Ciuperci glazurate cu vin rosu

Daca va numarati in randul iubitorilor de ciuperci sau, pur si simplu, vreti sa pregatiti rapid o garnitura mai deosebita pentru o friptura (de porc, in principal, dar se potrivesc si puiul si curcanul, in cazul de fata), merita sa incercati aceasta reteta, care te duce cu gandul, prin prisma ingredientelor folosite, la bucataria frantuzeasca. Ciupercile, sotate in mult unt, sunt imbaiate in vin rosu si parfumate cu cimbru si usturoi, rezultand o bunatate de garnitura. Nimic complicat, dar cu efect maxim!

Pentru ca ciupercile sa aiba textura potrivita si sa nu “balteasca” in sos, trebuie sa folositi o tigaie sau un wok mai mare si sa “scoateti” intai apa din ciuperci. Pentru aceasta, pe foc mediu spre mare, “perpeliti” ciupercile fara adaos de grasime sau altceva, pana cand iese apa din ele si se evapora. De abia dupa aceea, puneti untul si alte ingrediente. Evident, daca aveti la indemana cimbru proaspat, folositi-l cu incredere, va da un plus de prospetime preparatului. O ultima recomandare: ciupercile se “strang” destul de mult in urma prepararii, asa ca nu ar fi rau sa pregatiti o cantitate mai mare :).

Ingrediente (pentru 3-4 portii):
– ciuperci 1 kg
– unt 70 g
– vin rosu 150 ml
– cimbru uscat 1 lingurita rasa
– usturoi 8 catei medii (15 g)
– sare, piper macinat

Reteta de garnitura: Ciuperci glazurate cu vin rosu, cimbru si usturoi

Spalati ciupercile si stergeti-le de apa (prin tamponare cu servete de hartie). Daca sunt mai mici, le puteti lasa intregi, altfel taiati-le jumatati, sferturi sau felii, dupa caz! Incingeti o tigaie sau un vas nonaderent mare si, pe foc mediu spre mare, lasati ciupercile sa se “perpeleasca” pana cand apa care iese din ele se evapora. Amestecati des, cu o spatula din lemn. Cand s-a evaporat apa, adaugati untul, usturoiul (trecut prin presa) si cimbrul uscat. Amestecand des, lasati vreo 3-4 minute, timp in care ciupercile incep sa se rumeneasca usor.

Reteta de garnitura: Ciuperci glazurate cu vin rosu, cimbru si usturoiReteta de garnitura: Ciuperci glazurate cu vin rosu, cimbru si usturoi

Dati focul mare, turnati vinul si lasati pana cand sosul scade aproape de tot. Potriviti de sare si de piper. Serviti imediat, fie drept garnitura, fie de sine statatoare, cu o felie de paine pe vatra.

Reteta de garnitura: Ciuperci glazurate cu vin rosu, cimbru si usturoi

Calorii: 140 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11