Fata de alte bucatarii, cea romaneasca minimalizeaza parca importanta vinetelor, rezervandu-le mai mult “roluri” intr-o salata cu ceapa, o zacusca, o musaca sau un ghiveci. Nu spun ca acestea nu ar fi delicioase! Nici pe departe! Totusi, mai sunt sute, daca nu chiar mii, de posibilitati de a pregati aceste legume atat de hranitoare, considerate pe buna dreptate veritabil cocktail de vitamine si minerale. Nu trebuie decat sa aruncam un ochi spre bucatariile frantuzesti, italienesti si turcesti pentru a gasi idei de pregatire a vinetelor. O astfel de idee, din bucataria italiana, va propun astazi: vinete la cuptor cu mozzarella, rosii si busuioc. Chiar daca nu sunt la fel de celebre ca suratele cu parmezan (Melanzane alla Parmigiana sau Parmigiana di Melanzane), vinetele cu mozzarella sunt foarte gustoase, usor de pregatit si prietenoase cu cantarul :D.
Eu le-am pregatit cat mai simplu cu putinta, pentru a fi servite la o cina tarzie. Daca doriti, le puteti da mai multa consistenta prajind in baie de ulei “sandwich-urile” de vinete si mozzarella, date prin faina si ou. In acest caz, obtineti un popular preparat napolitan, numit Melanzane in Carrozza. O singura mentiune mai trebuie facuta inainte de a trece la prezentarea retetei: pe cat posibil, folositi busuioc proaspat. Eu nu am avut acum dar, data urmatoare, nu ma las pana nu gasesc!
Ingrediente (pentru 2 portii):
– vinete 2 buc. (715 g)
– mozzarella 150 g
– rosii 4 buc. (500 g)
– ulei de masline 3 linguri
– busuioc 1 lingura (de preferat, proaspat)
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Spalati vinetele si taiati-le in jumatate, pe lungime. Stropiti-le cu ulei de masline, asezati-le intr-o tava si bagati-le in cuptor. Dupa circa 20 de minute, cand vinetele incep sa se inmoaie, asezati deasupra rosiile, taiate felii. Mai lasati in cuptor 10-15 minute, pana cand legumele sunt bine patrunse.
Puneti mozzarella deasupra, presarati un pic de sare si de piper, precum si busuiocul. Mai lasati in cuptor 5-7 minute, pana cand branza se topeste si acopera frumos feliile de rosii. Opriti cuptorul, lasati vinetele sa “respire” cateva minute si serviti-le, cu o felie de paine alaturi.
Calorii: 117 kcal / 100 g.
Gata o fac pentru bebelina diseara!!!!Este
AAA si eu ca o gospodina ce vreau sa par am ghivece cu busuioc, menta , patrunjel in bucatarie, sunt folositoare la gatit sa ai tot timpul proaspat.
Tare asta cu “gospodina ce vreau sa par” :)). Ce noroc pe tine ca ai acum unde sa tii ghivece cu ierburi… Mi-ar placea si mie. Sper sa apuc si eu 🙂