele.

Ingrediente:
– ciocanele de pui 8 buc. (1 kg)
– iaurt 400 g
– boia iute de ardei 2 linguri
– sucul de la o lamaie
– ghimbir ras 1 lingura
– usturoi 4 catei
– turmeric jumatate de lingurita
– garam masala jumatate de lingurita
– chimion 1 lingurita
– coriandru macinat 1 lingurita
– piper macinat 1 lingurita
– sare, ulei
– eventual, pentru servit, o ceapa mica si felii de lamaie verde

Pui Tandoori - deliciu indian

Cu ajutorul varfului unui cutit, scoateti pielea de pe ciocanelele de pui spalate. Tot cu ajutorul cutitului, faceti niste taieturi pe ciocanele, pana la os, pentru ca aromele sa patrunda bine in carne. Intr-un bol mic, amestecati sucul de la jumatate de lamaie cu o lingura de boia de ardei iute si un pic de sare.

Pui Tandoori - deliciu indianPui Tandoori - deliciu indian

Cu sosul rezultat frecati bine ciocanelele de pui, bagand inclusiv in taieturile facute. Intr-un castron mai mare, puneti iaurtul (de regula, cate o lingura pentru fiecare ciocanel), ghimbirul ras, usturoiul pisat, lingura ramasa de boia iute de ardei, lingurita de piper macinat, turmericul, garam masala, lingurita de chimion, lingurita de coriandru macinat, sucul de la cealalta jumatate de lamaie si un praf de sare.

Pui Tandoori - deliciu indianPui Tandoori - deliciu indian

Amestecati foarte bine, pana obtineti o compozitie omogena, puneti ciocanelele in marinada, pulverizati un pic de ulei pe deasupra si bagati castronul, acoperit, la frigider. Puiul trebuie lasat de pe o zi pe alta sa se marineze. A doua zi, scoateti ciocanelele, indepartati surplusul de marinada de pe ele si puneti-le la grill-ul cuptorului. Lasati-le 30-35 de minute, pana cand se rumenesc un pic.

Pui Tandoori - deliciu indianPui Tandoori - deliciu indian

Serviti ciocanelele calde, eventual cu felii de ceapa si de lamaie verde alaturi. Daca doriti, puteti servi pe post de garnitura un delicios orez cu mirodenii.

Pui Tandoori - deliciu indian

Calorii: 250 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Pui Tandoori – deliciu indian”

  1. […] Puiul Tandoori de ieri isi poate avea ca insotitor un orez parfumat cu mirodenii prajite usor si colorat cu un pic de sofran indian. Pentru ca rasfatul sa fie complet, am folosit orez basmati, cu al sau bob lung si parfumat si am chemat “in ajutor” cateva cuisoare, trei-patru bucatele de scortisoara si un praf de nucsoara. Nu prea mult, ci doar cat sa invaluiasca orezul intr-o boare ametitoare. […]

  2. alina says:

    sunt mare fac al mancarii indiene, dar fiind destul de greu de gasit toate condimentele separat, folosesc unele amestecuri gata preparate http://www.asianhomegourmet-online.ro/retete-indiene-indian-tandoori-tikka-359.html

  3. Dino says:

    Alina, de regula nu fac reclama unui produs pana nu l-am experimentat. De data aceasta, las linkul de reclama in ideea ca unii cititori ai blogului poate nu au timp sau rabdare sa caute toate condimentele si prefera sa le ia deja combinate. Poate or fi bune produsele respective, poate nu… Astept pareri de la cei care le-au incercat.

  4. Filip Mihaela says:

    Gurmandino :),
    Daca ar fi sa punem ciocanelele la cuptor, si nu pe grill?….ce temperatura si durata ar fi indicata?
    Multumesc mult

  5. Dino says:

    @ Mihaela, mi-e teama ca la cuptor se usuca un pic, dar as incerca la 190 grade Celsius, vreo 35 de minute sau pana cand furculita intra usor in ciocanele. Scuze pentru intarzierea raspunsului, dar am in continuare ceva probleme cu afisarea mesajelor de catre wordpress :(.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11