Nu trebuie sa va mai spun cat de mult imi plac curry-urile de tot felul si ce loc special ocupa in preferintele mele bucataria indiana. Dovada stau retetele de curry, thailandez sau indian (vezi AICI) si, respectiv, retetele din bucataria indiana (AICI). Astazi, completam colectia cu un curry picant, parfumat si cremos, in care bucatelele de pui, marinate cu mirodenii, ghimbir si usturoi, sunt insotite de stafide dulci si fulgi crocanti de migdale. Suna bine, nu?
Ca la toate retetele ce presupun pui marinat, este bine sa puneti carnea la marinat de cu seara. Daca nu aveti cum, luati in calcul ca trebuie sa stea macar 30 de minute. Apoi, totul se face usor si rapid. Asa cum am mai spus si cu alte ocazii, daca nu aveti ghee puteti pune ulei de arahide sau de rapita. Apropo de ghee, intre timp l-am vazut, la cutii, si in magazinul restaurantului libanez Naser (zona 1 Mai) :P. Mai trebuie sa va spun ca reteta este adaptata dupa revista Paprika.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– piept de pui fara piele si os 2 buc. medii (770 g)
– stafide 50 g
– fulgi de migdale 50 g
– pasta de rosii 70 g
– iaurt gras (10% grasime) 300 g
– ceapa rosie 1 buc. mare (150 g)
– usturoi 6 catei (15 g)
– ghimbir o buc. de 4 cm (15 g)
– coriandru boabe macinate 1 lingurita
– chimion pudra 1/2 lingurita
– boia de ardei iute 1/2 lingurita
– cardamom pudra 1/2 lingurita
– scortisoara 1/2 lingurita
– dafin 2 foi
– busuioc uscat 1 lingura rasa
– ardei iuti uscati 2-3 buc. (in functie de cat de picant va place)
– ghee 2 linguri (40 g)
– sare, piper macinat
Taiati pieptul de pui fasii si amestecati-l cu ghimbirul maruntit, usturoiul (trecut prin presa), boabele macinate de coriandru, chimionul, boiaua de ardei iute, cardamomul, scortisoara, un pic de sare si de piper. Amestecati bine, bine, astfel incat bucatile de pui sa fie uniform invelite in condimente. Acoperiti si lasati sa se marineze (ideal peste noapte). Cand vreti sa pregatiti curry-ul, incingeti ghee-ul intr-o cratita si puneti la calit ceapa (felii) si ardeii uscati (daca nu va place prea picant, puneti doar un ardei).
Puneti puiul marinat si rumeniti-l pe toate partile, bucurandu-va de aromele care invaluie brusc intreaga bucatarie. Diluati pasta de rosii in circa 100 ml apa calda si puneti peste pui. Lasati cateva minute, cat sa se patrunda puiul. Adaugati foile de dafin, iaurtul si stafidele. Amestecati si mai lasati cateva minute. Daca vi se pare curry-ul prea uscat sau va place sa aiba mai mult sos, adaugati inca putina apa fierbinte. Puneti busuiocul uscat si fulgii de migdale, potriviti de sare si de piper. Dupa inca un minut-doua, opriti focul.
Serviti curry-ul fierbinte, cu o garnitura de orez basmati (fiert simplu, doar cu putina sare).
Calorii: 177 kcal / 100 g (fara garnitura de orez).