Oricine a avut ocazia sa bea o cafea in Franta, Belgia sau Olanda, a primit langa ceasca cu lichid imbietor un biscuitel puternic aromat. Un biscuite crocant, dar care ti se topeste in gura si-ti invaluie papilele intr-o simfonie de arome: scortisoara, nucsoara, cuisoare si piper, cu variatiuni de ghimbir ori cardamom. Acesti biscuitei, cunoscuti ca Speculoos (flamanda) sau Speculaas (olandeza), erau pregatiti, in mod traditional, pentru Sf. Nicolae. Treptat, s-a ajuns sa fie pregatiti tot timpul anului, iar combinatia de mirodenii a avut asa mare succes incat exista, acum, si o pasta Speculoos, tocmai buna de intins pe paine la micul dejun sau de acompaniat niste clatite pufoase.
Pentru pregatirea biscuitilor, eu am folosit un amestec de patru mirodenii, cumparat ca atare. Este vorba de amestecul frantuzesc numit Quatre épices, care contine scortisoara, piper negru, nucsoara si cuisoare. Va puteti, insa, pregati singuri combinatia de mirodenii, amestecand 2 linguri de piper negru, 2 linguri de nucsoara, 2 linguri de cuisoare si 2 lingurite de scortisoara. Evident, toate macinate in prealabil. Amestecul de mirodenii poate fi pastrat intr-o cutiuta inchisa etans si se poate folosi si la mancaruri (supe, pateuri, terine, carnati, etc.).
Sa va mai spun ca biscuitii Speculoos fac parte din Seria Prajiturelelor de Craciun? Sau ca se potrivesc Provocarii lunii decembrie, lansata de Brandusa, care gazduieste luna aceasta proiectul Dulce Romanie, initiat de Mihaela? Cred ca stiti, deja :). Va spun, insa, ca ar fi bine sa incepeti pregatirea biscuitilor cu cel putin o seara inainte si ca am obtinut, din cantitatile de mai jos, circa 430 g de biscuiti.
Ingrediente:
– faina 220 g
– zahar brun 140 g
– bicarbonat de sodiu 1/2 lingurita
– amestec Quatre épices 2 lingurite rase
– unt (80% grasime) 80 g
– galbenusuri 2 buc.
Intr-un castron, cerneti faina si amestecati-o cu bicarbonatul de sodiu, zaharul brun si amestecul de mirodenii. Adaugati untul bucatele (adus la temperatura camerei) si framantati pana obtineti ca niste firimituri mai mari. Incorporati, treptat, galbenusurile. Daca este nevoie, puneti si una-doua linguri de apa rece, astfel incat sa obtineti un aluat omogen.
Modelati aluatul sub forma unui rulou si infasurati-l in folie de plastic. Bagati-l in frigider si lasati-l cel putin 4 ore (ideal ar fi 24 de ore, astfel incat aluatul sa se impregneze bine cu mirodeniile). Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Tapetati o tava cu hartie de copt. Scoateti ruloul de aluat din folie si taiati-l in felii de un cm grosime. Daca aveti posibilitatea, “stantati” feliile de aluat cu diferite figurine (in mod normal, biscuitii Speculoos sunt cu model). Asezati feliile in tava, avand grija sa lasati destul spatiu intre ele (pentru ca se umfla in timpul coptului). Bagati in cuptor si lasati 10 minute.
Lasati biscuitii sa se raceasca total inainte de a-i scoate din tava. Se pastreaza timp de mai multe zile (chiar pana la doua saptamani) in cutii de metal, inchise ermetic.
Calorii: 465 kcal / 100 g.
Multumesc pentru reteta. De vreo luna am dat peste ea, de atunci fac biscuitii pe banda, nu ne lipsesc din casa, sunt parfumati, crocanti, ii tin intr-o cutie metalica, dam iama in ei de cate ori ne e pofta de ceva dulce.
Ma bucur mult, Malina, ca va plac asa de tare :). Te invit sa incerci, pentru variatie, si biscuitii cu portocala si biscuitii in doua culori, cu cacao.
Promit sa postez, cat de curand, si alte retete de biscuiti. Intr-adevar, sunt solutia ideala pentru a combate pofta de dulce. Ce frumos ar fi fost daca aveau si mai putine calorii :P.
foarte, foarte buni. azi le-am dat forma de inimioara. :))
buna,
as vrea sa incerc si eu aceasta reteta dar nu am inteles ce este amestecul Quatre épices.
poti sa imi spui te rog unde il gasesc sau ce condimente ai pus in acest amestec?
multumesc anticipat!
Moni, Quatre epices este un amestec de condimente frantuzesc, continand piper, cuisoare, nucsoara si ghimbir. Afara se gaseste la borcanele, deja facut, si in functie de producator poate contine enibahar in loc de piper si scortisoara in loc de ghimbir. La noi, l-am vazut parca la un moment dat, dar nu mai stiu unde :(. Oricum, il poti (si este chiar mai recomandat) prepara acasa. Ca proportie: la 2 linguri de piper (alb, eventual), pui cate o lingura de ghimbir pudra, nucsoara pudra si cuisoare pudra. Evident ca, daca vrei sa fie mai picant, poti mari cantitatea de piper. Este recomandat sa prajesti un pic inainte (fara grasime!) piperul si cuisoarele, inainte de a le transforma in pudra. Spor si sper sa-ti placa biscuitii :). Odata facut amestecul, poate fi pastrat in cutii inchise ermetic.
Sarbatori pascale linistite si imbelsugate!
Sunt extraordinari.Nu m-am hotarat care sunt mai buni: acestia sau cei cu portocala sau cei cu nuca!?!? Si ii am pe lista pe cei cu musli si ciocolata. Oricum, mai ai un fan!!! Un mare fan. Multumesc mult.