Cu putine calorii, dar bogati in vitamina C, ardeii grasi sunt perfecti pentru aceasta perioada in care trebuie intarita imunitatea organismului. Mie imi plac atat de mult incat i-as manca la fiecare masa, simpli, in sandwich-uri cu branza sau cascaval, in salate ori umpluti cu orez si/sau carne. De data aceasta, i-am combinat cu masline negre, ansoa (anchois) si capere, i-am parfumat cu oregano si cimbru si i-am “perpelit” un pic in cuptor, cat sa se inmoaie un strop si sa se amestece aromele.
Daca doriti un preparat mai consistent, puteti adauga la graten si parmezan ras. In ceea ce priveste maslinele, eu am pus masline negre aduse din Thassos (sunt uscate un pic in soare si marinate in sare si otet), dar puteti pune orice fel de masline doriti si aveti. Inclusiv, masline light, caz in care scade si mai mult numarul de calorii din farfurie. Oricum ar fi, ardeii gratinati “a l’italienne” sunt perfecti pentru o cina tarzie sau un pranz rapid la serviciu.
Ingrediente:
– ardei gras verde 1 buc. (170 g)
– ardei gras rosu 2 buc. (340 g)
– ardei gras galben 1 buc. (140 g)
– gogosar verde 1 buc. (150 g)
– masline negre 150 g
– capere 2 linguri (40 g)
– ansoa 8 buc. (50 g)
– sare, piper alb
– oregano 1 lingura rasa
– cimbru 1 lingura rasa
– ulei de masline 3 linguri
– pesmet 1 lingura
Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Curatati ardeii si gogosarul de cotor, de seminte si de “pielitele” albe din interior, spalati-i si taiati-i in fasii. Puneti apa la fiert, intr-o oala mai mare, cu putina sare. Cand clocoteste apa, puneti ardeii si lasati-i cateva minute, dupa care scurgeti-i bine, bine. Puneti-i intr-un vas de Jena si adugati fileurile de anchois, taiate in bucati, si maslinele (eu le-am pus cu totul, dar le puteti scoate samburii, daca doriti).
Adaugati si caperele, piperul alb si verdeturile uscate (oregano si cimbru). Sare nu mai puneti in principiu, pentru ca sunt sarate fileurile de ansoa, caperele si maslinele. Turnati uleiul de masline si amestecati usor. Presarati pe deasupra pesmetul si bagati vasul in cuptor. Lasati circa 30 de minute.
Gratenul poate fi servit cald sau rece, dar eu una l-am preferat cald.
Calorii: 127 kcal / 100 g.
Trebuie sa spun ca am fost putin sceptica asupra retetei citind titlul, dar dupa ce am parcurs modul de preparare sunt convinsa ca e tare bunuta. O voi incerca cit de curind, sper.
Sa ai o seara frumoasa !
Mie mi-a placut mult combinatia. Sper sa-ti placa si tie :). O duminica linistita!
[…] adaptabile pentru post: • Ardei gratinati cu capere (nu puneti ansoa) • Ciorbita de loboda (nu puneti oul batut si o serviti fara smantana) • […]