Dupa Croissantele cu unt de ieri, preparat de referinta al gastronomiei frantuzesti, ramanem oarescum in aceeasi arie, cu un delicios pate de ficat cu vin de Porto, servit cu sos-dulceata de merisor si grapefruit roz. Suna bine, nu-i asa? Va garantez ca nu doar suna bine. Este cu adevarat delicios (si nu o spun doar eu, ci a fost parerea unanima a peste 15 invitati care l-au gustat), iar odata ce l-ati incercat clar nu veti mai cumpara vreodata pate de ficat din comert. Diferenta este uriasa si merita efortul sa-l pregatiti. Mai ales pentru o masa gandita pentru o ocazie mai speciala. De retinut, asadar, pentru meniul de Craciun sau Revelion :).
Daca nu vreti sa va complicati cu vinul de Porto (care este destul de scump, ce-i drept), puteti incerca alte doua retete de pate facut in casa: Pate din ficatei de pui cu vin (normal) si cimbru sau Pate din ficatei de pui cu tarhon si cognac. Vinul de Porto, produs exclusiv in Valea Duoro din nordul Portugaliei, este un vin tare (pe la 19% alcool) si dulce. Prin urmare, are farmecul sau inimitabil si, daca-l inlocuiti pur si simplu cu un vin rosu dulce, nu veti obtine acelasi efect. Mai trebuie sa tineti cont ca varianta cu vin de Porto necesita un timp mai indelungat, datorita perioadei de marinare a ficateilor in vinul parfumat cu ierburi. Un ultim amanunt: este recomandat sa injumatatiti cantitatile de mai jos deoarece, dupa cum v-am spus, eu am pregatit pate-ul pentru o masa cu multi invitati (mi-a iesit circa 1,4 kg pate).
Ingrediente:
Pentru pate-ul de ficat:
– ficatei de pui 1 kg
– vin de Porto 250 ml
– unt 200 g (eventual, 100 g la 65% grasime si 100 g la 82% grasime) !! la temperatura camerei
– smantana lichida (30-32% grasime) 200 ml
– ceapa 2 buc. mari (260 g)
– usturoi 8 catei mari (19 g)
– cimbru uscat 2 lingurite rase
– patrunjel uscat 2 lingurite rase
– dafin 4 foi
– piper negru 10 boabe si, eventual, piper alb macinat
– sare
Pentru sosul-dulceata de merisor:
– merisoare deshidratate 200 g
– grapefruit roz 1 buc. medie (320 g)
– vin de Porto 100 ml
– zahar brun 80 g
– un praf de sare
Pentru pate-ul de ficat: spalati ficateii si indepartati pielitele si eventualele urme de grasime. Scurgeti-i de apa si puneti-i intr-o cutie mai mare, care se poate inchide ermetic, impreuna cu 250 ml vin de Porto, cimbrul si patrunjelul uscate, foile de dafin si boabele de piper. Amestecati usor, acoperiti si lasati la marinat, in frigider, pentru 12 ore. Pregatiti, intre timp, sosul-dulceata de merisor: puneti fructele deshidratate intr-o craticioara de fonta, impreuna cu 100 ml vin de Porto si sucul de la jumatate de grapefruit roz. Cealalta jumatate de grapefruit, curatati-o de coaja si de pielita alba, extrageti pulpa si puneti-o peste merisoare. Adaugati si zaharul brun si praful de sare. Amestecati, aduceti la punctul de fierbere si dati focul mic. Lasati sa fiarba incet vreo 15 minute, timp in care merisoarele se vor umfla si se formeaza un sos destul de dens. Lasati sa se raceasca total, dupa care bagati la frigider, intr-o cutie care se inchide ermetic.
Cand au trecut cele 12 ore de marinare a ficateilor, scurgeti-i, avand grija sa recuperati vinul de Porto. Topiti 50 g de unt intr-o tigaie mare si puneti ceapa la calit (taiata bucati). Cand ceapa devine translucida, adaugati cateii de usturoi (felii mai groase). Puneti ficateii, amestecati-i usor cu ceapa si lasati-i sa se patrunda. Eu am acoperit tigaia si i-am lasat vreo 15 minute pe foc mic, amestecand din cand in cand. Cand ficateii s-au patruns, scoateti-i cu spumiera intr-un bol. Deglasati tigaia cu vinul de Porto recuperat. Lasati-l (tot pe foc mic) sa fiarba vreo 2-3 minute (se va evapora alcoolul si ramane un concentrat parfumat de vin).
In transe, cu ajutorul blenderului, pasati ficateii de pui impreuna cu reductia de vin de Porto si cu smantana lichida. Atentie, pasati pana obtineti o pasta foarte fina! Puneti-o intr-un bol mare si amestecati-o cu restul de unt, adus la temperatura camerei. Omogenizati foarte bine si potriviti de sare si de piper (puteti pune piper alb in completare). Sa nu va speriati daca in aceasta etapa pateul este destul de moale. Dupa ce se va raci total si va sta cel putin 4 ore la frigider se va intari. Daca vreti, il puteti compacta in mici boluri si ii puneti deasupra din dulceata de merisor, urmand sa puneti pe masa bolurile respective. Eu am preferat sa nu-l compactez si sa-l servesc pe mini-toasturi, cu un pic de sos-dulceata.
Calorii: Pate de ficat – 235 kcal / 100 g ; Sos-dulceata de merisor si grapefruit roz – 286 kcal / 100 g.
Pateul ca pateul, insa eu sunt inebunit dupa pateu vegetal.
Imi place pate ul vegetal de la anumita marca, nu ai prin camera ta o reteta si pentru pateurile vegetale?
Ti-as ramane recunoscator, deoarece sunt mare consumator al acestora chair daca cele din comert nu sunt tocmai sanatoase.
Hehe, Serbane, daca ai gusta pate-ul asta cu Porto mi-e ca o sa uiti de pateul vegetal :D… Sincer, mie nu-mi surade deloc varianta vegetala, dar o sa ma gandesc la solicitarea ta.
…ii simt aroma de aici, asa de bun cred ca este…te rog mult, imi poti spune pe care il consideri tu mai bun, pe cel cu coniac sau pe acesta cu porto? Am de sarbatori vreo 30 de invitati si vreau sa prepar si un pate, dar nu stiu care ar fi mai…inoubliable!
Eli, in primul rand, scuza-ma ca nu am raspuns mai repede. Din cauza unui val cu mii de spamuri, am ramas in urma cu moderarea mesajelor :(. Mii de scuze. Acum, revenind la intrebarea ta, eu l-as pregati pe acesta cu Porto. Evident, cu sosul de merisor si Porto aferent, care-i da un chic deosebit. Sper sa nu fie prea intarziat raspunsul. Iti urez mult spor la pregatiri si distractie placuta alaturi de invitatii tai :)!