Preparat binecunoscut din bucataria frantuzeasca, “steak au poivre” se pregateste destul de rapid si usor si este un adevarat deliciu pentru mancatorii de carnuri. Secretul reusitei acestui preparat consta in carnea de vita folosita, care trebuie sa fie de foarte buna calitate. Dupa o indelungata vanatoare (a promotiilor, nu de alt fel), eu am luat o vrabioara de vaca Angus, care si-a meritat toti banii. In ceea ce priveste modul de preparare a steak-ului cu piper, exista doua variante. Prima presupune imbracarea carnii intr-un strat de piper grosier pisat inainte de a fi prajita in amestecul de unt si ulei, astfel incat sa se formeze o crusta, in timp ce interiorul sa ramana rare sau medium, dupa dorinta. In acest caz, sosul se pregateste separat si este mai deschis la culoare, aproape alb. A doua varianta, presupune deglasarea tigaii in care am prajit carnea, iar piperul se adauga in sos, in loc sa fie carnea imbracata in el. In acest caz, sosul este mai inchis la culoare, spre maroniu.
Eu am preferat a doua varianta, pentru ca sosul capata un plus de gust prin deglasare. In ceea ce priveste garnitura, am mers pe cartofi prajiti si un mix de salata verde. Daca preferati, puteti pregati si un piure de cartofi sau niste legume sotate (sparanghel, broccoli, fasole verde, etc.).
Ingrediente (pentru 2 portii):
– vrabioara de vita 2 buc. (a aproape 270 g fiecare, circa 5 cm grosime)
– piper verde 10 g
– unt 40 g
– ulei de arahide 1 lingura
– cognac 20 ml
– vin alb 50 ml
– supa de vita 200 ml
– smantana lichida (32% grasime) 50 ml
– sare
Scoateti carnea din frigider cu cel putin 30 de minute inainte de pregatire (pentru a ajunge la temperatura camerei). Indepartati eventualele pielite si tendoane, presarati-o cu sare. Maruntiti grosier piperul verde. Intr-o tigaie suficient de mare incat sa incapa bucatile de vita, incingeti 20 g unt si uleiul. Puneti carnea si lasati-o cam 4 minute pe fiecare parte, pe foc mediu (pentru a fi facuta potrivit, daca o vreti mai cruda, lasati-o un pic mai putin). Cand carnea este facuta, scoateti-o pe o farfurie, acoperiti-o cu folie de aluminiu si pastrati-o la cald.
Cu grija, turnati cognacul peste grasimea in care ati prajit carnea. Daca vreti spectaculozitate, puteti flamba! Cu o spatula, amestecati sosul pentru a desprinde toate “resturile” de la prajeala. Turnati vinul si lasati vreo 2 minute, cat sa se evapore alcoolul. Turnati supa fierbinte si mai lasati vreo 5 minute, cat sa scada sosul si sa se ingroase un pic. Adaugati piperul, lasati inca un minut, dupa care puneti smantana lichida. Omogenizati, lasati sa scada un pic si opriti focul. Adaugati restul de unt in sos.
Puneti friptura pe farfurie si turnati sosul cu piper peste ea. Serviti-o imediat cu garnitura aleasa.
Calorii: 270 kcal / 100 g sau 800 kcal / portia.
[…] totul alta poveste, au iesit niste minunatii de fripturi, de ti se topeau in gura (vezi, de pilda, Friptura de vita cu sos de piper verde). Pentru acest lux, trebuie insa scosi din portofel multi bani :(. Cand am descoperit metoda […]
[…] experimentul reusit cu vrabioara de vaca Angus, din care a iesit o bunatate de Friptura cu sos de piper verde, mi-am propus sa pregatesc si o friptura cu sos de branza Roquefort. A durat ceva pana sa-mi duc […]