Budinca de gris

Pufoasa, inmiresmata cu vanilie si imbibata cu lapte, desavarsita apoi cu o gramajoara din gemul sau dulceata preferata… Dulceata de visine sau de cirese amare, in cazul meu. Este vorba, v-ati dat seama deja, de un desert al copilariei: budinca de gris. Nu stiu ce detaliu nevinovat mi-a readus in gand acest desert, dar nu am reusit sa mi-l mai scot din minte pana nu l-am vazut in farfurie. Simplu si delicios. Ba chiar si destul de dietetic… ma rog, dietetic pentru un desert si daca nu exageram cu dulceata de deasupra :P. Trebuie, insa, sa luati in calcul ca, odata pregatita budinca, este indicat sa o lasati de pe o zi pe alta, la frigider, inainte de a o servi.

Variante de budinca de gris intalnim peste tot in lume, fie ca sunt insiropate (cu apa de trandafiri, sirop parfumat), fie semi-uscate (cu migdale, lamaie, stafide, ciocolata, scortisoara, cardamom, etc.). Mai exista, apoi, variante in care laptele obisnuit este inlocuit cu “lapte” de cocos sau in care intalnim sofran ori ghimbir. Practic, exista nenumarate combinatii, fiecare cu farmecul ei.

Ingrediente (pentru 8 portii):
– oua 6 buc.
– zahar tos 8 linguri (180 g)
– gris 8 linguri (160 g)
– pesmet 1 lingura (15 g)
– lapte 1 l
– zahar vanilinat 2 pliculete

– eventual, unt 10 g (pentru uns forma)
– dulceata sau frisca pentru servit

Budinca de gris

Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Separati albusurile de galbenusuri, cu foarte mare grija. Daca folositi o forma de metal, ungeti-o cu unt (eu am folosit o forma din silicon si nu a mai fost nevoie de ungere). Bateti albusurile, cu mixerul la turatie maxima, pana cand obtineti o spuma aerata. Incepeti sa puneti din zaharul tos, cate o lingura o data si mixand in continuare. In total, puneti cam 6 linguri de zahar. La final, ar trebui sa obtineti o spuma densa si lucioasa. Cu o spatula si miscari lente, incorporati cate un galbenus pe rand. Cand ati terminat, puneti in ploaie pesmetul si grisul. Omogenizati, tot cu miscari lente (pentru ca aluatul sa ramana aerat, pufos). Daca doriti sa parfumati budinca si cu putina coaja de lamaie, acum este momentul.

Budinca de grisBudinca de gris

Puneti aluatul in forma si bagati in cuptorul incins. Dupa 10-15 minute, dati focul mai mic (la 180 grade Celsius) si mai lasati vreo 20-25 de minute sau pana cand budinca trece testul scobitorii (ma rog, in cazul acesta e vorba, mai degraba, de un betigas de frigaruie). Intre timp, amestecati laptele cu zaharul ramas (2 linguri) si cu zaharul vanilinat. Infierbantati laptele si opriti focul. Scoateti budinca din cuptor si, lasand-o in forma, turnati peste ea laptele. Atentie, doar cate o lingura o data, pentru ca budinca sa aiba timp sa absoarba lichidul! Cand ati pus tot laptele, lasati sa se raceasca total si bagati in frigider.

Budinca de grisBudinca de gris

Scoateti budinca din forma, eventual a doua zi, rasturnand-o pe un platou mare. Aveti grija, sa nu curga laptele pe jos! Taiati in felii si serviti cu gem, dulceata sau frisca, dupa preferinta.

Budinca de gris

Calorii:  131 kcal / 100 g (fara dulceata sau frisca).

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Budinca de gris”

  1. moama ce bunatate, am sa fac si eu 😀 … cu dulceata de visine sau cirese amare 😀
    te pup
    multumim pentru inca o reteta minunata 😀

  2. Dino says:

    Cu multa placere :). Sper sa va placa si voua cat de mult ne-a placut noua. Pupici!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11