Caponata – “Salata” siciliana cu vinete

O salata un pic altfel, cu multe legume gatite si cu vanata pe post de vedeta… O combinatie delicioasa de arome, consistente si culori. In Sicilia, caponata este un preparat traditional din bucatele de vanata prajita si tulpina de telina, asezonate cu otet de vin si, eventual, capere in sos dulce-acrisor. In functie de zona, reteta difera, putand fi adaugate nu doar masline, morcovi, ardei gras sau cartofi, ci si seminte de pin si stafide. In zona orasului Palermo,  caponata include si caracatita, in timp ce varianta “cu pretentii” presupune homar, peste-spada, sparanghel si crevete.

Caponata poate fi servita pe post de aperitiv sau garnitura la preparatele din peste, dar si ca fel principal.

Ingrediente:
– vinete 2 buc. mari (800 g)
– ardei gras rosu si verde 3 buc. (450 g)
– rosii 3 buc. mari (630 g)
– masline fara samburi si feliate 100 g
– tulpini de telina 4-5 tije (380 g)
– usturoi 3 catei
– otet de vin 2 linguri
– ulei de masline 150 ml
– ceapa 3 buc. (260 g)
– sare, piper

Caponata - "Salata" siciliana cu vanata

Intr-un vas nonaderent mai mare, incingeti uleiul. Puneti vinetele taiate cubulete si lasati-le sa se prajeasca usor. Adaugati ardeii grasi, taiati cubulete asemenea vinetelor.

Caponata - "Salata" siciliana cu vineteCaponata - "Salata" siciliana cu vinete

Cand s-au inmuiat un pic vinetele si ardeii, scoateti-le cu o spumiera pe o farfurie. In uleiul ramas in cratita, caliti ceapa si usturoiul taiate feliute. Adaugati tijele de telina, taiate marunt, si amestecati bine.

Caponata - "Salata" siciliana cu vineteCaponata - "Salata" siciliana cu vinete

Adaugati maslinele feliate si rosiile taiate felii. Amestecati foarte bine, condimentati cu sare si piper, adaugati otetul de vin si lasati sa se inabuse circa 10 minute. Adaugati vinetele si ardeii grasi, amestecati bine si mai lasati sa fiarba, la foc mic si cu capacul pus, alte 10 minute.

Caponata - "Salata" siciliana cu vineteCaponata - "Salata" siciliana cu vinete

Caponata se poate servi calda, dar este mai buna rece.

Caponata - "Salata" siciliana cu vinete

Calorii: 92 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Caponata – “Salata” siciliana cu vinete”

  1. […] intr-o noua competitie cu doua retete: Muschiulet de porc cu salvie, vin si suc de portocale si Caponata – “Salata” siciliana cu vinete. Prima este o reteta cu parfum frantuzesc, in care muschiuletul aromat “se odihneste” […]

  2. […] de post: • Caponata – “Salata” siciliana cu vinete • Cartofi prajiti mai prietenosi cu silueta • Cartofi la cuptor cu rozmarin si usturoi • […]

  3. gina says:

    as dori sa stiu aceasta salata tine si pentru iarna?

  4. Dino says:

    @ Gina, in primul rand, scuze pentru intarzierea raspunsului. In ceea ce priveste intrebarea ta, sincer nu stiu. Eu nu am incercat sa o conserv pentru iarna, dar ar merita incercat (in varianta clasica, borcane sterilizate, etc.). Oricum, cred ca ar trebui pus mai mult ulei daca vrei sa tina mai mult. In cazul in care vei incerca sa conservi salata pentru iarna, te rog sa ne impartasesti si noua rezultatul :).

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11