Friptura de porc cu mirodenii si ierburi

Odata rezolvata problema antreurilor, cu Placinta cu doua feluri de carne si fructe deshidratate si, respectiv, Terina de porc cu portocale si sos de mere, trebuie sa ne gandim si la o friptura pentru masa de Craciun, nu? Daca sunteti mari amatori de carne de porc, va propun o friptura simpla, dar fermecatoare prin combinatia de arome: usturoi, salvie, rozmarin si coriandru. Iar pentru un accent asiatic, care sa scoata din anonimat friptura, punem si o steluta de anason, ingredient al traditionalului amestec de cinci condimente. Usor de preparat si delicios.

Mi-am pus in minte sa pregatesc aceasta friptura, cu ocazia Craciunului, din prima clipa cand am vazut-o, in show-ul lui Buddy Valastro, celebrul “The Cake Boss”. Evident ca trebuia sa o si testez inainte de a o trece in meniul de sarbatori si, pot sa va spun acum, ca este foooarte buna si ca de abia astept sa o pregatesc din nou. Atentie, insa, muschiul de porc trebuie lasat la fezandat de pe o zi pe alta! Puteti sa acompaniati friptura cu muraturi si o garnitura de cartofi. Alegeti, eventual, dupa preferinta, dintre Piureul de cartofi cu lapte batut, usturoi si patrunjel, Piureul cu lamaie si arpagic verde sau Cartofii la cuptor cu rozmarin si usturoi.

Ingrediente (pentru 6 portii):
– muschi de porc 1 buc. (800 g)
– anason stelat 1 buc.
– coriandru boabe, macinate 1 lingurita
– sare, piper
– usturoi 4 catei
– salvie uscata 1 lingurita (daca aveti proaspata, cu atat mai bine)
– rozmarin proaspat 1 crenguta
– ulei de masline 2 linguri
– vin alb sec 50 ml
– supa de pui 100 ml (facuta in casa ori din cub)
– unt 20 g

Friptura de porc cu usturoi, salvie, rozmarin si mirodenii

Intr-o tigaita, prajiti un pic mirodeniile (coriandrul boabe si anasonul stelat), fara a pune vreun pic de grasime. Pisati-le intr-un mojar sau rasniti-le, dupa care amestecati-le cu un pic de sare si de piper macinat. Luati muschiul de porc si executati-i niste incizii (8 sau 10 la numar, in functie de cat de mare este muschiul). Infigeti in fiecare gaura cate doua-trei feliute de usturoi, un pic de salvie uscata si cateva ace de rozmarin.

Friptura de porc cu usturoi, salvie, rozmarin si mirodeniiFriptura de porc cu usturoi, salvie, rozmarin si mirodenii

Dati muschiul prin condimentele macinate, infasurati-l intr-o folie alimentara si lasati-l la fezandat pana a doua zi. Scoateti-l din frigider si lasati-l sa ajunga la temperatura camerei, timp in care incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Incingeti uleiul de masline intr-o tigaie sau cratita nonaderenta care se poate baga in cuptor. Rumeniti muschiul pe toate partile, dupa care bagati-l in cuptorul incins. Lasati-l 40-45 de minute. Scoateti muschiul din vas si lasati-l sa se odihneasca cat pregatiti sosul. Puneti tigaia sau cratita pe foc potrivit si adaugati restul de usturoi (trecut prin presa) si de salvie. Adaugati vinul alb si aduceti la punctul de fierbere. Puneti si supa si lasati sa fiarba pana cand scade la jumatate sosul. Luati de pe foc si puneti untul.

Friptura de porc cu usturoi, salvie, rozmarin si mirodeniiFriptura de porc cu usturoi, salvie, rozmarin si mirodenii

Taiati muschiul felii, asezati-l pe un platou si stropiti-l cu sos. Puneti restul de sos intr-o sosiera, pentru ca fiecare sa-si puna dupa plac.

Friptura de porc cu usturoi, salvie, rozmarin si mirodenii

Calorii: 210 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Friptura de porc cu mirodenii si ierburi”

  1. […] verificata chestiunea aceasta . Si le puteti asorta de minune o bucata de friptura, precum aceasta Friptura de porc cu mirodenii si ierburi. Simplu si gustos! Or, le puteti presara deasupra o portie generoasa de “fulgi” de […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11