Pana la concediu, mai am cateva saptamani, asa ca imi potolesc dorul de plajele cu nisip fin si ape cristaline cu o reteta mediteraneana. Nimic complicat, doar pui (piept fara piele si oase, in cazul meu, dar merg si niste pulpe dezosate), doua feluri de masline, capere, rosii, usturoi, lamaie si oregano. Simplu, usor de pregatit, dar delicios, un preparat destul de lejer, pe care il puteti savura fie cu o bucata de ciabata proaspata, fie cu niste paste scurte, simple (fierte doar cu sare). Eu am optat pentru varianta a doua, dar alegerea va apartine.
Din comoditate, eu am ales varianta rosiilor la cutie, dar va recomand sa puneti rosii proaspete, ca sunt pline tarabele din piata de ele. Va trebui, insa, sa le decojiti (le opariti vreo 2 minute, crestandu-le in prealabil, dupa care indepartati pielita) si sa le scoateti semintele. Si, tot din categoria “eu n-am avut acum, dar e mai bine sa puneti”, va recomand sa incercati sa gasiti niste oregano proaspat. Merge si cel uscat, in lipsa, dar se pierde un pic din prospetime. Cat despre masline, ocoliti-le pe cele deja feliate, pentru ca nu mai au acelasi gust. Daca nu vreti sa scoateti voi samburii, ori luati masline intregi, dar fara samburi, ori le lasati cu samburi. Pentru a obtine un joc de marimi, eu am taiat maslinele verzi felii, iar pe cele negre le-am lasat intregi.
Pentru diversitate, gasiti pe blog si o alta varianta de Pui cu masline, cu vin alb si busuioc sau cimbru.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– piept de pui fara oase si fara piele 850 g
– ceapa 1 buc. medie (100 g)
– masline verzi 150 g
– masline negre 200 g
– capere 40 g
– usturoi 3 catei mari (sau 2 fire de usturoi verde)
– rosii bucati 2 cutii (a 400 g)
– coaja de la 1 lamaie
– oregano uscat 1 lingurita (daca aveti proaspat, cu atat mai bine, 3-4 fire)
– patrunjel verde 1/2 legatura
– ulei de masline 3 linguri
– piper macinat
Intr-o tigaie mare, incingeti uleiul si rumeniti pieptul de pui dezosat, taiat bucati si dat cu putin piper. Scoateti puiul pe o farfurie si, in aceeasi tigaie, caliti ceapa (felii) si usturoiul (daca puneti verde, il taiati rondele, altfel, il treceti prin presa).
Adaugati rosiile bucati, cele doua feluri de masline, caperele si oregano-ul uscat. Aduceti la punctul de fierbere, puneti puiul inapoi in tigaie si lasati sa fiarba incet vreo 10-12 minute (sau pana cand puiul este bine patruns). Adaugati coaja rasa de lamaie, gustati si potriviti de piper (sare, nu cred ca mai este nevoie sa puneti, pentru ca si maslinele, si caperele sunt sarate).
Serviti imediat, presarand patrunjel verde maruntit.
Calorii: 120 kcal / 100 g (fara garnitura de paste!!).