Friptura de vita la cuptor, in stil italian

Despre metoda gatirii lente (slow-cooking) a carnii de vita, ca solutie pentru a obtine o delicioasa si frageda friptura de vita (chiar si din bucati de carne mai ieftine, folosite la gatit), v-am vorbit cu ceva timp in urma, cand v-am tentat cu o Friptura de vita la cuptor cu portocala si miere. Ei bine, astazi va propun variatiune pe aceeasi tema :). Adica, ramane carnea de vita, dar umblam pe la ingrediente, astfel incat ducem preparatul in zona bucatariei italienesti. Rezulta o friptura parfumata, care ti se topeste in gura, si pe care o puteti servi cu o garnitura de cartofi (prajiti, copti sau piure) si, eventual, o salata verde ori de ardei copti. Dupa cum va spuneam si data trecuta, puteti taia friptura felii subtiri (conditia ar fi sa aveti un cutit foarte bine ascutit, special pentru fripturi) sau o “sfasiati” cu ajutorul a doua furculite, daca aspectul conteaza mai putin.

Nu am sa reiau detaliile despre slow-cooking si aparatul special inventat pentru acest lucru, pentru ca eu am folosit metoda cuptorului setat la cea mai mica temperatura posibila. Oricum, inarmati-va cu rabdare, pentru ca dureaza cateva ore bune prepararea fripturii. Puteti, eventual, sa impartiti in doua timpul de coacere (cateva ore intr-o seara, alte cateva ore a doua zi, inainte de a servi preparatul).

Ingrediente (pentru 4-5 portii):
– rasol de vita fara os / pulpa de vita 1,3 kg
– usturoi 8 catei (25 g)
– ceapa 2 buc. mari (335 g)
– oregano uscat 1 lingurita
– busuioc uscat 1 lingurita
– fulgi de ardei iute (dupa gust)
– ulei 3 linguri
– supa de vita 1,5 l
– sare, piper macinat

Friptura de vita la cuptor, cu oregano si busuioc

Incingeti cuptorul la 160 grade Celsius. Dati carnea de vita cu sare, piper macinat, ierburile uscate si fulgi de ardei iute (puneti mai putini pentru inceput, pentru ca puteti regla mai tarziu gradul de iuteala). Incingeti uleiul intr-o cratita mare de fonta, ce are capac. Pe foc mediu, rumeniti carnea pe toate partile. Adaugati ceapa (feliute), usturoiul (trecut prin presa) si supa fierbinte. Aduceti la punctul de fierbere, acoperiti cratita si bagati in cuptor. Lasati sa fiarba incetisor vreo 5 ore – 5 ore si jumatate sau pana cand carnea este foarte frageda (daca o intepati cu o furculita, aceasta intra foarte usor). Pe durata statului in cuptor, verificati daca friptura mai are sos. Daca este nevoie, mai completati cu un pic de apa sau supa. Daca, din contra, vedeti ca are prea mult sos, scoateti capacul in a doua jumatate a timpului.

Friptura de vita la cuptor, cu oregano si busuiocFriptura de vita la cuptor, cu oregano si busuioc

Inainte de a opriĀ focul, gustati sosul si potriviti-l de sare, piper si ardei iute. Lasati friptura vreo 20-25 de minute sa “respire”, dupa care serviti-o, fie taiata, fie “sfasiata” cu doua furculite.

Friptura de vita la cuptor, cu oregano si busuioc

Pont: pentru serviciu, va puteti pregati niste sandwich-uri minunate, cu friptura si ceva muraturi sau ardei copti.

Friptura de vita la cuptor, cu oregano si busuioc

Calorii: 292 kcal / 100 g (fara garnitura!!).

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Friptura de vita la cuptor, in stil italian”

  1. Excelenta friptura! Interesant site-ul! Mai trec pe aici!

  2. Dino says:

    @ Valentina, ma bucur ca-ti place blogul si te mai astept in vizita :)!

  3. Friptura de vita says:

    Foarte gustoasa friptura de vita šŸ˜€

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11