Zargan prajit cu sos à la grec de lamaie

Nu sunt o impatimita a pescuitului si, recunosc, pe lista pestilor preferati sunt destul de putine nume. Somonul este in capul listei, urmeaza dorada, pastravul si, evident :P, hamsiile. De ceva vreme incoace, am adaugat pe lista si zarganul, dupa ce l-am descoperit intr-un restaurant-cherhana de la mare. Mi-a placut gustul acestuia si m-a amuzat “faza” oaselor verzi, fosforescente. Prin urmare, cand am gasit acest peste intr-un hypermarket, nu am stat prea mult pe ganduri si am bagat in plasa doua exemplare. Pretul este destul de piperat, trebuie spus, dar merge pentru a-ti face un moft intr-o seara.

Iata cam cum arata “animalul” de care vorbesc, pentru aceia dintre voi care nu-l stiu si nu l-au incercat. Are corpul lung si subtirel, ca un sarpe, si un bot luuung. II mai spune si stiuca-de-mare si, dupa cum ati dedus din chestia cu fosforescenta, contine foarte mult fosfor. Am inteles ca merge si afumat, si marinat, dar eu am preferat sa-l prajesc si sa-l servesc cu un sos a la grec, avand la baza ulei de masline, suc de lamaie si apa minerala, un sos racoritor si usor picant. Simplu, rapid si foooarte bun!

Zargan prajit cu sos cremos de lamaie si patrunjelZargan prajit cu sos cremos de lamaie si patrunjel

Ingrediente (pentru 2 portii):
– zargan 2 buc. (550 g)
– faina 25 g
– usturoi pudra 1 lingurita
– ulei pentru prajit
– ulei de masline 50 ml
– apa minerala rece 50 ml
– lamaie 1 buc.
– patrunjel verde 1 legatura mica
– sare, piper

Zargan prajit cu sos cremos de lamaie si patrunjel

Curatati bine pestele si spalati-l. Eu am lasat o bucata intreaga (pentru a vi-l putea arata in intreaga sa splendoare), dar pe cea de-a doua am taiat-o in jumatate (pentru a incapea mai usor in tigaie). Stergeti pestele de apa, prin tamponare cu un servet de hartie. Presarati in burta zarganului un pic de usturoi pudra si de piper. Procedati la fel si cu exteriorul. Puneti faina intr-o farfurie intinsa si dati pestele prin ea, astfel incat sa fie acoperit uniform. Incingeti mai mult ulei intr-o tigaie mare. Prajiti-l la foc potrivit pana prinde o frumoasa culoare. Scoateti zarganul prajit pe o farfurie tapetata cu servete de hartie (pentru a absorbi grasimea in exces). Pentru sosul à la grec: puneti intr-un castronel, uleiul de masline, sucul de la jumatate de lamaie, apa carbogazoasa rece, un pic de sare si un varf de lingurita de piper macinat. Bateti cu telul sau cu furculita pana cand obtineti un sos cremos, o emulsie. Adaugati patrunjelul tocat si omogenizati.

Zargan prajit cu sos cremos de lamaie si patrunjelZargan prajit cu sos cremos de lamaie si patrunjel

Asezati pestele pe farfurii, presarati eventual inca un pic de patrunjel verde tocat si decorati cu felii de lamaie. Serviti pestele cu sosul a la grec.

Zargan prajit cu sos cremos de lamaie si patrunjel

Calorii: 298 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Zargan prajit cu sos à la grec de lamaie”

  1. Ramon says:

    FOARTE BUN.MERITA INCERCAT !!

  2. Ora Exacta says:

    Cautand pe netul din Romania iata ca am gasit pe saitul dumeavoastra.
    Nu pot sa nu remarc ca sunt placut surprins de calitatea informatiilor de pe aceasta pagina si va
    doresc cat mai mult succes!

  3. Laura says:

    Eu am cumparat doar 1 bucata caci nu am mai mancat pana acum si nu stiam cum o sa fie la gust. Astazi urmeaza sa il gatesc dupa metoda dumneavoastra .
    Multumesc ????

  4. Laura says:

    Nota : la urma nu am pus semnul intrebarii ci era un emoticon ( trandafir )
    La cat mai multe retete !

  5. Eugenia says:

    Cand am taiat pe burta pestele am constatat ca in interiorul burtii, in afara de mate, e “captusi” cu o chestie ciudata, ca niste grasime, pe toata burta, m-am cam speriat, m-am gandit ca e vreo boala sau paraziti…

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11