De cand cu vremea asta mai mult mohorata si ploioasa, simt nevoia sa dau drumul… cuptorului. Nu pentru incalzit :P, ci pentru a baga in el tot felul de trebusoare imbietoare si frumos mirositoare, care sa inveseleasca un pic atmosfera. Iar ceea ce va propun astazi, credeti-ma, invaluie intreaga casa intr-un miros de iti lasa gura apa de pofta. Unde mai pui ca se fac foarte usor aceste spirale cu afumatura si branza, si sunt perfecte pentru o gustare din mers sau, din contra, pentru un pahar asezat de vorba.
Ca afumatura, eu am folosit niste piept de porc nefiert si afumat, dar puteti pune linistiti bacon sau kaizer, atata timp cat este echilibrat raportul grasime-carne. Apoi, ca branza, eu am pus niste Gruyere, pentru ca o aveam prin frigider si era pacat de ea sa stea prea mult, dar merge si alt fel de branza, gen Cheddar sau Emmentaler. Puteti pune, la o adica, si un cascaval bun, mai gras. Ca multe alte “crantanele” pe baza de foietaj, si aceste spirale sunt mai bune daca sunt servite imediat ce le-ati scos din cuptor, asa ca pregatiti ruloul dinainte, il tineti in frigider pana aproape de sosirea musafirilor si, exact inainte sa vina invitatii, taiati repejor feliile si le bagati in cuptorul incins.
Pentru diversitate, puteti pregati si o portie de Spirale colorate cu sunca, parmezan si sos pesto.
Ingrediente (pentru 6-8 portii):
– aluat foietaj 1 foaie (400 g)
– ceapa 1 buc. medie (70 g)
– afumatura (bacon / piept porc crud-afumat) 120 g
– branza Gruyere rasa 100 g
– piper macinat
Intr-o tigaie, caliti afumatura, taiata cubulete, fara sa adaugati grasime suplimentara. Puneti si ceapa, taiata marunt, caliti 2-3 minute. Lasati sa se raceasca amestecul. Intindeti foaia de aluat (o puteti lasa pe folia din plastic in care a fost invelita) si distribuiti pe ea afumatura cu ceapa. Presarati branza rasa si un pic de piper macinat. Ajutandu-va de plastic, rulati strans (pe latura mare). Infasurati ruloul in plastic si lasati vreo 30 de minute in frigider.
In acest timp, incingeti cuptorul la 220 grade Celsius. Taiati ruloul felii cam de un deget grosime. Puneti feliile intr-o tava tapetata cu hartie de copt si bagati in cuptor. Lasati circa 20 de minute sau pana cand spiralele prind o frumoasa tenta galbuie. Scoateti-le din tava pe un platou si serviti-le imediat.
Calorii: 475 kcal / 100 g.