Zacusca de fasole cu ardei

Saptamana trecuta, am gasit intr-un hypermarket o oferta la ardeiul gras: 2 kg la pret de unu’. Am stat ceva in cumpana dar, pana la urma, nu am rezistat tentatiei si am plecat cu plasoaia plina de ardei. In minte aveam deja conturate doua “destinatii” pentru ardeii dolofani si galbeni: niste ardei umpluti in stil italian si o zacusca. Dar nu de vinete (precum cea de AICI), ci de fasole. Mie, una, imi place mult aceasta varianta de zacusca, mai ales ca se poate face si mai tarziu decat cea de vinete. La fel ca la “surata” cu vinete, cuvantul de ordine a fost “dietetic”. Adica, am incercat sa pun cat mai putin ulei cu putinta, fara a afecta insa prea mult gustul. Sa fie clar: nimeni nu spune ca zacusca nu ar fi mai buna cu o cantitate de ulei dubla sau chiar tripla decat am pus eu, dar vom obtine un preparat cu multe, multe calorii.

E drept ca mi-am permis sa pun mai putin ulei si din alt motiv, eu nu am pus zacusca la borcane, pentru la iarna. Am mancat noi cateva zile, am mai dat in stanga si-n dreapta si gata cele trei kilograme de zacusca rezultate! In cazul in care vreti sa conservati zacusca, aveti nevoie de borcane spalate si sterilizate (tinute in cuptorul incins pentru cel putin 15 minute). Zacusca se distribuie in borcane (avand grija sa nu umpleti chiar pana-n buza, ci sa lasati gol cam de-un deget), iar acestea se baga iar la cuptor, la temperatura minima si intr-o tava metalica. Dupa ce le lasati vreo 45 de minute (se formeaza deasupra ca o crusta), trebuie sa puneti un pic de ulei deasupra (incins in prealabil, cu cateva boabe de piper si vreo doua foi de dafin). Inchideti borcanele si mai dati-le o tura la cuptor (tot la temperatura mica), timp de o ora. Se lasa in cuptor pana la racirea totala. Eu mi-am propus insa sa incerc si metoda conservarii prin congelare. Mi-amintesc ca o folosea mama mea, dar inca nu am apelat la ea din cauza lipsei de spatiu in congelator. Cand o voi experimenta, promit sa impartasesc cu voi rezultatul :).

In ceea ce priveste prepararea, fata de zacusca de vinete, cea de fasole presupune parcurgerea unei etape pregatitoare, cu o seara inainte: sa puneti fasolea la inmuiat in apa calduta.

Ingrediente:
– fasole pestrita uscata 500 g
– ardei gras 1 kg
– ardei capia 1 kg
– ceapa 4 buc. mari (510 g)
– rosii bucati in conserva 800 kg
– morcov 2-3 buc. (150 g)
– ulei de floarea-soarelui 250 ml
– cimbru 3 fire
– dafin 2-3 foi
– sare, piper boabe

Zacusca de fasole cu ardei gras, morcov si ardei capia

Scurgeti apa de la fasole, puneti fasolea intr-o oala si acoperiti cu apa rece. Puneti la fiert, la foc mic. Cand clocoteste, scurgeti iar apa si puneti alta, fierbinte insa. Repetati operatiunea, punand eventual si un pic de bicarbonat (fasolea fierbe mai repede si se diminueaza, cica, efectele gazoase ulterioare :P). Dupa inca un schimb de apa, lasati fasolea sa fiarba la foc mic. Intre timp, coaceti ardeii capia si ardeii grasi, pe o tabla sau o tigaie-gratar. Odata rumeniti pe toate partile, ardeii se pun intr-o oala care se inchide etans. Se lasa sa se racoreasca si se inlatura coaja, cotoarele si semintele. Pulpa ardeilor se taie fasii. Ceapa se taie feliute, iar morcovul se taie marunt (eventual, cu tocatorul blenderului). Intr-o oala mare de fonta, incingeti uleiul. Puneti ceapa la calit. Adaugati morcovul si mai lasati cateva minute.

Zacusca de fasole cu ardei gras, morcov si ardei capiaZacusca de fasole cu ardei gras, morcov si ardei capia

Puneti rosiile bucati. Dupa alte cateva minute, puneti fasolea fiarta scursa. Amestecati si lasati sa fiarba, la foc mic, vreo 5 minute. Puneti ardeii copti fasii, boabele de piper, cimbrul si foile de dafin. Pe foc mic de tot, lasati zacusca sa fiarba vreo ora si jumatate, spre doua, pana cand uleiul incepe sa se ridice deasupra. Nu uitati sa amestecati des pentru ca zacusca sa nu se prinda pe fundul oalei! Daca doriti, puteti pasa fasolea, dar eu am lasat boabele intregi pentru ca-mi place mai mult sa se simta bucati mai mari si nu o pasta. Potriviti zacusca de sare si lasati-o sa se raceasca.

Zacusca de fasole cu ardei gras, morcov si ardei capiaZacusca de fasole cu ardei gras, morcov si ardei capia

Zacusca este mai buna a doua zi, cel mult la temperatura camerei, daca nu va place din frigider.

Zacusca de fasole cu ardei gras, morcov si ardei capia

Iata si un prim-plan cu zacusca “vedeta”…

Zacusca de fasole cu ardei gras, morcov si ardei capia

Calorii: 148 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Zacusca de fasole cu ardei”

  1. […] de rosii coapte • Imambayildi sau vinete impanate la cuptor • Humus cu ardei capia copt • Zacusca de fasole cu ardei • Zerzevat – Salata de ceapa cu patrunjel si sumac • Saksuka – Salata turceasca de […]

  2. […] Sursa fotosio reteta similara: gurmandino.ro […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11