Va promiteam ieri, cand am vorbit despre Colcannon, piureul irlandez de cartofi cu varza, ca revin cu reteta de aripioare de pui marinate in whiskey, sos de soia si ghimbir. Nu de alta, dar cele doua merg impreuna de minune, iar aceste aripioare “imbatate” nu trebuie, sub nicio forma, ratate. Va garantez ca simturile voastre vor fi cucerite de amestecul de arome impregnate in carnea de pui. Dulci, picante, acrisoare, usturoiate si usor alcoolizate, crocante la exterior si suculente in interior, aceste aripioare vor disparea instant din farfurii. Cel putin, la mine asa a fost :D.
Se pregatesc usor aripioarele, doar sa tineti cont, ca la orice carnuri marinate, ca trebuie sa le lasati o vreme in sosul “minune”. O vreme insemnand de la 30 de minute la 24 de ore… Practic, cu cat le lasati mai mult cu atat aripioarele imprumuta mai mult din paleta de arome a marinadei. Din punctul meu de vedere, in afara unui gratar in aer liber, cea mai buna varianta este grill-ul cuptorului. Cred, insa, ca puteti sa le faceti si intr-o tava la cuptor, chiar si cu riscul de a se usca un pic.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– aripioare de pui 1 kg
– whiskey 100 ml
– ceapa 1 buc. medie (75 g)
– usturoi 4-5 catei (18 g)
– ghimbir ras 1 lingura
– zahar brun 35 g
– sos de soia 50 ml
– ulei de masline 1 lingura
– ardei iute 1/2 buc. sau sos chilli picant 1 lingurita cu varf
– sare, piper
Intr-un bol, amestecati whiskey-ul, ceapa (feliute), usturoiul (trecut prin presa), ghimbirul ras, zaharul brun, uleiul de masline, un pic de sare si de piper, precum si ardeiul iute (taiat bucatele). Atentie, la ardeiul iute! Verificati-i intai gradul de iuteala si, in functie de asta si de cat de picant va place sa mancati, ajustati cantitatea! Omogenizati. Puneti aripioarele spalate intr-o punga de plastic cu “fermoar” si turnati marinada peste ele. Miscati punga astfel incat aripioarele sa fie acoperite uniform cu marinada. Bagati in frigider si lasati de la 30 de minute in sus (dupa cum va spuneam la inceput). Cand vreti sa pregatiti aripioarele, scoateti-le din marinada si asezati-le pe un gratar (eu prefer tavitele-gratar de unica folosinta). Puneti la grill-ul cuptorului si rumeniti-le pe toate partile.
Serviti aripioarele imediat, de preferat cu piure de cartofi si varza (colcannon).
Calorii: 320 kcal / 100 g.